Медіафронт. Щоденник профспілковця

4 Січня 2011
27495
4 Січня 2011
14:23

Медіафронт. Щоденник профспілковця

27495
Профспілка «Медіафронт» в інтересах первинного осередку профспілки «Медіафронт» на СТБ виконала рішення першого етапу загальних зборів Профспілки від 20 грудня 2010 року. Позов підготував Свірко Юрій Вікторович. Довіренність на преставлення інтересів «Медіафронту» надана Свірку Ю.В. та Монтян Т.М.
Медіафронт. Щоденник профспілковця

До Шевченківського районного суду

міста Києва (вул. Смирнова-Ласточкіна,

будинок 10-Б, Київ, 04053)

Позивач: Професійна спілка працівників ЗМІ

"Медіафронт" (код 36858044, юридична адреса

та місцезнаходження: вулиця Олени Теліги, 3-а, кв. 44, Київ, 04112, телефони (044) 456-51-29,

мобільний телефон 067-443-01-29),

яка діє в інтересах первинного осередку профспілки "Медіафронт" на телеканалі СТБ

(місцезнаходження: Закрите акціонерне товариство "Міжнародний медіа центр - СТБ" (вул. Івана Шевцова, 1, Київ, 03113),

телефони (044) 501-98-98, 583-01-96

Представник Свірко Юрій Вікторович,

позивача: абонентська скринька 203-В,

Головпоштамт, Київ, 01001,

Відповідач: Закрите акціонерне товариство

"Міжнародний медіа центр - СТБ"

(вул. Івана Шевцова, 1, Київ, 03113),

телефони (044) 501-98-98, 583-01-96



Позовна заява



про визнання протиправними дій та бездіяльності відповідача,зобов'язання усунути порушення закону та вчинити певні дії



01 грудня 2010 року відповідач видав незаконний наказ N495-к про звільнення Пашаєва Османа Серверовича - голови Профспілки "Медіафронт" - за п. 1 ст. 40 КЗпП України, проте в день підписання наказу його не вручив, не провів остаточного розрахунку, не видав довідку про зарплату і трудову книжку.

Цей наказ від 1 грудня 2010 року було обґрунтовано іншим незаконним наказом N366/1-к від 28.09.2010 року про начебто реорганізацію праці на підприємстві, хоча насправді такої реорганізації не відбулося.



Обидва накази грубо порушують положення ст. 22 Закону України "Про професійні спілки їх права та гарантії діяльності" та ст.ст. 43 та 252 КЗпП України, оскільки профспілка "Медіафронт" ніколи не давала згоди на будь-які звільнення, а відповідач ніколи не просив такої згоди ані від профспілки "Медіафронт", ані від її первинної організації на підприємстві відповідача, яка офіційно діє з 20 лютого 2008 року. Існування первинного осередку профспілки "Медіафронт" на ЗАТ "ММЦ СТБ" підтверджується численними протоколами її загальних зборів, зокрема протоколом N5 від 5 грудня 2009 року.



Пропозицію розійтися "за взаємною згодою сторін" Пашаєву О.С. особисто зробив голова правління відповідача Бородянський Володимир Володимирович 16 вересня 2010 року підчас знімання репортажу про роковини зникнення Г. Гонгадзе. Сталося це на тролейбусній зупинці в Києві по вул. Л. Українки, 7. Після того В.Бородянський, його помічники та його заступник - Анатолій Максимчук - тиснули, щоб Пашаєв О.С. підписав угоду про звільнення за взаємною згодою сторін. Бородянський в своєму кабінеті погрожував - якщо Пашаєв О.С. не звільниться за його сценарієм, то буде звільнений за скороченням, яке проведуть лише заради того, щоб позбутися голови профспілки. Бородянський В.В. особисто знімав з ефіру репортажі з січня 2008 року, після його особистої зустрічі з тодішнім секретарем Київради Олесем Довгим з ефіру зникли критичні репортажі про Черновецького та його молоду команду.



29 вересня 2010 року кореспондентів і редакторів департаменту інформаційно-аналітичного мовлення по одному стали викликати до відділу кадрів, щоб ознайомити з наказом-попередженням про скорочення з 1 грудня 2010 року.

Коли викликали Пашаєва О.С. і запропонували підписати попередження про реорганізацію із подальшим скороченням, він став вимагати пояснень, бо як голова Профспілки "МЕДІАФРОНТ" не чув від голови первинного осередку профспілки на СТБ Ірини Федорів будь-яких повідомлень про заплановані скорочення.



Новообрана голова первинного осередку профспілки "Медіафронт" на СТБ Ольга Червакова телефоном пояснила, що вперше чує про намір скоротити всіх кореспондентів та редакторів. Більшості працівників пропонували разом з підписанням наказу про скорочення написати заяви про прийняття на роботу в інший департамент. Графік роботи, умови та редакційний статут телеканалу лишався незмінним, що свідчило про штучність цієї реорганізації. Люди підписували і погоджувалися, хоча кожен відчував, що віднині перебуває на гачку голови правління і лише лояльність (в тому числі в питаннях цензури) дозволить йому зберегти місце роботи.



21 жовтня 2010 року Пашаєву О.С. дозволили зробити один репортаж і більше навмисно не направляли на події. Справа в тому, що після майже офіційного запровадження цензури восени 2009 року Пашаєву О.С. вдавалося видавати в ефір найскладніші теми. Саме його наполегливість у просуванні суспільно важливих тем стало причиною звільнення. Пашаєва О.С. знову стали залякувати Бородянський та Максимчук тим, що він програє будь-які юридичні протистояння з ними, бо вони холдинг, а Пашаєв - "клоун". Голову профспілки "Медіафронт" навіть не пустили через турнікет на 4-му поверсі по вул. Івана Шевцова, 1, хоча навіть невідомих осіб на СТБ може провести будь-який спеціаліст, але колегам Пашаєва приватна охорона телеканалу відмовилася видавати гостьові пропуски. Стаття 40 "Гарантії діяльності профспілок" Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" визначила:



Члени виборних органів профспілок, об'єднань профспілок, а також повноважні представники цих органів мають право:



1) безперешкодно відвідувати та оглядати місця роботи на підприємстві, в установі, організації, де працюють члени профспілок;



2) вимагати і одержувати від роботодавця, іншої посадової особи відповідні документи, відомості та пояснення, що стосуються умов праці, виконання колективних договорів та угод, додержання законодавства про працю та соціально-економічних прав працівників;



3) безпосередньо звертатися з профспілкових питань усно або письмово до роботодавця, посадових осіб.

Юрист каналу СТБ пан Кідалов звинуватив Пашаєва у крадіжці ноутбуку і самостійно витяг робочий ноутбук з власними базами даних Пашаєва та дисками і фотографіями. Пашаєв викликав міліцію, яка зафіксувала факт перешкоджання йому як члену двох виборних органів профспілки "Медіафронт" на СТБ потрапляти на територію телеканалу.



7 грудня 2010 року після виклику працівниками СТБ міліції і закидів на адресу Пашаєва щодо крадіжки власної трудової книжки, Пашаєв написав заяву до міліції, якою просив порушити кримінальну справу за фактом "умисного перешкоджання діяльності профспілки" за ст. 170 КК України.

20 грудня 2010 року відбулися загальні збори профспілки "Медіафронт". На загальні збори прибули 3 делегатів від "1+1", 3 - від СТБ, 2- від ТРК Україна, 2 від незалежних членів Профспілки. Таким чином, на зборах зареєструвалися дві третини від обраних делегатів. Загальні Збори профспілки "Медіафронт":



- затвердили Звіт голови Профспілки за 13 місяців роботи. Загальні Збори визнали роботу голови задовільною. Делегати прийняли відставку Османа Пашаєва з посади голови Профспілки "МЕДІАФРОНТ" і призначили його виконуючим обов'язки голови Профспілки.

- утворили переговорну групу для об'єднання з Незалежною МЕДІА-профспілкою України у складі двох осіб: Ольга Омельченко (Червакова) та Осман Пашаєв

- зобов'язали первинний осередок Профспілки МЕДІАФРОНТ на ЗАТ "ММЦ-СТБ" позиватися до суду на ЗАТ "ММЦ-СТБ" у зв'язку з неузгодженою реорганізацією департаменту інформаційно-аналітичного мовлення; відмову перераховувати членські внески з бухгалтерії телеканалу згідно рішення профспілки про встановлення внесків на рівні 0,5% від нарахованої зарплати, але не менше 30 гривень на місяць; неузгодженого скорочення членів профспілки та через скорочення і звільнення без дозволу профспілки членів виборних органів Профспілки. Відповідальність за виконання рішення покладено на голову первинного осередку МЕДІАФРОНТ на ЗАТ "ММЦ СТБ" Ольгу Омельченко (Червакову).



Профспілки, їх об'єднання здійснюють контроль за виконанням колективних договорів, угод. У разі порушення роботодавцями, їх об'єднаннями, органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування умов колективного договору, угоди профспілки, їх об'єднання мають право направляти їм подання про усунення цих порушень, яке розглядається в тижневий термін. У разі відмови усунути ці порушення або недосягнення згоди у зазначений термін профспілки мають право оскаржити неправомірні дії або бездіяльність посадових осіб до місцевого суду. (Частина п'ята статті 20 в редакції Закону N 2886-III (2886-14) від 13.12.2001)



У разі ненадання аргументованої відповіді у зазначений термін дії чи бездіяльність посадових осіб можуть бути оскаржені до місцевого суду. (Статтю 21 доповнено частиною десятою згідно із Законом N 2886-III (2886-14) від 13.12.2001)



У разі, якщо роботодавець планує звільнення працівників з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру або у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією, зміною форми власності підприємства, установи, організації, він повинен завчасно, не пізніше як за три місяці до намічуваних звільнень надати первинним профспілковим організаціям інформацію щодо цих заходів, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також провести консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню



їх кількості до мінімуму або пом'якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень. (Частина третя статті 22 в редакції Закону N 2886-III (2886-14) від 13.12.2001)

Профспілкові органи мають право вимагати розірвання трудового договору (контракту) з керівником підприємства, установи або організації, якщо він порушує цей Закон, законодавство про працю, про колективні договори та угоди.



Вимога профспілкових органів про розірвання трудового договору (контракту) є обов'язковою для розгляду і виконання. У разі незгоди з нею керівник, стосовно якого прийнято рішення, або орган чи особа, від яких залежить звільнення керівника, можуть у двотижневий строк оскаржити рішення профспілкового органу до місцевого суду. У цьому разі виконання вимоги про розірвання трудового договору зупиняється до винесення судом рішення. (Статтю 33 доповнено частиною другою згідно із Законом N 2886-III (2886-14) від 13.12.2001)



Виходячи з вищенаведеного і ст. ст. 40, 43, 252 КЗпП України, ст.ст. 5, 19, 21, 22, 26, 27, 33, 37-46 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності"



Прошу:

1. Визнати протиправними дії та бездіяльність відповідача стосовно дотримання положень Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності",



2. Зобов'язати відповідача усунути порушення закону та вчинити певні дії, а саме:

1) скасувати незаконні накази про реорганізацію, скорочення штату та звільнення співробітників - членів профспілки,

2) провести узгодження реорганізації департаменту інформаційно-аналітичного мовлення відповідача,

3) визнати незаконною відмову перераховувати членські внески через бухгалтерію відповідача та зобов'язати цю бухгалтерію згідно рішення профспілки про встановлення внесків перераховувати позивачу 0,5% від нарахованої зарплати, але не менше 30 гривень на місяць від кожного члена профспілки,

4) узгоджувати з позивачем будь-які, в тому числи проведені раніше без такого узгодження, скорочення членів профспілки та скорочення і звільнення членів виборних органів позивача.

3. Зобов'язати відповідача розірвати трудовий договір (контракт) з керівником підприємства Бородянським В.В, оскільки він порушує закони та законодавство про працю, про колективні договори та угоди.



4. Оскільки всі ці вимоги пов'язані з трудовими відносинами, звільнити позивача від сплати судових витрат за цим позовом.

Судовий збір та витрати на ІТЗ не сплачуються відповідно до п. 3 ст. 81 ЦПК України.



Додаток: 1. одна копія цієї позовної заяви для відповідача,

2. дві копії довідки АА N220665 з ЄДРПОУ щодо статусу та керівника Професійної спілки працівників ЗМІ "Медіафронт",

3. дві копії свідоцтва А01 N623562 про державну реєстрацію юридичної особи "Професійна спілки працівників ЗМІ "Медіафронт",

4. дві копії листа виконавчого секретаря профспілки "Медіафронт" Щербакової Г.О. N000002 від 23.12.2009 Бородянському В.В. із штампом секретаріату вх. N702 від 25.12.09.

5. дві копії наказу ЗАТ "Міжнародний медіа центр-СТБ" від 02.12.2009 "Про скорочення штату" без номеру та без підписів,

6. дві копії Вимоги профспілки "Медіафронт" N01200110 від 20.01.2010 Бородянському В.В. за підписом Пашаєва О.С,

7. дві копії листа виконавчого секретаря профспілки "Медіафронт" Школяренко О.М. N02200110 від 20.01.2010 Бородянському В.В.,

8. дві копії листа голови профспілки "Медіафронт" Пашаєва О.С. N03200110 від 20.01.2010 Бородянському В.В.,

9. дві копії листа N137/10 від 10.02.2010 року на адресу профспілки "Медіафронт" до її голови Пашаєва О.С. та виконавчого секретаря Щербакової Г.О. за підписом голови правління ЗАТ "ММЦ-СТБ" Бородянського В.В.

10. дві копії нотаріально посвідченої довіреності профспілки "Медіафронт" Свірку Ю.В. від 10 грудня 2010 року.

Київ, 4 січня 2011 року _______________________ (Ю. Свірко)

 

Осман Пашаєв, «Українська правда»

Фото - http://blogs.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Осман Пашаєв, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27495
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду