Чепак обіцяє, що без експертних консультацій закон про наклеп не приймуть

Чепак обіцяє, що без експертних консультацій закон про наклеп не приймуть

22 Березня 2013
18948
22 Березня 2013
10:54

Чепак обіцяє, що без експертних консультацій закон про наклеп не приймуть

18948
Чепак обіцяє, що без експертних консультацій закон про наклеп не приймуть
Чепак обіцяє, що без експертних консультацій закон про наклеп не приймуть

Прес-секретар президента Віктора Януковича Дарія Чепак пообіцяла, що без консультацій з експертами та представниками громадського суспільства закон про наклеп не прийматимуть. Про це вона сказала під час засідання експертної ради з питань приведення українського законодавства до європейських стандартів у сфері медіа, яка діє в рамках програми «Відкрита розмова», повідомляє прес-служба президента.

 

На думку Дарії Чепак, усі законодавчі ініціативи щодо впровадження кримінальної відповідальності за наклеп повинні проходити широке громадське та експертне обговорення.

 

«Я хочу звернути увагу всіх учасників і можливих ініціаторів законодавчих ініціатив у цьому напрямку на важливість обговорення усіх деталей таких законопроектів у першу чергу з громадськими організаціями, міжнародним експертним середовищем, експертами всередині України», - наголосила пані Чепак.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін 18 березня у статті для газети «Закон і бізнес» виступив з пропозицією  ввести в Україні кримінальну відповідальність за дифамацію - «публічне поширення дійсних або вигаданих відомостей, які принижують честь, гідність чи ділову репутацію громадянина або організації, зганьблення у пресі з метою вплинути на виконання ними своїх обов'язків».

 

Нагадаємо, 18 вересня 2012 року Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєструвавнародний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія ЛутковськаНаціональна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів»Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Згодом законопроект був знятий з розгляду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18948
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду