Комітет свободи слова пропонує провести парламентські слухання щодо переходу на цифру

16 Січня 2013
4463
16 Січня 2013
14:05

Комітет свободи слова пропонує провести парламентські слухання щодо переходу на цифру

4463
Комітет свободи слова пропонує провести парламентські слухання  щодо переходу на цифру

Народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації одноголосно прийняли рішення і зареєстрували проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему «Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні» (№1258). Про це повідомив голова цього Комітету Микола Томенко.

 

Парламентські слухання планується провести 20 березня 2013 року у залі пленарних засідань Верховної Ради України.

 

За словами пана Томенка, ця ініціатива зумовлена тим, що відповідно до положень  міжнародної угоди «Женева - 2006» граничний термін перехідного періоду з аналогових на цифрові стандарти доставки сигналу має закінчитися 17 червня 2015 року.

 

 «Наразі більшість європейських країн уже мовлять у цифрі. Найближчі наші сусіди у липні цього року також вимикають аналогові передавачі. Проте в Україні процес підготовки переходу телебачення на цифрові технології є досить проблематичним з огляду на цілу низку факторів», - йдеться у пояснювальній записці до Проекту Постанови. Серед причин - тенденції монополізації ринку технічних засобів прийому цифрових сигналів, низька купівельна спроможність населення, відсутність комплексної програми державної підтримки малозабезпечених громадян тощо.

 

Автори проекту Постанови Микола Томенко, Олена Бондаренко, Микола Баграєв, Ігор Мірошниченко, Олександр Голуб, Микола Княжицький та інші зазначають, що станом на 1 січня 2013 року за кошти державного бюджету, виділені торік (450 млн.120 тис. грн.), уряд закупив і надав громадянам з числа інвалідів першої і другої груп, сім'ям, які виховують дітей-інвалідів, а також громадянам, що одержують субсидії, всього 792 250 декодерів.

 

«Тоді як у Державному бюджеті на нинішній рік видатки за цією статтею взагалі не передбачені. Але мільйони пенсіонерів, безробітних, сільські жителі, багатодітні родини не спроможні платити по 600 гривень за перетворювач сигналу», - звертають увагу автори постанови. І наголошують на тому, що на сьогодні  незрозумілим для громадськості залишаються перспективи щодо розвитку ще чотирьох цифрових мультиплексів.

 

«Попри надзвичайну важливість проблеми переходу телебачення України на цифрове мовлення жодного разу не обговорювалися з трибуни Верховної Ради України. Але вони потребують невідкладного публічного обговорення у форматі парламентських слухань за участі фахівців, експертів, політиків, представників виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськості, словом - усіх зацікавлених сторін та напрацювання рекомендацій щодо шляхів їх вирішення. Цифрове мовлення в Україні - це повинен бути проект для людей, а не для офшорних компаній», - зазначив Микола Томенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду