«Відкрита розмова» розробила рекомендації щодо конфлікту в УНІАН

15 Січня 2013
5914
15 Січня 2013
17:54

«Відкрита розмова» розробила рекомендації щодо конфлікту в УНІАН

5914
«Відкрита розмова» розробила рекомендації щодо конфлікту в УНІАН

Учасники міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яка діє в рамках програми «Відкрита розмова», підготували рекомендації щодо врегулювання ситуації в інформаційному агентстві УНІАН.

 

26 грудня під час 12-го засідання Міжвідомчої робочої групи її учасники обговорили звернення колективу редакції сайту УНІАН, в якому журналісти просили взяти на контроль справу щодо фактів цензури в агентстві та сприяти в розслідуванні ситуації.

 

Як повідомила прес-секретар Президента України, керівник Міжвідомчої робочої групи Дарія Чепак, рекомендації направлені сторонам конфлікту - генеральному директору УНІАН Вадиму Осадчому та редакції УНІАН.

 

У зверненні до керівника та журналістів УНІАН йдеться про прохання взяти до уваги спільні рекомендації, розроблені на засіданні Міжвідомчої групи 26 грудня. У документі, зокрема, рекомендовано розробити Редакційний статут, який би визначав редакційну політику агентства та, з урахуванням визначених законом прав журналістів, внутрішньо-редакційні права редакторів агентства. У рекомендаціях йдеться також про створення Редакційної ради УНІАН.

 

Сторонам конфлікту рекомендовано організувати збори трудового колективу за участю юристів Незалежної медіа-профспілки України та дати спільну оцінку фактам порушення трудового законодавства. В документі також наголошується на необхідності юридичної оцінки фактів порушення прав журналістів на законну професійну діяльність, яку можливо буде надати із залученням фахівців журналістських та громадських об'єднань.

 

Міжвідомча робоча група рекомендує також провести круглий стіл щодо професійних стандартів та принципів інформаційної політики за участі працівників агентства, керівництва УНІАН та представників Комісії з журналістської етики і журналістських громадських об'єднань.

 

«Я хочу наголосити на важливості вирішення цього конфлікту в форматі напрацювання рекомендацій, до розробки яких долучилися представники журналістських та громадських об'єднань, медіа-юристи. Такою спільною роботою ми можемо не лише допомогти одному колективу досягти згоди, а й розробити «правила гри», які унеможливлять подібні інциденти в майбутньому», - заявила Дарія Чепак.

 

Пані Чепак також нагадала, що керівництво УНІАН удруге буде запрошено на засідання Міжвідомчої робочої групи.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор на підставі службової записки керівника інтернет-проектів Миколи Кондратенка повідомив, що двох редакторів сайту оштрафовано на 200 гривень кожного за оприлюнення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Попередньо він, за словами співробітників, розпорядився зняти новину із сайту. За даними НМПУ, редактори в результаті не були оштрафовані, бо інформація про можливі штрафи стала публічною.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що «деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю».

 

31 жовтня шестеро редакторів сайту УНІАН оприлюднили відкритий лист до Вадима Осадчого, у якому навели факти цензури з боку керівництва, зокрема Миколи Кондратенка.

 

21 листопада адміністрація інформаційної агенції УНІАН вирішила провести внутрішнє службове розслідування за фактом перевищення керівником департаменту інтернет-проектів, головним редактором сайту УНІАН Миколою Кондратенком службових повноважень у частині погроз накладання стягнень, не передбачених трудовим законодавством України. Замість пана Кондратенка виконувачем обов'язків головного редактора сайту УНІАН призначено Мар'яну Олійник.

 

23 листопада шестеро редакторів УНІАН заявили про те, що кадрові зміни в агентстві та заява адміністрації про внутрішнє службове розслідування є спробою формально зам'яти конфлікт, допоки вщухне публічна увага.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5914
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду