Валерій Сараула: «На ТВі все по-новому. Ходжу з очима навилупки»

Валерій Сараула: «На ТВі все по-новому. Ходжу з очима навилупки»

4 Жовтня 2013
20992

Валерій Сараула: «На ТВі все по-новому. Ходжу з очима навилупки»

20992
Ведучий ранкового шоу ТВі – про «Ранкові курасани», «Паралельний світ», зміну іміджу й амплуа, акторську освіту та власний музичний гурт
Валерій Сараула: «На ТВі все по-новому. Ходжу з очима навилупки»
Валерій Сараула: «На ТВі все по-новому. Ходжу з очима навилупки»

Наприкінці вересня шоумен і ведучий Валерій Сараула приєднався до команди нового ранкового шоу каналу ТВі «Ранкові курасани». Валерія (а особливо його добре поставлений голос) глядачі досі пам'ятають за містичним проектом СТБ «Паралельний світ» виробництва «Студії Пілот», що закрився рік тому.

 

Валерій Сараула - за фахом актор театру й кіно (у 2002-му закінчив Театральний інститут ім. Карпенка-Карого). На телебачення потрапив одразу після інституту, ставши учасником реаліті-шоу «За склом - тепер ти в армії». Далі він чотири років працював ведучим у «Кунсткамері» на Новому каналі і шість років - у «Паралельному світі».

 

Про своє нове амплуа - ведення ранкового шоу ТВі, про телевізійний досвід і позаефірне життя Валерій Сараула відверто розповів читачам «Детектор медіа» під час чату, повну версію якого пропонуємо вашій увазі.

 

 

Про «Ранкові курасани»

 

- Вітаю всіх! Дякую «Детектор медіа», що запросили, я нечастий гість. Ставте питання, буду відвертим, звичайно, якщо комусь треба...

 

 

- Валерію, як ви потрапили на ТВі? Чи проходили кастинг? З ким вели перемовини?

- Як я потрапив на ТВі? Колись побачив шоу «Ранкові курасани», і промайнула думка: попрацювати там, і забув. А потім мені зателефонувала редактор і запросила на проби. Я прийшов. Ніяких трактів не було. Фактично без підготовки я сів за прямий ефір вперше у своєму житті. Можливо, лобі в мене якесь і було, можу називати імена, але конкретизувати не можу. Це можуть бути: Маша, Таня, Олексій, Олена. Це мої припущення.

 

- Чи працювали ви раніше у прямоефірних проектах? Чи складно вам імпровізувати в кадрі?

- У прямоефірних проектах я до цього не працював. Підкреслюю: одразу сів у кадр, без підготовки. Імпровізувати непросто, але відчуття адреналіну викликає шаленство, радість і захоплення. Шоу дозволяє все що завгодно. Взагалі скажу, що за три дні в ефірі «Курасанів» я отримав більше досвіду, ніж за три роки роботи в «Паралельному світі». Дякую.

 

- З якими складнощами ви зіткнулися, почавши працювати у прямому ефірі з трьома співведучими?

- Складно входити у будь-який проект, якщо він накатаний. Життя навчило мене подібних ситуацій. Труднощі існують, незначні... Насамперед, почуватися в просторі студії органічно, як у себе вдома, Тоді все байдуже. А з колегами ми притремося.

 

- Розкажіть про команду «Ранкових курасанів». Хто є керівником проекту? Наскільки багато журналістів над нею працюють?

- Мені здається, що керівником проекту (або шеф-редактором) є Марія Петранюк, іще, знаю, працюють двоє редакторів. Група технічного обслуговування, режисери. Поки що це все, що я знаю. Скажу, що з ними комфортно працювати. Журналістів у програмі немає.

 

- Як змінилися «Ранкові крурасани» з вашим приходом? І яких змін, на вашу думку, проект потребує надалі?

- Я не знаю, яких змін зазнав проект із моїм приходом. Менше людей стало додаватися в друзі у Facebook. Підкреслюю ще раз, що це жива субстанція і зміни будуть приходити самі й поступово. А можливо, й примусово.

 

- Яке у вас амплуа у «Ранкових курасанах»? І в якому амплуа ви себе бачите?

- От з амплуа в «Ранкових курасанах» я поки що не визначився, намагаюся бути собою, що є найважче. Штампи лізуть у голову, і тому головне завдання від них позбутися. І отримувати задоволення. Намагаюсь на себе не дивитися в телевізорі, але одного разу визначив своє амплуа на даний момент: недолуго романтичний асексуальний стариган-життєлюб.

 

- Які нові рубрики незабаром з'являться у «Ранкових курасанах»?

- В «Ранкових курасанах» ми хочемо спробувати проводити однобічні телемости з програмами-конкурентами. Можливо, їх тролити, копіювати, а можливо, і чогось вчитися у них. Про інше розповідати не буду, бо стирять. :)

 

 

- Як ви гадаєте, чому «Ранкові курасани» не беруть високих показників?

- Люди дивляться багато речей за звичкою. Скажу, як віщун: «Будуть дивитися!». Стосовно рейтингів, думаю, що рейтинги вищі, ніж насправді, треба правильно поміряти. Зростуть.

 

- Що ви вважаєте для себе викликом у роботі над ранковим шоу?

- Викликів немає. Є відповідальність, насамперед, перед собою. Вставати зранку - не проблема. Радше є завдання, теж перед собою, не підвести.

 

- Як вам прокидається в такий ранній час?

- На величезне здивування для себе, я кайфую від ранкових прокидань. Я був стариган, який тупо рухався за течією, а зараз день для мене - годин 30!!!

 

- Чи не здається вам, що закадровий сміх у ранкових шоу виглядає дурнувато?

- Нет ничего приятней, чем смех, который раздражает ветреную женщину (запитання ставила людина з ніком Ветреная Женщина. - ТК). Извините, я ветреный мужчина, этот смех меня мотивирует и стимулирует.

 

- Що ще, крім ранкової програми, ви хотіли б робити на ТБ?

- Я нічого зараз не хочу робити, окрім ранкової програми. Ця програма дозволяє робити все, що завгодно. Єдине, що хочу - самому знімати людей на айфон і показувати це в ефірі.

 

- Як ви ставитеся до протесту журналістів ТВі навесні цього року, в результаті якого майже весь творчий колектив звільнився? Чи комфортно вам на ТВі? І чи не турбує вас питання, хто власник каналу?

- Я ставлюся до протесту з повагою. Скажу щиро, я впевнений, що продовжував би займатися своєю роботою, не проявляючи ніякої солідарності. Це щиро. На ТВі все по-новому. Якесь дивне рухливе живе телебачення, ходжу з очима навилупки, поки що. Роби, що хочеш, аби було цікаво, дозволяється все. Побачимо, що з цього вийде. Поки що перехоплює подих.

 

- Як ви оцінюєте українських ведучих ранкових шоу? І кого маєте якщо не за взірець, то, принаймні, вважаєте найбільш якісним та професійним?

- Відповім Сенічкіну без загравання, якщо це той самий Сенічкін (запитання ставила людина під ніком Сенечкин. - ТК). Я зі своєю родиною дивився раніше «Сніданок з 1+1» щодня. І саме Сенічкін Руслан, на мою думку, кращий... був. Зараз усе менше і менше Руслана (тобто особистості), а більше «говорящих голів». Поверніть Сенічкіна, «Плюси»! А з серпня випадково дивився «Курасани», сварився на ведучих, було соромно, весело, драйвово і ніяково водночас, а зараз за себе ніяковію, іноді.

 

Про «Паралельний світ» і участь у «За склом»

 

- Валерію, чому ви погодилися зніматися в шоу «За склом»? Через гроші чи славу?

- Я погодився зніматися через гроші, славу і розвиток хоча б для якоїсь подальшої кар'єри. Й аби зачепитися в Києві.

 

- Розкажіть, як вам було в проекті «За склом».

- У проекті «За склом» мені було непросто, іноді жахливо. Удавав із себе бійця. Водночас відчував щастя.

 

- Валерію, чому ви торік пішли з СТБ? Канал відмовився від «Паралельного світу»? Вам не пропонували роботу над іншими проектами СТБ?

- Я нікуди не пішов, ми розійшлися з СТБ за згодою сторін. Дякуючи Бородянському, на гарних умовах. Він сказав мені: «Хочеш, іди у відділ кадрів, там багато вакансій, можливо, знайдеш для себе щось цікаве в журналістиці», але ж я не журналіст. Тому подякував - і поїхав на курорт.

 

- Чому закрили «Паралельний світ»?

- Чому зарили «Паралельний світ» - залишається загадкою для мене, оскільки рейтинги програми були на порядок вищими за середні каналу. Навіть повтори. Новина про закриття відкладалася на рік. Ми були призупинені. Можливо, десь глибоко всередині я сам хотів, щоб це сталося. Хоча я сказав Володимиру Бородянському, що ця тема («Паралельного світу») ще не закрита. Я не помиляюся... Або вже без мене.

 

- Олександр Брикайло свого часу називав вас одним із найкращих ведучих на українському ТБ. Чи співпрацюєте ви зараз зі «Студією пілот»?

- «Студія Пілот» - моя альма-матер. І дякую Олександру Брикайлу за те, що дав мені шанс. Зв'язок навіть у колишніх коханців ніколи не переривається. Так і у нас. Я вважаю «Студію Пілот» своєю домівкою. Я там навчився, я там купив квартиру, машину, я там був щасливий, як і зараз.

 

- Свого часу, коли працювали на СТБ, ви зробили чимало сюжетів за участю Андрія Слісарчука. В них Доктор Пі демонстрував свої надприродні здібності: гіпноз, вгадував і цитував цілі абзаци з будь-якої сторінки книги, яку ви навмання відкривали. То він справді мав такі здібності чи все це був обман, в якому брали участь і ви? А зараз не хотіли б зробити з ним передачу?

- Дякую за це запитання. Воно досі мене турбує. При згадуванні про Слюсарчука виникає неоднозначність, як і у всіх. При першому спілкуванні у Львові до мене вкралася думка про те, що він маніпулятор, оскільки при виконанні завдання запам'ятовування 20 цифр він зробив 8 помилок. Але потім просив назвати будь-який абзац з будь-якої книжки - і його цитував. Більше того, після зйомок до нього підходили на вулиці люди і дякували за щось. Того вилікував, тому допоміг. Він брехун, але геніальний брехун. Хлопчику треба було допомогти, і отримали б, можливо, геніального лікаря. Передайте привіт Андрію Тихоновичу до в'язниці. Побачивши Слюсарчука в нашій програмі, люди зверталися до мене по його телефон, я давав, минав час, він ставав все менш доступнішим, але завжди брав трубку. Одного разу я йому сказав на зйомці: «Андрій Тихонович, не можна призначати зустріч людині з Луганська у Львові й на неї не приїжджати». Він так робив часто. Влітку спілкувався в Криму з відомою людиною, і він, і його друзі завзято стверджували, що Слюсарчук допомагав їхнім батькам при важких хворобах. А офіційна медицина вбивала... Я б ще знімав і знімав Слюсарчука, і, користуючись нагодою, запрошую його поїсти «Ранкових курасанів». Багато хто зі впливових людей піклується про нього, теж не випадково. Я вважаю, треба дати термін у в'язниці, змусити виплатити великі компенсації постраждалим, бо все одно вийде і заробить ще більше.

 

 

- Ви самі вірите в ті всі речі, про які розповідав «Паралельний світ»? Як ставитеся до потойбічного та містичного? У що взагалі вірите?

- Я вірю в існування паралельного світу, але знаю, що є речі, які журналісти перебільшують або применшують. Останні програми «Паралельного світу» були сповнені самоіронії й гумору по відношенню до містики, в тому числі моєї особистої, щось там казали ми неправду, а що правда, що брехня, ту брехню, що справдиться, всі правдою зовуть. А вірю я в Ісуса Христа і у велику силу, сподіваюся любові, яка нами керує.

 

 

Про зачіску, групу «Сараула» та акторство

 

- Тривалий час вас не було видно в ефірі. Чому? Чи пропонували вам роботу великі канали? Або чи пропонували ви їм свої проекти?

- Мені не пропонували роботу, тому що, мабуть, я нікому не був потрібен. І ніякі проекти я нікому не пропонував, не вмію їх писати, вигадувати, я імпровізатор у межах існуючого.

 

- Як зараз ведучі потрапляють на нові проекти? Зазвичай мова про кастинг?

- Так. Мова про кастинг. Тобі телефонують і кажуть: «Хочеш спробувати себе?». Ти приходиш, виконуєш якесь завдання, а там лотерея: сподобався чи ні. Як і на будь-якій іншій роботі.

 

- Ви ведете ранкову програму, ефір закінчується о 10.00. Чим займаєтеся решту частину дня?

- Займаюся вихованням сина, багато з ним гуляю, читаю інформацію в інтернеті, треба щось видавати, бути готовим до всіляких новин. Я зараз змінююся, стаю більш сучасним... Люблю спілкування з людьми. Цим і займаюся.

 

 

- Как вы считаете, почему Киселев ушел с «Унтера»?

- А что, он ушел с «Унтера»??? Я лично этому очень рад. Киселев для меня остался в 90-х. «Интер» - вперед!

 

- Чи слухаєте ви «Радіо Ера» і чи працювали б ви на ньому?

- Часом я в машині натрапляю на хвилю «Ера ФМ» і буває, щось чіпляє. Їду, сперечаюся, або погоджуюся. Якщо не помиляюся, спортивні включення «Ери» зі змагань мені дуже подобаються. Можна почути альтернативну думку. І ще подобається, що «Ера» звучить комфортно для мого вуха. Працювати на «Ері», чом би й ні, тільки в якості кого?

 

- В якості ведучого ви би працювали на «Радіо Ера»?

- Працював би, єдине - на якій програмі? Політика, соціологія, культурологія, медицина - не моє.

 

- У якому жанрі вам працюється найкраще?

- Хотів працювати в розвагах. Працюю. В цьому жанрі мені зараз найкомфортніше. Формат «Паралельного світу» я теж привласнив як ведучий з точки зору творчості. Акторська природа «приспособленец» :)

 

- Ви за фахом актор. Чи маєте акторський досвід? Чому з акторством не склалося? Чи ходите на якісь прослуховування в кіно та серіали? Чи пробували влаштуватися в театр?

- Ще студентом знімався в епізодичних ролях, коли кіна було дуже мало, потім телебачення захопило. Відмовлявся від проб, випав із процесу. А потім дуже захотілося - не потрібний. Прийшли інші. Напевне, я вже ніякий актор, оскільки на сцену не виходив 10 років. А в кіно знімався би: грав би злодюг і дурників.

 

- Що означає ваше прізвище?

- Все життя мені ставлять це запитання. Навіть представники російського інституту, пов'язаного з прізвищами, не дали відповіді, хоча обіцяли. Версія: і татарське, і козацьке, і єврейське. Коротше, всі приймають за свого.

 

- Ви так радикально змінили зачіску. Що спонукало? Куди поділися кучері?

- Я все життя хотів бути лисим. 2001 року ним був, був щасливий. Прийшов на телебачення, тільки хотів поголитися, поперли - Костіцин, Яма, Олексій Мочанов і купа-купа лисих сексуалів. Куди було пертися? Терпів-терпів і поголився. Ні з чим це не пов'язано. хоча зараз, кажуть, все ж трішки відпусти, а то як неандерталець.

 

- Вас часто впізнають на вулиці?

- Зараз мене фактично не впізнають на вулиці, спочатку радів, а потім: ну, що ж це таке? Хочеться знову слави. Як це не дивно, пізнають мене зараз переважно по голосу. Бо імідж рудого хлопця з довгеньким волоссячком похований в неоліті.

 

- Розкажіть про групу, в якій ви співаєте :) Де вас можна почути? Пісня «Ти - дебілка, я - дурак» має прототипів у житті? :)

- Групи «Сараула» зараз не існує. Будь-якої миті можу виступити під мінусовку. Пісня «Ти - дебілка, я - дурак» - збірний образ від батьків, від особистих стосунків, від стосунків друзів. Ще ж є пісня «Плач, блондинка!». От вона має прототип.

 

 

- Дякую всім за чат! Дякую, «Детектор медіа», читаю тебе, не забувай про рудих героїв. Тим більше, що у вас теж є один рудий.

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20992
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду