Провайдери зобов’язані негайно вимкнути чотири російські канали за рішенням суду – Нацрада

Провайдери зобов’язані негайно вимкнути чотири російські канали за рішенням суду – Нацрада

26 Березня 2014
10779
26 Березня 2014
12:37

Провайдери зобов’язані негайно вимкнути чотири російські канали за рішенням суду – Нацрада

10779
Провайдери зобов’язані негайно вимкнути чотири російські канали за рішенням суду – Нацрада
Провайдери зобов’язані негайно вимкнути чотири російські канали за рішенням суду – Нацрада

Провайдери програмної послуг зобов'язані негайно призупинити ретрансляцію російських каналів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24» і «НТВ-Мир» відповідно до ухвали Окружного адміністративного суду міста Києва від 25 березня, яка підлягає негайному виконанню. Про це на брифінгу 26 березня повідомили члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

У тому числі повністю вимкнути чотири російські канали зобов'язана й компанія «Воля», яка перевела їх із соціальних до дорожчих пакетів програм, уточнили на брифінгу члени Нацради.

 

25 березня Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову Нацради до дистрибутора російських каналів - компанії «Торсат» з групи «Інтер». Суд задовольнив клопотання Нацради про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову і зобов'язав ТОВ «Торсат» та провайдерів програмних послуг, які уклали угоди з ТОВ «Торсат» тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24», «НТВ-Мир» до вирішення справи по суті.

 

Ухвала діє до закінчення розгляду справи по суті та набрання рішення по справі законної сили. Ухвала підлягає негайному виконанню, оскарження ухвали не зупиняє її виконання та не перешкоджає розгляду справи.

 

«Таким чином, із сьогоднішнього дня забороняється ретрансляція в кабельних мережах чотирьох російських каналів», - наголосив голова Нацради Володимир Манжосов.

 

Заступник голови Нацради Лариса Мудрак нагадала, що 17 березня Нацрада подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва проти компанії «Торсат» про визнання такими, що не відповідають законам України та Європейській конвенції про транскордонне телебачення чотирьох російських телеканалів. Водночас регулятор звернувся за експертними висновками до Інституту держави і права імені Корецького та Інституту журналістики щодо російських каналів та отримала ці висновки.

 

23 березня регуляторний орган подав доповнення до позову за підписом чотирьох членів Національної ради (Володимир Манжосова, Лариси Мудрак, Миколи Фартушного і Любові Бакаленко), у якому містилася розширене обґрунтування позову, а також нові позовні вимоги про припинення ретрансляції чотирьох російських каналів, уточнила пані Мудрак.

 

24 березня Нацрада звернулася до суду з клопотанням про забезпечення позову щодо тимчасового припинення ретрансляції чотирьох російських каналів. І 25 березня суд виніс ухвалу, якою задовольнив клопотання.

 

«Наші представники в регіонах доведуть зміст ухвали до відома провайдерів програмної послуги. Ми щодня моні торимо ситуацію з відключенням російських каналів. Щодо провайдерів, які не виконають рішення суду, виконавча служба буде застосовувати свої санкції. Наскільки відомо, передбачена кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду», - повідомив Володимир Манжосов.

 

Зі слів пані Мудрак, головні претензії до чотирьох російських каналів, ретрансляцію яких обмежив суд, полягають у порушенні законів України і Європейської конвенції про транскордонне телебачення. У їхніх програмах міститься пропаганда зміни конституційного ладу в Україні через військову агресію, поширюються сепаратистські звернення та обґрунтування приєднання до Росії територій України, розпалюється міжнаціональна ворожнеча.

 

Із цими аргументами погодився й суд. «Судом вбачається існування очевидної загрози порушення інформаційної безпеки держави, що проявляється в поширенні завідомо спотвореної інформації, яка розпалює національну ворожнечу, посягає на права та свободи людини та може привести до безповоротних процесів порушення територіальної цілісності України до вирішення справи по суті», - йдеться в ухвалі, текст якої є в розпорядженні «Детектор медіа».

 

Розгляд справи по суті за позовом Нацради до «Торсату» розпочнеться завтра, 27 березня. Попереднє судове засідання призначено на 10:30.

 

Станом на 25 березня 2014 року 443 провайдери програмної послуги із 703 проліцензованих Національною радою припинили трансляцію чотирьох російських телеканалів, відреагувавши на попередню вимогу регулятора.

 

Нагадаємо, 11 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення висловила вимогу до провайдерів програмної послуги припинити ретрансляцію у своїх мережах передач російських телеканалів «Россия 24», ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир». Втім, офіційного рішення з цього приводу Нацрада поки що не приймала, оскільки не проводила засідання. 13, 14 і 17 березня регулятору не вдавалося провести засідання через відсутність кворуму.

 

Президент компанії «Воля-кабель» Сергій Бойко заявив, що всі провайдери готові виконувати законне рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про тимчасове припинення ретрансляції на території України чотирьох російських каналів - «Россия 24», «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета» та «НТВ-Мир»,

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10779
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду