Екс-голова НБУ підозрюється в розтраті майже 120 млн грн державних коштів при створенні телеканалу БТБ – ГПУ

Екс-голова НБУ підозрюється в розтраті майже 120 млн грн державних коштів при створенні телеканалу БТБ – ГПУ

20 Травня 2014
3548

Екс-голова НБУ підозрюється в розтраті майже 120 млн грн державних коштів при створенні телеканалу БТБ – ГПУ

3548
Екс-голова НБУ підозрюється в розтраті майже 120 млн грн державних коштів при створенні телеканалу БТБ – ГПУ
Екс-голова НБУ підозрюється в розтраті майже 120 млн грн державних коштів при створенні телеканалу БТБ – ГПУ

Головне слідче управління Генеральної прокуратури (ГПУ) розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем колишніми високопосадовцями Національного банку України при створенні телеканалу «Банківське телебачення» (БТБ). Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

 

Розслідування розпочато за результатами розгляду звернень двох народних депутатів України.

 

Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

 

«Встановлено, що у червні 2011 року керівництво НБУ прийняло рішення про створення телевізійного каналу (товариства з обмеженою відповідальністю «Банківське телебачення»), який би висвітлював діяльність установи за кошти НБУ зі статутним фондом 10 млн. гривень. При цьому, упродовж 2011-2012 років виділялися значні кошти з Державного бюджету - більш ніж 117 млн. гривень для забезпечення функціонування телеканалу, які спрямовувалися на закупівлю обладнання, надання послуг, тощо», - повідомляє прес-служба ГПУ.

 

Колишньому голові НБУ повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, а також перевіряється причетність інших службових осіб Національного банку до вчинення протиправних дій.

 

Розслідування у провадженні триває.

 

Як писала «Детектор медіа», ТОВ «Банківське телебачення» було створене у 2011 році за рішенням правління Національного банку «з метою інформаційного забезпечення громадян та суспільства своєчасною, достовірною та повною інформацією про політику Національного банку». Постановою НБУ від 17 червня при створенні ТОВ «Банківське телебачення» було внесено 10 млн гривень статутного капіталу, які потім були збільшені до 150 млн грн.

 

У липні 2011 року «Банківське телебачення» отримало супутникову ліцензію, у серпні - ефірну цифрову в загальнонаціональному мультиплексі МХ-5 з правому мовити у форматі високої чіткості HD. Логотип каналу - БТБ (спершу - «Банк-TV»).

 

З того часу на оснащення та функціонування телеканалу коштом Нацбанку було проведено тендери на 117,97 млн грн. З них на обладнання було витрачено 73,41 млн. грн., на транспортні засоби - 1,98 млн. грн., ще 11 млн. 899 тис. 444 грн у 2012 роцы - на послуги супутника і «Зеонбуду».

 

У березні 2014 року голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звернувся до голови Національного банку України Степана Кубіва з проханням переглянути доцільність існування та фінансування ТОВ «Банківське телебачення» з державного бюджету України.

 

Нове керівництво Нацбанку обґрунтувало подальше існування та фінансування ТОВ «Банківського телебачення» необхідністю висвітлення діяльності НБУ.

 

Після цього голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала голові НБУ та прем'єр-міністру передати майно каналу БТБ майбутньому громадському мовнику. НБУ повідомив, що вивчає питання щодо можливих шляхів передачі, в межах чинного законодавства, цілісного майнового комплексу майна ТОВ «Банківське телебачення» для потреб суспільного мовлення. Заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар повідомила, що на базі каналу БТБ буде створюватися українське іномовлення (а також на базі УТР і «Першого Ukraine»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3548
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду