Верховна Рада не проводитиме слухання щодо цифрового мовлення – Томенко хоче розібратись із «Зеонбудом»

Верховна Рада не проводитиме слухання щодо цифрового мовлення – Томенко хоче розібратись із «Зеонбудом»

19 Березня 2013
6576
19 Березня 2013
17:08

Верховна Рада не проводитиме слухання щодо цифрового мовлення – Томенко хоче розібратись із «Зеонбудом»

6576
Верховна Рада не проводитиме слухання щодо цифрового мовлення – Томенко хоче розібратись із «Зеонбудом»
Верховна Рада не проводитиме слухання щодо цифрового мовлення – Томенко хоче розібратись із «Зеонбудом»

19 березня Верховна Рада не прийняла постанову № 1258 «Про парламентські слухання: впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні». Про свідчать результати сьогоднішнього голосування у парламенті.

 

За постанову проголосувало 168 народних депутатів, проти - 14, утрималось - 62, не голосувало - 135.

 

Нагадаємо, Комітет пропонував провести слухання спочатку у березні, а потім - 5 червня 2013 року.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, коментуючи таке рішення парламенту, зазначив, що Комітет з питань свободи слова та інформації проведе комітетські слухання за участю фахівців та експертів у даній галузі. Про це йдеться на персональному сайті голови Комітету.

 

«Це цілком прогнозований результат голосування, адже абсолютна більшість народних депутатів прекрасно знає, хто стоїть за компанією, яка забезпечує перехід українського телебачення з аналогового на цифрове мовлення», - зазначив Микола Томенко.

 

Він нагадав, що Комітет з питань свободи слова та інформації одноголосно ухвалив рішення пропонувати парламенту розглянути таке спеціальне рішення, як впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні, яке безпосередньо торкнеться українців вже через два роки.

 

Україна як член Міжнародного союзу електрозв'язку підписала міжнародну угоду, відому як «Женева-2006», що регламентує порядок переходу телерадіомовлення з аналогових на цифрові стандарти доставки сигналу. Угода встановлює граничний термін перехідного періоду, що закінчиться 17 червня 2015 року.

 

«На сьогодні Нацрада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила низку рішень, за якими право мовити в цифровому мовленні отримали десятки телекомпаній, які до моменту такого рішення взагалі не мовили. Натомість не отримали права на цифровий формат мовлення багато популярних сьогодні телекомпаній», - зауважив Микола Томенко.

 

Підготовкою до переведення з аналогового на цифрове мовлення в Україні опікується приватна компанія «Зеонбуд», яка зареєстрована на Кіпрі і власники якої досі не відомі.

 

«Якщо ми не з'ясуємо, хто є власником, головним провайдером цифрового мовлення в Україні, то у 2015 році "кнопка" усього українського телебачення буде знаходитись у Кіпрі з невідомими власником, який в конкретний момент або перекупить всю систему телебачення, або буде керувати нею», - вважає Микола Томенко.

 

Щодо фінансування і підготовки до переходу на цифрове мовлення, то Микола Томенко повідомив, що організація «Зеонбуд» встановила на власний розсуд тарифи, які платять всі організації телерадіомовлення - і загальнонаціональні, і регіональні ТРК. Вони, в середньому, складають близько 25 млн грн на рік.

 

«Бюджетних коштів, які виділяються на регіональні ТРК, недостатньо для такої оплати приватній кіпрській фірмі, а тому вони змушені будуть зменшувати свій ефірний час, таким чином наближаючись до "тихої" приватизації всіх місцевих і обласних ТРК», - вважає голова Комітету.

 

Він звернув увагу на ще одну гостру соціальну проблему. Йдеться про виділення перед виборами близько півмільярда гривень на придбання соціально незахищеними верствами населення приймаючих пристроїв для цифрового мовлення (декодерів). «На сьогодні не зрозуміла ані система забезпечення цими декодерами громадян, ані кількість людей, які потребують цієї допомоги, ані технічні умови використання таких пристроїв», - зауважив Микола Томенко.

 

«Таким чином, Україна має зобов'язання за два роки повністю перейти на цифрове мовлення. На сьогоднішній день держава абсолютно не контролює цю ситуацію. Перехід на цифрове мовлення буде здійснюватися приватною компанією з Кіпру... На жаль, провладна більшість із зрозумілих усім причин відмовилася розглядати цю ситуацію у сесійній залі. Але Комітет бере цю ситуацію під контроль та проведе з цього приводу спеціальні комітетські слухання», - підсумував Томенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6576
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду