Freedom House і Комітет захисту журналістів вимагають покарати нападників на Сніцарчук і Соделя та бездіяльну міліцію

21 Травня 2013
6611

Freedom House і Комітет захисту журналістів вимагають покарати нападників на Сніцарчук і Соделя та бездіяльну міліцію

6611
Freedom House і Комітет захисту журналістів вимагають покарати нападників на Сніцарчук і Соделя та бездіяльну міліцію

Міжнародні організації Freedom House і Комітет захисту журналістів (CPJ) висловлюють занепокоєння у зв'язку з насильницьким нападом на журналістів, які висвітлювали мітинг опозиції 18 травня в Києві, та закликають українську владу провести повне розслідування і притягнути нападників до відповідальності.

 

«Будь-яке подальше зволікання у встановленні осіб нападників, принаймні деякі з яких відомі владі, є відмовою від відповідальності влади щодо гарантування безпечної та безперешкодної роботи журналістів і сприяє безкарності тих, хто на них нападає», - йдеться в заяві Freedom House.

 

Комітет захисту журналістів також засуджує бездіяльність міліції та закликає притягнути до відповідальності винних офіцерів.

 

«Обурює, що таке побиття могло мати місце перед головною будівлею правоохоронних України, в той час як офіцери, які поклялися дотримуватися закону, стояли осторонь, - заявила координатор програми CPJ у Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова. - Влада повинна продемонструвати, що закон поширюється на всіх, розслідувавши цей сумний епізод, затримавши нападників і притягнувши до відповідальності посадових осіб, відповідальних за недбалість».

 

Нагадаємо, 18 травня, під час завершення мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили кореспондентку 5-го каналу Ольгу Сніцарчук та її чоловіка, фотографа «Коммерсанта» Владислава Соделя. Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. 

 

21 травня стало відомо, що міліція затримала підозрюваного в нападі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6611
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Виктор
3984 дн. тому
А не хочет ли Фридом Хаус расследовать как эти и многие другие журналисты наблюдали два час как бьют трех человек и при них травят газом? где эти фото и репортаж с места событий. Фото тех кто конкретно травит газом и избивает трех людей? Вы там вообще не забыли, что именно в присутствии ЕЕ величества журналистики на протяжении часа БИЛИ И ТРАВИЛИ Газом трех человек. Кроликов, водителей, шутников, провокаторов, инакомыслящих, нанятых - называйте как угодно, НО ЛЮДЕЙ. ВЫ ведь в Европу собрались? В Европе убийцу более 80 человек Брейвика аккуратно одевают на суд и тихо судят. А в присутствии этих крутых, да и Вас - журналистов то, что били палками и травили реальным газом в закрытом помещении более 2-х часов. У них реальные побои и одного с места забрали без сознания в реальную больницу. Для Вас люди НИКТО. Главное тренд по тренду. Где Ваша европейская, человеческая, журналистская совесть? Где ЭТИ побои у журналистки? Где у ее мужа? Вы же взрослые люди! Нападающий гопник и скотина, танцующий и издевающийся, сволочь молодая, но если бы он ее ударил, как били кроликов - были бы синяки и гематомы как у них. Но нужны ли Вам люди? Давайте танцуйте дальше на "избитой до смерти" журналисткой и не замечайте что именно при Вас БИЛИ И ТРАВИЛИ ГАЗОМ ТРЕХ ЛЮДЕЙ. Где эти фото журналисты!?! Вы ведь журналисты!?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду