Обмеження ретрансляції іноземних мовників допускаються, але з дотриманням законодавства – експерти

Обмеження ретрансляції іноземних мовників допускаються, але з дотриманням законодавства – експерти

10 Квітня 2014
4909

Обмеження ретрансляції іноземних мовників допускаються, але з дотриманням законодавства – експерти

4909
Обмеження ретрансляції іноземних мовників допускаються, але з дотриманням законодавства – експерти
Обмеження ретрансляції іноземних мовників допускаються, але з дотриманням законодавства – експерти

Встановлення обмежень ретрансляції програм іноземних мовників може здійснюватися із суворим дотриманням гарантій свободи поширення інформації, встановлених ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Про це зазначали учасники конференції «Європейські стандарти надання послуг транскордонного мовлення та свобода отримання і передачі інформації в Україні», що відбулася 9 квітня в Києві. Організатори заходу - Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації та проект Європейського Союзу та Ради Європи «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі».

 

Представники з України наполягали на тому, що кожен підписант Конвенції про транскордонне мовлення, в тому числі й Україна, має право вводити тимчасові обмеження на поширення на його території іноземних програм в порядку, встановленому Європейською конвенцією. Зокрема, рішення щодо тимчасового припинення ретрансляції може бути прийняте за умови, що порушення з боку іноземного мовника має очевидний, серйозний і тяжкий характер і стосується неповаги до гідності людини і основних прав інших людей, неправомірної пропаганди насильства чи спонукання до расової ненависті (п. 1 ст. 7 ЄК). Або не дотримані вимоги щодо часу трансляції програм, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвиткові дітей та підлітків (п.2 ст. 7), порушує рекламні правила, встановлені першим реченням, або тривають понад двох тижнів.

 

Експерт Ради Європи, президент Європейської платформи регуляторних органів (EPRA) Жан-Франсуа Фурнемон наполягав, що обмеження трансляції мають бути як виняток, і при цьому дуже суворо регламентуватися.

 

На думку голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Володимира Манжосова, найбільш проблемне питання, яке довелося вирішувати регуляторному органу останні місяці, - це ретрансляція чотирьох російських каналів, що порушували вітчизняне і міжнародне законодавство, транслюючи антиукраїнську пропаганду. Він розповів, що Нацраді довелося подати до суду позов з вимогою тимчасово припинити трансляцію цих каналів.

 

 

 

Народний депутат Микола Княжицький зупинився на найбільш проблемних питаннях для всієї медійної галузі. Зокрема - це відсутність закону про суспільне мовлення, спроба колишньої влади побудувати монополію на інформаційне мовлення через «Зеонбуд», непрозорість цифрового конкурсу тощо.

 

 

 

Експерт Ради Європи, засновник і власник компанії X-Media Strategies (у минулому секретар Постійного комітету Європейської конвенції з транскордонного телебачення) Ад ван Лун детально зупинився на розмежуванні комерційного та редакційного контенту на телеканалах, забороні спонсорування випусків новин та інформаційних програм, забороні або жорсткому обмеженні реклами тютюнових виробів, алкогольних напоїв, лікарських засобів та медичних послуг. Він розповів принципи, визначені Європейською конвенцією, щодо повідомлень комерційного характеру у телепрограмах, загальні стандарти реклами, спонсорства та телепродажу, не забувши й про заборонене спонсорство. Приміром, Україна може обмежити трансляції телеканалів, що містять рекламу алкогольних напоїв у денний час.

 

Водночас генеральний директор StarLight Sales Андрій Партика наполягав на важливості реклами для телевиробництва.

 

 

До участі в дискусії також були запрошені голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий, який розповів про рішення Російської колегії скарг на пресу, яке вона ухвалила на звернення КЖЕ, і яким засудила російського телеведучого Дмитра Кисельова, назвавши його програму пропагандистською.

 

Виступ голови Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василя Костицького про порушення вітчизняними телеканалами норм закону «Про захист суспільної моралі», присутні зустріли оплесками і вигуками «Геть цензуру!».

 

 

Учасники конференції (понад сто гостей з різних регіонів України, медіаюристи, журналісти, представники державних органів та громадських організацій) обговорили проект рекомендацій, який передали Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Нагадаємо, проект «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі» виконується та фінансується Урядом Канади.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4909
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду