ІМІ у травні зафіксував 132 факти порушень свободи слова: 18 нападів на журналістів і 13 викрадень

ІМІ у травні зафіксував 132 факти порушень свободи слова: 18 нападів на журналістів і 13 викрадень

5 Червня 2014
3230

ІМІ у травні зафіксував 132 факти порушень свободи слова: 18 нападів на журналістів і 13 викрадень

3230
ІМІ у травні зафіксував 132 факти порушень свободи слова: 18 нападів на журналістів і 13 викрадень
ІМІ у травні зафіксував 132 факти порушень свободи слова: 18 нападів на журналістів і 13 викрадень

Інститут масової інформації  (ІМІ) у травні зафіксував 132 факти порушень свободи слова. Про це йдеться на сайті ІМІ.

 

Згідно з даними щомісячного моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова», у травні основними викликами для свободи слова в Україні стали напади на офіси місцевих ЗМІ, напади на журналістів, та відключення українських телеканалів на Сході.

 

У травні вперше в Україні загинув співробітник іноземних ЗМІ, що висвітлював події на Сході країни. Італійський журналіст Андреа Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов потрапили під обстріл мінометів під м.Слов'янськом (Донецька обл.).

 

Крім того, у травні експерти ІМІ зафіксували 38 випадків цензури (у квітні - 21 випадок). В основному цензура була пов'язана із відключеннями українських телеканалів на Сході. В три з половиною рази зросла кількість перешкоджань законній професійній діяльності журналістів (у квітні - 6, у травні - 22 випадки). Також зафіксовано 18 побиттів та нападів на журналістів (у квітні - 22 випадки), 13 викрадень (у квітні - 20 випадків).

 

У травні також сталося 7 випадків незаконних арештів журналістів, з них 5 відбулися в Криму. Зокрема, у м.Сімферополі (АР Крим) були арештовані журналіст Осман Пашаєв і його турецький оператор Дженгіз Кизгин, їх побили та відібрали всю техніку, після чого журналісти були змушені залишити Крим.

 

Ще однією тенденцією травня стали брутальні напади на офіси місцевих ЗМІ на Сході України - 14 випадків. Так, у м.Торезі (Донецькоа обл.) невідомі з битами розгромили офіс газети «Горняк» через те, що головний редактор видання не погодився співпрацювати з ДНР. У м.Луганську представники так званої «Луганської народної республіки» припинили діяльність телекомпанії «Ірта».

 

Також цього місяця зафіксовано 7 внутрішніх біженців серед журналістів: 6 осіб зі Сходу України і один - із Криму.

 

Експерти ІМІ зазначають, що у травні переважна кількість порушень свободи слова та прав журналістів, як і попереднього місяця, сталася на Сході України, і була пов'язана з діями терористів.

 

«В умовах сучасної України "цензура" - це вже не просто заборона на розповсюдження інформації, а й відключення українських телеканалів, - вважає експерт ІМІ Катерина Дячук. - У травні зросла кількість таких випадків, зокрема відключали українські телеканали "1+1", "Інтер", СТБ, ТВі, "112 Україна", 5 канал, Новий канал, ICTV, ТЕТ, "Україна", а також місцеві телеканали, у містах Луганськ, Лисичанськ, Красний Луч, Артемівськ, Сєвєродонецьк, Костянтинівка, Донецьк».

 

З початку року ІМІ зафіксував 2 випадки убивства журналістів, 236 випадків побиття та нападів, 91 випадок перешкоджання законній професійній діяльності та 85 випадків цензури.

 

Повністю «Барометр свободи слова» за травень 2014 р. можна прочитати за посиланням.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3230
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду