detector.media
21.05.2013 12:16
Freedom House і Комітет захисту журналістів вимагають покарати нападників на Сніцарчук і Соделя та бездіяльну міліцію

Міжнародні організації Freedom House і Комітет захисту журналістів (CPJ) висловлюють занепокоєння у зв'язку з насильницьким нападом на журналістів, які висвітлювали мітинг опозиції 18 травня в Києві, та закликають українську владу провести повне розслідування і притягнути нападників до відповідальності.

 

«Будь-яке подальше зволікання у встановленні осіб нападників, принаймні деякі з яких відомі владі, є відмовою від відповідальності влади щодо гарантування безпечної та безперешкодної роботи журналістів і сприяє безкарності тих, хто на них нападає», - йдеться в заяві Freedom House.

 

Комітет захисту журналістів також засуджує бездіяльність міліції та закликає притягнути до відповідальності винних офіцерів.

 

«Обурює, що таке побиття могло мати місце перед головною будівлею правоохоронних України, в той час як офіцери, які поклялися дотримуватися закону, стояли осторонь, - заявила координатор програми CPJ у Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова. - Влада повинна продемонструвати, що закон поширюється на всіх, розслідувавши цей сумний епізод, затримавши нападників і притягнувши до відповідальності посадових осіб, відповідальних за недбалість».

 

Нагадаємо, 18 травня, під час завершення мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили кореспондентку 5-го каналу Ольгу Сніцарчук та її чоловіка, фотографа «Коммерсанта» Владислава Соделя. Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. 

 

21 травня стало відомо, що міліція затримала підозрюваного в нападі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY