Верховна Рада не прийняла ніякого рішення по звіту Нацради

Верховна Рада не прийняла ніякого рішення по звіту Нацради

15 Травня 2013
6523

Верховна Рада не прийняла ніякого рішення по звіту Нацради

6523
Проти звіту висловлювалися представники всіх фракцій
Верховна Рада не прийняла ніякого рішення по звіту Нацради
Верховна Рада не прийняла ніякого рішення по звіту Нацради

15 травня Верховна Рада України не прийняла жодного рішення за результатами розгляду звіту Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Пропозиції про відхилення звіту і про його схвалення не набрали достатньої кількості голосів.

 

За проект постанови Комітету з питань свободи слова та інформації не схвалювати звіту Нацради проголосували 148 народних депутатів (Партія регіонів - 3, ВО «Батьківщина» - 68, «УДАР Віталія Кличка» - 35, ВО «Свобода» - 34, КПУ - 0, позафракційні - 8). За наступну пропозицію голови Верховної Ради Володимира Рибака взяти звіт до відома проголосували 180 народних депутатів, при цьому 128 - проти.

 

Сам звіт у Верховній Раді доповідав її голова Володимир Манжосов. Він наголосив, що у 2012 році Нарада продовжувала розбудову національної цифрової телемережі. Провела другий конкурс на місця в мультиплексі МХ-5, де було визначено 25 переможців у 99 населених пунктах. У цьому мультиплексі ще залишилося 122 вільних канали у 99 населених пунктах. Також Нарада проводила заходи з розширення універсальної програмної послуги, розвивала дитяче мовлення (якщо у 2011 році був лише один дитячий спеціалізований супутниковий канал, то у 2012-му - п'ять супутникових і два наземні ефірні).

 

Пан Манжосов нагадав, що торік 10 нормативно-правових актів Нацради було зареєстровано в Мін'юсті. Розширювався перелік адаптованих каналів, яких нині 166. У 2012 році Нацрада провела 389 перевірок телерадіоорганізацій, з них 301 - планова. Це найменша кількість перевірок за останні п'ять років, а позапланових було проведено удвічі менше (88), ніж у 2011 році.

 

Проблемними аспектами для Нацради, зі слів пана Манжосова, є нестача бюджетного фінансування (Нацрада фінансувалася на 68% від мінімальної потреби) і невідповідність законодавства реаліям сьогодення (відтак, Нацрада бере участь у розробці нової редакції закону про телебачення і радіомовлення).

 

Пан Манжосов закликав народних депутатів прискорити призначення четвертого члена Нацради за квотою Верховної Ради, оскільки конкурсна процедура вже пройшла, і профільний комітет кандидатури розглянув.

 

Народні депутати закидали голові Нацради непрозорість цифрових конкурсів, коли ліцензії було видано невідомим компаніям, а за межами мультиплексів опинилися «2+2», «Ера», ТВі, «Малятко-ТВ», «Сіті», «24», ZIK, Чорноморська ТРК, «Алекс» та інших (Микола Княжицький і Ярослав Сухий); знищення мережі Національного радіо (Микола Томенко); вплив Валерія Хорошковського на розподіл цифрових ліцензій (Володимир Ар'єв і Андрій Деркач); показ дитячих програм уночі замість денного ефіру (Ганна Герман); трансляцію реклами алкогольних брендів удень (Олександр Бригинець); трансляцію антитимошенківських фільмів на державних каналах і недопуск в ефір цих каналів опозиції (Андрій Шевченко); невтручання Нацради в конфлікти довкола невидачі ліцензій ТВі і довкола харківських каналів (Андрій Шевченко); вручення телетюнерів, придбаних за бюджетні кошти, перед виборами від імені партії влади (Павло Розенко) тощо.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко наголосив, що комітет рекомендував Верховній Раді не схвалювати звіту Нацради і в такий спосіб «зупинити деукраїнізацію інформаційного простору». Він також розраховує на розгляд у Раді національної безпеки й оборони питання переходу на цифрове телебачення і розбудови ФМ-мережі НРКУ.

 

Після безрезультатного голосування за і проти звіту Нацради народний депутат Ганна Герман (Партія регіонів) запропонувала заслухати звіт іще раз. Її підтримав колега по фракції Андрій Деркач, який заявив, що голосував проти звіту, тому що «Нарада свідомо порушує законодавство, не надаючи цифрові ліцензії як існуючим регіональним, так і загальнонаціональним компаніям» (пан Деркач є власником ТРК «Ера», яка не отримала місця в цифровому мультиплексі).

 

Також ідею заслухати звіт іще раз підтримали Володимир Яворівський («Батьківщина»), Андрій Мірошниченко (ВО «Свобода»).

 

«Ми входимо в колізію, давайте повернемося до голосування», - додала Ірина Геращенко (УДАР).

 

Микола Княжицький («Батьківщина») наполягав, що відповідно до закону Верховна Рада не підтримала звіту Нацради.

 

Однак Володимир Литвин (позафракційний) пояснив, що відповідно до регламенту рішення не прийнято і повертатися до нього не потрібно. Його підтримав Віталій Журавський (Партія регіонів): «Питання вичерпано - ідемо далі».

 

Андрій Мірошниченко («Свобода») запропонував повернутися до ідеї проведення парламентських слухань з питань упровадження цифрового телебачення, у межах яких повторно заслухати звіт Нацради. Петро Симоненко (КПУ) заявив, що необхідно комплексно розглядати питання інформаційної політики.

 

У підсумку Володимир Рибак повідомив, що подальші пропозиції формуватиме профільний комітет, і перейшов до розгляду наступного питання порядку денного.

 

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович схвалив звіт Нацради 24 березня. За законом відставка всього складу Нацради можлива, якщо і Президент, і Верховна Рада не схвалюють звіту і висловлюють недовіру Нацраді.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6523
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду