НСЖУ радить регіональним журналістам розглядати медичну журналістику як частину соціальної

26 Березня 2013
4212

НСЖУ радить регіональним журналістам розглядати медичну журналістику як частину соціальної

4212
НСЖУ радить регіональним журналістам розглядати медичну журналістику як частину соціальної

«Вакцинація: тільки факти» - таку назву отримав другий модуль Школи медичної журналістики, який відбувся у Києві 21-22 березня. Захід для представників ЗМІ з різних регіонів України було організовано  за ініціативи Національної спілки журналістів України та за підтримки Міністерства охорони здоров'я. Партнерами проекту виступили Міжнародна громадська організація «Клуб лікарів і фармацевтів», Консорціум «Менеджмент Консалтинг Груп» та компанія «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна».

 

Коротку лекцію з питань важливості імунопрофілактики в Україні для учасників семінару провела Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова. Вона наголосила, що від професійності висвітлення теми імунопрофілактики в ЗМІ залежить епідемічна безпека України, адже формує правильне ставлення громадян до цієї проблеми: «Ваше вміння словом донести правильність позиції іноді більше важить, ніж порада чиновника, політика чи навіть міністра охорони здоров'я, - звернулася Раїса Богатирьова до учасників семінару. - Вас можна віднести до класу експертів, які можуть швидко переконливо довести, що питання імунопрофілактики - це не тільки медичне питання. Це питання епідемічної безпеки країни».

 

Досягненнями сучасної фармакології поділилася представник компанії-партнера «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна» Марина Бучма. Вона запевнила журналістів у готовності надавати допомогу в питаннях висвітлення теми вакцинації, адже компанія переймається достовірністю та правдивістю інформації на цю тематику.  

 

Учасники семінару мали змогу отримати фахову інформацію про імунопрофілактику в Україні, досягнення вакцинації в боротьбі з хворобами, важливі факти та міфи про щеплення з перших вуст. Про це їм розповідали завідувач кафедри дитячих інфекційних захворювань Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Сергій Крамарєв та доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П. Л. Шупика МОЗ України Федір Лапій. Лікарі наголосили: часто в ЗМІ питання імунопрофілактики висвітлюються однобоко. Журналісти звертаються за коментарями не до спеціалістів-медиків, а до псевдоекспертів, які вводять в оману читачів чи глядачів.

 

«Коментувати в ЗМІ питання імунопрофілактики повинні не взагалі медичні працівники, бо серед них є також невігласи, які хочуть пропіаритися, а спеціалісти, які розуміються на цих питаннях», - вважає Сергій Крамарєв. 

 

Також учасники Школи взяли участь у прес-конференції для центральних та регіональних ЗМІ на тему «Вакцинація українців: міфи та реальність» за участю лікарів та медичних експертів.

 

Медіа-тренери Наталія Виговська та Сергій Томіленко провели кілька сесій, присвячених основним помилкам у висвітленні тематики вакцинації, взаємодії журналістів та представників традиційної медицини, журналістській етиці та використанню нових медіа та мультимедійних інструментів під час висвітлення проблем медицини.  

 

Своїм досвідом роботи з медичними та соціальними темами поділилися і авторитетні представники медіа. Зокрема, заступник головного редактора газети «Факты и комментарии», редактор відділу охорони здоров'я Ірина Дубська поділилася досвідом випуску спеціалізованого додатку газети «Будь здоров», звернула увагу на ті теми, які викликають найбільший резонанс та тонкощі роботи над ними.

 

«Одним з найбільш затребуваних напрямків нашої роботи є проведення прямих ліній з лікарями. Ось уже 14 років ми щоп'ятниці проводимо ці телефонні лінії, на які запрошуємо авторитетних лікарів. Така форма хороша тим, що матеріали звірені з фахівцями і люди можуть стовідсотково довіряти тому, що написано в газеті», - каже пані Ірина.

 

Кореспондент журналу «Власть денег», переможець польсько-українського Конкурсу професійної майстерності - 2012 Юлія Абібок, яка спеціалізується на соціальній тематиці, поділилася з учасниками Школи досвідом роботи з джерелами інформації та пошуком резонансних тем.

 

«Якщо говорити про медичну тематику, я б не радила зосереджуватися виключно на «швидких допомогах» і медикаментах, а дивитися ширше - на те середовище, в якому живе людина», - радить Юлія.

 

Журналістам, які нарікали на закритість медичної інформації вона порадила більше приділяти уваги роботі з запитами відповідно до Закону про доступ до публічної інформації.

 

За словами першого секретаря Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, підвищення професійного рівня працівників медіа - один з пріоритетних напрямків роботи НСЖУ. Тому поруч із іншими навчальними заходами було ініційовано й проведення серії тренінгів на медичну тематику. Тож коли в партнерстві з Міністерством охорони здоров'я було оголошено про Школу медичної журналістики, Спілка отримала рекордну кількість заявок від охочих взяти в ній участь.

 

«Це показник того, що в редакцій ЗМІ є величезний інтерес не лише до політики, а й до тих гострих соціальних тем, запит на які формує аудиторія, - сказав Сергій Томіленко. - Крім усього, наша Школа є відкритою не тільки для учасників семінару, а й для всіх журналістів. Матеріали з навчальних сесій ми надсилаємо редакціям, а також кожен модуль Школи супроводжуємо виданням спеціалізованого тематичного посібника».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду