Наступ ворога на Харківщині, загадковий візит Блінкена, замах на Фіцо: огляд інформаційних каналів за 13–15 травня 2024 року

Наступ ворога на Харківщині, загадковий візит Блінкена, замах на Фіцо: огляд інформаційних каналів за 13–15 травня 2024 року

3 Червня 2024
1043

Наступ ворога на Харківщині, загадковий візит Блінкена, замах на Фіцо: огляд інформаційних каналів за 13–15 травня 2024 року

1043
На «Еспресо» рахували «зуби дракона», на Прямому закликали не влаштовувати істерики, на 24-му досліджували «креатив» наступника Шойгу.
Наступ ворога на Харківщині, загадковий візит Блінкена, замах на Фіцо: огляд інформаційних каналів за 13–15 травня 2024 року
Наступ ворога на Харківщині, загадковий візит Блінкена, замах на Фіцо: огляд інформаційних каналів за 13–15 травня 2024 року

Провідними темами вечірніх етерів чотирьох інформаційних каналів (24-го, «Еспресо», «FreeДом» і Прямого) цими днями були наступ ворога на Харківщині, новий міністр оборони Росії, візит до Києва держсекретаря США Ентоні Блінкена, замах на прем’єра Словаччини Роберта Фіцо.

Бойові дії на Харківщині обговорювали як із нинішніми та колишніми військовими, так і з цивільними спікерами, які подекуди відверто зізнавались у своїй некомпетентності. Однак ведучих це, схоже, анітрохи не бентежило.

Йшлося в етері інформканалів також про відставку міністра інфраструктури Олександра Кубракова, «закон про іноагентів» у Грузії (ситуацію коментували переважно грузинські політики-опозиціонери), візит Путіна до Китаю.

Зазначимо, що всі канали щодня проводять збори на потреби Збройних сил України.

24-й: Харків у вогні, «крисити», «хрючити» та «копитити» за Бєлоусовим, постріли в Словаччині

13 травня ведучі Олег Білоусов та Альбіна Підгірняк перш за все розповіли про складну ситуацію у Вовчанську, а також закликали окупантів здаватися в полон і порадили шукати в гуглі відповідні інструкції.

Звільнення з посади міністра оборони Росії Шойгу та призначення на цю посаду Андрія Бєлоусова ведучі обговорювали з письменником і політтехнологом Михайлом Шейтельманом. Гість розповів, що Бєлоусов на початку 2000-х «на гроші Держдепу розвивав теорію планової економіки й, зокрема, розбудови російського Міноборони». Ведучий своєю чергою повідомив, що знайшов у мережі виступ Бєлоусова на форумі «Сделано в России», де нинішній урядовець нагадав цікаву класифікацію видів бізнесу в Росії та дохідливо пояснив, що означають поняття «крысить», «хрючить» і «копытить». Шейтельман припустив, що ведучі 24-го відшукали найкреативніший виступ Бєлоусова, і з цим припущенням важко не погодитися.

Олег Білоусов, Михайло Шейтельман та Альбіна Підгірняк в етері 24-го каналу

У другій частині етеру ведучий Арсен Цимбалюк поставив співрозмовнику, керівникові Центру військово-правових досліджень Олександру Мусієнку, запитання, варіації якого тими днями в етерах інформканалів звучали повсякчас: «Про що свідчить прорив ворога до околиць Вовчанська, адже там мали бути укріплення і були укріплення?» На що гість відповів: на жодному напрямку на Харківщині ворог ще не вперся в основні лінії оборони, бої йдуть на підходах. Фортифікації на кордонах можливі, якщо забезпечити перевагу в повітрі й потужну контрбатарейну боротьбу. А переваги в повітрі, як відомо, в нас немає. 

Про кадрові зміни в Росії Арсен Цимбалюк говорив із російським медійником, редактором видання «The Insider» Тимуром Олевським, на думку якого ці перестановки свідчать про «намір Кремля домовитися з Заходом і перевести гарячу війну в холодну». А вітчизняний політичний коментатор Володимир Фесенко доволі скептично висловився як про перспективи появи в Україні іноземних військ, так і про темпи надання обіцяної допомоги від США, яка «тільки зараз потроху починає надходити».

14 травня головними темами праймтайму лишалися наступ ворога на Харківщині та кадрові зміни в Росії. До них додався візит до Києва держсекретаря США Ентоні Блінкена, в контексті якого ведучі Олег Білоусов та Альбіна Підгірняк згадали про запланований на червень Саміт миру у Швейцарії, зокрема про важливість участі в цьому форумі президента США Джо Байдена. Адже, за версією Альбіни Підгірняк, «якщо Байден справді приїде, він може привезти з собою рішення про доходи від заморожених російських активів, які є зараз в європейських країнах, і ці доходи будуть передані Україні, це те рішення, на яке ми чекаємо». Дещо дивні очікування, якщо врахувати, що Конгрес США справді наділив президента повноваженнями щодо конфіскації російських активів — але заморожених в американських банках. «Прокол» колеги спробував згладити Олег Білоусов: «Ми-то чекаємо, але головне, щоб інші європейські країни дійшли повноцінної згоди в цьому питанні…».

Були в етері каналу і прямі ввімкнення з Харківщини та Харкова: спочатку наслідки нових ударів окупантів по домівках мирних жителів показала кореспондентка Анна Черненко, а згодом на зв’язок зі студією вийшла з Харкова Андріана Кучер, яка розповіла про «прильоти» в Харкові та ситуацію у Вовчанську.

15 травня до попередніх тем додався замах на словацького прем’єра Роберта Фіцо. Ведуча Ольга Білан цікавилася думкою з цього приводу завсідника каналу, політичного коментатора Ігоря Рейтеровича, а Арсен Цимбалюк — голови центру політичних студій «Доктрина» Ярослава Божка. Арсен Цимбалюк, не обмежившись коментарем гостя, сам прокоментував кар’єру Фіцо, якого назвав не лише проросійським і антиукраїнським, але й антисловацьким політиком, а також сформулював власне, вельми емоційне ставлення до події: «Говоритиму відверто, як українець і журналіст: агрегатний стан проросійського політика і відкритого друга Кремля мене цікавить не те щоб в останню чергу, але точно не в першу. Набагато більше цікавить, скільки ще життів українців та українок забере зло, яке на нас напало, і якому цей Фіцо допомагав…»

Протести в Грузії, пов’язані з ухваленням скандального закону «про іноагентів», в етері коментував ексзаступник міністра МВС і юстиції Грузії Гія Гасадзе.

На 24-му також щодня виходить розлогий «Огляд бойових дій», який веде Андрій Дрозда.

«Еспресо»: уроки лютого 2022-го, з прасок про «тривалу» війну, розкидані «зуби дракона»

13 травня єдиним гостем ведучого програми «Вердикт» Сергія Руденка був капітан ЗСУ, колишній генпрокурор України Юрій Луценко. Йшлося про наступ ворога на Харківщині, мобілізацію, необхідність переведення країни на воєнні рейки, відставку міністра інфраструктури Олександра Кубракова, кадрові зміни в Росії. Природно, з уст гостя прозвучало чимало критики на адресу чинної влади. «Чому росіяни йшли, як на прогулянці, скупченням військ і навіть не маскуючись? Під Бахмутом для наших дроноводів такий натовп на відкритій ділянці був би щастям, ми б їх закидали з мавіків і з fpv-шок… Але це означає, що в наших оборонців там недостатньо, м’яко кажучи, дронів… Вочевидь, наша влада не винесла жодного уроку з власної безумної поведінки 2021-го та 2022 року». За словами Луценка, у 2019 році команда Порошенка залишила наступникам закінчені ракетні та артилерійські програми й кошти на виробництво, зокрема, українських ракет на 100, 300 і навіть на 500 км. «З 2019-го по 2022 рік наша влада все це поміняла на асфальт. Коли вже всі західні союзники нас попереджали про неминучість війни, вони 13 млрд доларів зарили в асфальт», — сказав Луценко. Дісталося від Юрія Віталійовича й Харківській адміністрації, яка отримані від уряду гроші на фортифікації нібито «спустила на нікому не відомі ТОВки». Натомість Луценко високо оцінив внесок Петра Порошенка у підтримку Збройних сил. Не обійшлося й без обговорення взаємин Порошенка і Зеленського, а також особистих якостей останнього. Зрештою ведучий заступився за Зеленського, зауваживши, що «навряд чи у світі зараз багато президентів, які б керували країною в умовах війни».

Юрій Луценко та Сергій Руденко в етері каналу «Еспресо» 

У другій частині «Вердикту» Сергій Руденко самостійно оглядав події попереднього тижня, зокрема «коронацію» Путіна, кадрові зміни в Росії, відставку Кубракова, а також черговий скандал, у який втрапив «95 квартал» через номер про поцілунки голови ТЦК зі своїми підлеглими.

14 травня у «Великий етер» Василя Зими ввімкнулася виконавча директорка Київського Центру протидії корупції Дар’я Каленюк із розповіддю про зустріч Ентоні Блінкена з представниками громадських організацій, де йшлося про корупцію в Україні. Щоправда, самої пані Дар’ї на зустрічі не було, там був очільник ЦПК Віталій Шабунін, тож вона, певне, поділилася з ведучим і глядачами його враженнями. «Чи була можливість на зустрічі озвучити меседжі не лише від чиновників, але й від тих, хто цю корупцію кожного дня мацає і намагається про неї говорити?» — запитав ведучий. Гостя переповіла, що американці зокрема не розуміють, чому звільнили Кубракова, з «сильною командою» якого у них були хороші стосунки. За її словами, говорили також про те, що забагато взяв на себе Єрмак (керівник Офісу президента), він «усуває політичних конкурентів, які можуть донести до Зеленського альтернативну думку і комунікують з іноземними партнерами». Василь Зима навіщось згадав, як очільник МЗС України Дмитро Кулеба водив Блінкена минулого разу в «МакДональдз», а цього разу — в піцерію, і згорнув розмову. 

Другим співрозмовником Василя Зими був голова НСЖУ Сергій Томіленко, який коментував заяву Європейської федерації журналістів із закликом до української влади серйозно переглянути формат телемарафону «Єдині новини» та обговорити можливість його закриття. За словами Томіленка, НСЖУ підтримує позицію колег. 

У «Вердикті» дипломат і політик Роман Безсмертний висловив відмінну від інших думку щодо причин призначення міністром оборони Росії Бєлоусова. За словами Безсмертного, фразу про тривалу війну, на яку нібито налаштувалася Росія, що «звучить зараз з усіх прасок», говорять навмисно і лише для України. Скільки Росія може вести війну, залежить не від Росії, а від рівня допомоги Україні, контролю за реалізацією санкцій, ліквідації дірок у реалізації санкцій та інших подібних чинників. «Шойгу зняли за провал інтендантської функції, яку мало виконувати Міноборони… тобто не Бєлоусова призначали, а знімали Шойгу», — резюмував Безсмертний, зауваживши, що цій «перестановці в банді» приділяється занадто велика увага.

Попри це, в другій частині «Вердикту» знову говорили про «підготовку до затяжної війни». Учасниками програми стали народні обранці — заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (фракція «Слуга народу»), перший заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко («Батьківщина»), перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк («Голос»). Пані Євгенія, зокрема, заперечила Олексієві Кучеренку, який стверджував, що в України немає успіхів у оборонці: мовляв, а дрони? Ведучий, якому напередодні Юрій Луценко з паперами в руках доповів, скільки дронів президент і уряд обіцяли поставити на фронт, а скільки поставили насправді, міг би втрутитися в цю дискусію, проте не зробив цього. Кучеренко також обурився раптовим поділом міністерства Кубракова й отримав підтримку Железняка, який зі свого боку розповів про різку реакцію західних партнерів на звільнення Кубракова і спрогнозував, що воно «матиме наслідки». 

Сергій Руденко, Євгенія Кравчук, Олексій Кучеренко та Ярослав Железняк в етері каналу «Еспресо» 

15 травня ситуацію на Харківщині Василь Зима обговорював із політичним коментатором Володимиром Цибульком. «Вішати всіх собак на президента не закликаю, але люди на місцях повинні відповісти за розкидані “зуби дракона”… Питання, наскільки місцева влада замилювала очі центральній владі своїми звітами? — сказав Цибулько. — Ми бачимо на захоплених територіях купи будівельних матеріалів… Навіщо було будувати дорогу Харків — Вовчанськ?» Ведучий процитував пояснення, яке дав щодо «зубів» очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов: це, мовляв, залишки, 0,4% від установленого.

Цибулько також висунув небанальну версію причин візиту до Києва Ентоні Блінкена: «Здається, в партнерів виникає певна тривожність, чи не шукає Київ за їхніми спинами каналів комунікацій, наприклад, із Китаєм».

Поміркувати над тим, що було за лаштунками візиту до Києва держсекретаря США, запропонував співрозмовникам — політичним коментаторам Максиму Розумному й Віктору Шлінчаку — і Сергій Руденко. У Розумного склалося враження, що союзники хочуть припинення війни у форматі замороження за корейським сценарієм, іншим варіантом, на їхню думку, є війна на виснаження, яка «ні до чого не призведе». Віктор Шлінчак принагідно припустив, що Путін хоче вести переговори з майбутнім переможцем виборів у США, вважаючи, що має для цього хороші умови.

Друга частина «Вердикту», в якій узяли участь політичні коментатори Віктор Бобиренко та Володимир Фесенко, неочікувано виявилася справжнім «батлом». Чи не кожна репліка пана Бобиренка викликала у зазвичай врівноваженого пана Фесенка бурю емоцій. Скажімо, рішення МЗС щодо припинення надання за кордоном консульських послуг пан Бобиренко назвав «блефом», маючи на увазі, що змусити таким чином громадян, які виїхали з України, мобілізуватися до лав ЗСУ все одно не вдасться. «Ніякий це не блеф, це вимога закону! Закон один для всіх!» — вигукував пан Фесенко. Хоча згодом і визнав, що це рішення було «не зовсім коректне». Українців, які виїхали за кордон, треба стимулювати повертатися, можливо, «заманювати» певними преференціями, мав необережність запропонувати пан Бобиренко. Не треба заманювати, нехай сидять там! Пільги — захисникам Батьківщини, їхнім родинам і дітям! — обурювався пан Фесенко.

Віктор Бобиренко, Сергій Руденко та Володимир Фесенко в етері каналу «Еспресо» 

Однак наприкінці програми, коли зайшлося про майбутній (на той момент) візит Путіна до Китаю, обидва дискутанти таки дійшли згоди: зійшлися на думці, що Путін хоче відрадити Китай від участі у Саміті миру у Швейцарії.

«FreeДом»: «марксистсько-ленінець» Бєлоусов і сигнали Блінкена

13 травня у вечірньому етері з гостями та глядачами спілкувалися ведучі «Інтера» Анна Каменєва та Валерій Клименко. Набір тем не відрізнявся від інших інформаційних каналів: наступ ворога на Харківщині, перестановки в уряді Росії, протести в Грузії.

Анна Каменєва та Валерій Клименко в етері каналу «FreeДом»

Про ситуацію у Вовчанську та евакуацію мирних жителів із міста, яке росіяни стирають на порох, в етері розповіла радниця голови Харківської облради Наталя Попова. Не обійшов канал увагою і Сумщину, з прикордонних громад якої також евакуюють цивільних. На думку воєнно-політичного аналітика Дмитра Снєгирьова, метою ворога є створення буферної зони та наближення до Харкова на відстань артилерійського пострілу.

Володимира Фесенка ведучі запитали, чи вплине ухвалення закону про іноагентів на процес вступу Грузії до Євросоюзу. «Немає ніякого вступу Грузії до ЄС, про це не йдеться!» — відказав Фесенко.

Призначення Бєлоусова замість Шойгу на каналі попросили прокоментувати економіста Андрія Новака, який назвав нового російського міністра оборони «яскравим представником марксистсько-ленінської планової економіки».

Андрій Новак в етері каналу «FreeДом»

Приблизно таку ж характеристику дав Бєлоусову і російський опозиційний політтехнолог Ростислав Мурзагулов, який того вечора був єдиним росіянином в етері каналу.

14 травня у вечірньому етері каналу працювали Анна Каменєва та Дмитро Чистяков. Ситуацію у Вовчанську коментував командир батальйону ударних БпЛА «Ахіллес» 92-ї ОШБР Юрій Федоренко, наступ ворога на Харківщині й слова очільника ГРУ Кирила Буданова щодо ймовірності ворожого наступу на Сумському напрямку — воєнно-політичний оглядач Олександр Коваленко.

У візиті до Києва держсекретаря США ані ведучі, ані політичний коментатор Дмитро Васильєв жодних залаштункових інтриг не шукали: за словами Васильєва, Блінкен надіслав сигнали Києву та Москві, що США лишаються надійним партнером України.

Єдиним росіянином в етері каналу того вечора був ексдепутат Держдуми Ілля Пономарьов.

15 травня вечірній етер вели журналісти «1+1» — спочатку Катерина Нестеренко, а потім Володимир Рабчун.

В етері знову був Олександр Коваленко, який метою наступу ворога назвав «примус до миру»: Путіну треба створити ілюзію, що в нього все добре, і так буде завжди, і єдиний для України вихід — сісти за стіл переговорів.

На порядку денному були також візит Блінкена до Києва та плани Путіна відвідати Китай.

Тематику каналу урізноманітнили сюжети про те, як погано живеться і воюється росіянам, а також про затримання в Росії начальника управління кадрів Міноборони Росії Юрія Кузнєцова — з коментарем російської політологині Ольги Курносової.

Прямий: фортифікації на Харківщині, місце поховання Путіна та отруйна в’ялена риба

13 травня на початку праймтайму транслювали з Верховної Ради брифінг членів фракції партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка, Ірини Геращенко і Ярослава Павленка на тему будівництва фортифікацій на Харківщині. 

Продовжив тему Олександр Близнюк у «Вечорі про головне» за участі керівника політико-правових програм ГО «Український центр суспільного розвитку» Ігоря Рейтеровича та депутата Київради від «Голосу» Тараса Козака. «Де фортифікації, чому ворог пройшов піхотними колонами?» — запитував ведучий. Ігор Рейтерович зауважив, що військові питання доцільніше коментувати військовим, натомість інформаційну ситуацію схарактеризував як таку, що «провисла»: мовляв, росіяни вже розганяють фейки про взяття Харкова.

Згодом у схожому становищі опинилася депутатка Київради Вікторія Пташник, яку ведучий програми «Люди війни» Матвій Ганапольський теж попросив прокоментувати наступ ворога на Харківщині. Щоправда, пані Вікторія пригадала, як туди їздив перевіряти оборонні укріплення президент Зеленський — і, мовляв, лишився задоволеним. Потім в етер увімкнувся воєнний експерт Андрій Харук, тож пані Вікторії довелося певний час понудьгувати — аж поки ведучий, подякувавши панові Харуку, не повернувся до теми фортифікацій на Харківщини, зокрема виступу Порошенка на брифінгу в Раді.

Ішлося в програмі й про призначення Бєлоусова замість Шойгу. Експерти Ганапольському не знадобилися, прокоментував самотужки. Як саме? Звісно ж: «Путін готується до тривалої війни».

14 травня ведучий «Вечора про головне» Олександр Близнюк обговорював зі своїми гостями, крім теми фортифікацій, евакуацію з громад Харківщини, які опинилися під цілодобовими ворожими обстрілами. «Чи можна було діяти на випередження, якщо військове керівництво знало про плани ворога?» — запитав Близнюк у майора ЗСУ, волонтера Мирослава Гая, який вийшов на зв’язок зі студією. Судячи з запитання, ведучий очікував іншої відповіді: за словами Гая, евакуація з прикордоння Харківщини тривала постійно.

Віднедавна програма «Люди війни» замість двох годин триває одну, а другу частину програми Матвій Ганапольський має реагувати на дописи глядачів у ютубі і відповідати на їхні запитання. Це дійство має назву «Прямий контакт». «Прямий контакт» від 14 травня за форматом видався, даруйте за порівняння, схожим на вінегрет із розлогих міркувань ведучого про Януковича-зрадника, спроб вгадати, де можуть поховати Путіна, цитат очільника ГРУ Буданова та нардепа від «Європейської солідарності» Олексія Гончаренка, новин про ворожі обстріли Харкова й отруєння в’яленою рибою… Усе це було приправлено увімкненням політичної коментаторки Олесі Яхно про події в Грузії. Власне думок глядачів вдалося почути не так і багато.

15 травня у «Вечорі про головне» з Олександром Близнюком знову йшлося про наступ ворога та фортифікації на Харківщині. Народний депутат VІІІ скликання Віталій Сташук теж мусив зізнатися, що не є фахівцем у фортифікаціях. Але «влаштовувати істерики на тему “всьо пропало” не варто», сказав Сташук. «Ми й не влаштовуємо», — запевнив ведучий. «Я і не кажу, що ви влаштовуєте, є кому влаштовувати й крім нас», — підсумував гість.

Депутат Київради Вадим Васильчук сказав, що наші захисники якраз і відійшли на ту лінію оборони, яку побудували. «Зрештою, ситуація не стала, може мінятися», — додав Васильчук.

Олександр Близнюк, Віталій Сташук та Вадим Васильчук в етері Прямого каналу

У «Прямому контакті» Матвій Ганапольський показав зокрема пропагандистський ролик «До последнего украинца», який його чомусь дуже насмішив. Після цього в етер увімкнувся політичний коментатор Володимир Цибулько, представлений ведучим як «чудовий політолог, який буде нести нам правду життя…». «Чим більше таких роликів, тим більше впевненість у нашій перемозі», — відреагував на поширене Z-каналами відео Цибулько. Втім, настрій ведучого швидко хитнувся в інший бік. «Звідки в мене песимізм? Я весь час живу в брехні. В брехні нашої влади: кажуть, що збудували, насправді не збудували…» — виголосив Ганапольський, маючи на увазі чи то оборонні укріплення на Харківщині, чи щось глобальніше. Тож програма, замість завершитися на оптимістичній ноті, закінчилася суперечкою Ганапольського з Цибульком щодо того, скільки дронів надала Силам оборони держава, а скільки — волонтери.

Матвій Ганапольський в етері Прямого каналу

Скриншот на головній: Арсен Цимбалюк та Андріана Кучер в етері каналу «Еспресо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1043
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду