Микола Вересень: «Я хочу бути президентом»

5 Листопада 2012
39001
5 Листопада 2012
19:17

Микола Вересень: «Я хочу бути президентом»

39001
Телеведучий – про те, чому не склалося з «Інтером», про новий проект для «1+1», викладання в Поплавського та своє акторство
Микола Вересень: «Я хочу бути президентом»

Минув жовтень, а обіцяне «Інтером» політичне ток-шоу Миколи Вересня «Вересень-жовтень» так і не вийшло в ефір. Тим часом пішли чутки про появу проектів ведучого на «1+1». Зрештою, з'явилися афіші спектаклів «Павлік Морозов» і «Сни Василіси Єгоровни», де він зайнятий як актор... Я зателефонувала Миколі з'ясувати, що і як. «По-перше, я кинув палити, по-друге - приходь розповім усі новини в деталях», - відповів він.

 

Микола запросив на репетицію вистави, після якої метри - Микола Вересень, автор п'єс Лесь Подерв'янський, режисер спектаклів Андрій Крітенко разом із автором ТК пішли до ресторану, де й відбулася розмова.

 

Про те, чому не склалося з «Інтером», про новий проект для «1+1», викладання в університеті Михайла Поплавського, акторство Миколи Вересня, «заніматєльноє жлобознавство» і про те, чому президент Вересень кращий за президента Януковича, - читайте в інтерв'ю Миколи Вересня, Леся Подерв'янського та Андрія Крітенка.

 

 

Микола Вересень: «Я через 10 років погодився працювати в Поплавського»

 

- Миколо, весь серпень на «Інтері» йшла реклама ток-шоу «Вересень-жовтень». Уже й жовтень пройшов, де ж проект, що сталося?

- Уже й жовтень пройшов, і вересень скінчився. Ні, не так. Жовтень пройшов, а Вересень - вічний, але шоу нема і не буде.

 

- Це якось пов'язано з черговою зміною керівництва «Інтера»?

- Не думаю. Ідея шоу була узгоджена з інвестором.

 

- Тобто це було геть вирішене питання?

- Так. Я більше скажу - навіть студія була вже побудована. Важливим чинником, чому я хотів робити це шоу на «Інтері», було те, що мала бути моя стара команда. Режисером був би (Андрій) Дончик, одним із продюсерів планувався Женя Дяченко, оператори - Іванов, Гуєвський. Тобто люди, з якими ми робили українське телебачення, вибачайте за зухвалість. Тому я сказав окей, ми домовились про все, включаючи гонорари, і вдарили по руках.

 

- І де ж спіткнулися?

- Не знаю. Ми були в стані готовності односекундної.

 

 

 

- Тобто були вже й сценарії прописані?

- Все було. Команди, виконавці, продюсер...

 

- І призначена дата і час першого ефіру, гості?

- Все-все-все. Окрім гостей. І тут я не можу коментувати дуже активно, тому що, згідно з домовленістю, я не втручаюсь у політику «Інтера», а вони не втручаються в мою політику. Тобто вони погодилися, що все ж таки це - моя програма, а я не люблю, коли мені хтось розповідає, як її робити. Але пропозицій на той момент у мене було дві.

 

- Яка друга? Аналогічна? Від кого?

- Зовсім інша. Абсолютно неполітична програма. Пропозиція була від «1+1». Я надав перевагу «Інтеру», тому що вони просто фізично першими запропонували конкретику. В Україні ситуація полягає в тому, що на телебаченні дуже рідко робляться конкретні пропозиції. А я - професіонал, ти мені просто скажи, що ти хочеш, а я відповім - так чи ні. Мені дуже подобався (Олександр) Роднянський, який дуже чітко сказав: «Давай, післязавтра починаємо працювати», чи на 5-му каналі (Владислав) Лясовський, який сказав так само. Всі, хто робив такі конкретні пропозиції, отримували згоду. А в цьому випадку я кажу «Інтеру»: «Так», а «Плюсам»: «Ні», і потрапляю в ідіотську україно-радянську ситуацію - не отримую ніяких результатів від «Інтера» і втрачаю «Плюси».

 

- Тобто проект якось тихо помер? Чи у вас була певна дата? Чи вони мали передзвонити тобі? Чи яким чином це сталося?

- Вони мали мені бодай щось сказати, а минув тиждень, два, три, чотири, п'ять... Я подзвонив - сказали, що все в силі, але знов нічого не відбулося.... А «Плюси» ж у цей час продовжують свої пропозиції. І в той момент, коли я, зрозумівши, що на «Інтері» нічого не виходить, погоджуюсь із «Плюсами», «Інтер» прокидається і каже: «Давайте підпишемо контракт», але я вже поговорив на той момент із Сашею Ткаченком і кажу: «Нє, хлопці, я вже півтора місяці чекав і не дочекався ніяких результатів. Тепер усе закінчилося».

 

- А коли це було?

- У жовтні. От буквально кінець першої декади.

 

- Який сенс уже підписувати контракт, якщо програма називалася «Вересень-жовтень», а півжовтня минуло?

- Я не хочу нікого критикувати. Чесно. Що в них там сталося - я не знаю.

 

На «Плюсах» я вже маю продюсера, який каже, коли і як починаємо працювати і коли виходимо.

 

- Коли?

- Вони кажуть - у листопаді, а я кажу, що в листопаді ми не вийдемо - не встигнемо. Мене завжди дивує, що багато людей зі мною розмовляє так, ніби я нічого не розумію в телебаченні. Користуючись нагодою, я хочу офіційно оголосити всім: «Пані і панове, я розуміюся на телебаченні!».

 

- Контракт підписали?

- Для мене підписати контракт - це таке. Для мене такий контракт є усним. От ти щойно бачила репетицію, і можу сказати, що ніяких контрактів ні я з Подею (Лесь Подерв'янський. - ТК), ані він зі мною не підписував. Тому що коли ми домовились, то це означає, що це робиться. І от після того, як ми нібито домовились із «Плюсами», - не повіриш - запала тиша. Два тижні від «Плюсів» не було жодного звуку.

 

- Можливо, в них зараз на період виборів забагато клопоту.

- Так. Сьогодні вже дзвонили. Але ж треба розуміти, що я теж жива людина і в мене три роботи. І сподіваюся на четверту. Це не так мало.

 

- Які саме?

- От зараз я граю в спектаклі - ми відновлюємо спектаклі й гастролі. Так що треба їхати і в Рівне, і в Луцьк, і у Львів. Я також працюю на радію і викладаю в університеті - я через 10 років погодився працювати у Поплавського. І скажу тобі, що це фантастична робота. Може, мені пощастило, але в мене група - я ж майстер курсу - але які ж діти!

 

- Велика група?

- 19 людей. Розумні! Кмітливі!

 

- А що за спеціальність?

- А я не знаю.

 

- Ну, привіт, як ти не знаєш? Ти ж майстер курсу, то маєш вчити майстерності, майстер-класи проводити.

- Майстер-клас чому гарно вести? Тому що нічого не треба - ти ж майстер, і що б ти не сказав - усе чудово!

 

- Я ж напишу, Миколо, що ти не знаєш, якої спеціальності набувають твої студенти :)

- Я не знаю, що там офіційно написано, але я їх вчу журналістики й телевізійного презентерства. Коли вони вживають слово «диктор», я їх виганяю з класу. Але офіційно виявляться, що якісь ГОСТи ще радянські діють досі.

 

- Там, мабуть, є диктор, коментатор і ведучий. Презентера там немає точно.

- Я навіть у Поплавського питав, але він каже, що нічого не поробиш, бо згідно з ГОСТами є диктор. А на Заході такого немає.

 

- А четверта робота яка?

- Щодо четвертої роботи я таки сподіваюся, що буде телебачення. Тобто в мене є чим займатись. Я тут з'ясував, що в мене попереду можливі ще й судові розгляди на предмет програми «Без табу». Бо «1+1» вирішив назвати мою програму «Без табу», як колись називалась одна з моїх програм. З'ясувалося, що це зробити неможливо, бо ведуча на ім'я Оля Герасим'юк зареєструвала цю назву на себе. Юристи мені сказали, що це крадіжка. Я пам'ятаю, як Роднянський, Дончик, я, Свєта Пиркало і десятки людей на «1+1» придумували цю програму і її назву. Потім, коли все було зроблено і вийшли перші програми, стало зрозуміло, що фізично неможливо виробляти таку програму одній команді раз на тиждень, і тільки тоді з'явилася Ольга Герасим'юк.

 

 

Микола Вересень: «Телебачення нема - є Зеленський»

 

- Новий проект на «Плюсах» - це теж має бути ток-шоу?

- Поки що не можу зрозуміти, бо мені сказали, що канал тепер продюсерський і проект теж продюсерський.

 

- А хто продюсер?

- Я не скажу поки що.

 

- Але ж я, мабуть, здогадуюся? :)

- Ти можеш здогадуватись, але поки що я офіційно не скажу.

 

- Миколо, а що таке продюсерський проект?

- Не знаю. Але я рекомендую всім продюсерам брати до уваги мої слова. Це корисно. Поганого я нікому не пораджу. От у тебе ж корона не падає, коли ти мені дзвониш і радишся.

 

- Може, я просто трохи старша, можливо, раніше падала і в мене. А ти комусь дзвониш і радишся? У тебе корона не падає?

- Я можу.

 

- Хто ці люди, окрім присутнього тут Подерв'янського?

- Я Дончику дзвонив, тобі часом дзвоню, багато кому... Тобто людям, які - я точно розумію - знаються краще за мене на якійсь галузі, я завжди подзвоню. Я думав, можливо, я неправильно роблю, але от Боря Нємцов мені якось сказав, що це абсолютно правильно. Він мені розповідав, що радився і з Єльциним, і з прибиральницею. Зараз, коли я зайнятий у п'єсі, раджуся з Подею і з Кротом (Андрій Крітенко, режисер. - ТК). Що стосується політики - можу подзвонити Юлі Лимар, наприклад, а колись дзвонив Юлі Мостовій. А щодо телебачення - ми можемо зробити проект тільки всі разом. От ти щойно бачила, як ми працювали на репетиції - це ідеальний варіант - усі беруть участь.

 

- Це театр. А в телебаченні, на твою думку, хто головний - режисер, продюсер ведучий, сценарист?

- Я думаю, що ведучий, бо його ризики найбільші.

 

- А чому ти раптом вважаєш, що у ведучого найбільші ризики? Не він відповідає за рейтинги перед інвестором і гроші не він вкладає.

- Тому що те, що він придурок, скаже вся країна - він у кадрі. Для мене це очевидно. Його помилки бачать негайно всі. А про тих, хто за лаштунками, слова ніхто не скаже. Тим паче, що раніше титри йшли поволі, а тепер воно все миттєво біжить, і не встигаєш прочитати і зрозуміти, хто просрав програму.

 

 

 

- Ти обрав «Інтер», тому що політичні проекти тобі ближчі, ти скучаєш за політикою? Чи вважаєш, що політика це те, що нині цікавить людей найбільше?

- Мені дуже хотілося рік тому, коли я відчував, що починається щось... Я не буду казати вголос, але ті, хто в темі, зрозуміють. Я вперше в житті, відчуваючи, що криза все одно буде, подзвонив у деякі альтернативні ЗМІ і запропонував послуги. Більш того, я мав дві-три зустрічі і зрозумів, що монополізм в Україні не лише політичний, він і опозиційний теж. Тобто не кожен має право бути опозиціонером. Там теж є свої градації.

 

- Квота якась?

- Певне. І мені не те що відмовили. Просто потім не було дзвінків. Я подумав, що я можу принести користь, я великий фахівець у питаннях користі. А потім мені сказали: «Миколо, ти що - ідіот? Ти ж такий яскравий, що затьмариш багатьох людей, тому тебе просто туди ніхто не пустить».

 

- Шоу на «Інтері» планувалося під вибори, тобто після виборів воно мало припинити існування. Навіщо тоді вони пропонували тобі підписати контракт у жовтні, коли вже зрозуміло було, що шоу не буде? Предмет контракту?

- Історія полягала в тому, що мені сказали: «Якщо ми один одному сподобаємося, то будемо продовжувати в інших проектах».

 

- А що значить «якщо сподобаємося»? Там є люди, які тебе ніколи не бачили за 20 років твоєї роботи на телебаченні?

- Про українське телебачення свідчить наступна красива історія. Наскільки я розумію, великі канали шалено б'ються за «95-й квартал».

 

- Чому?

- Я не знаю. Тепер вони перейшли на «Плюси», до того були на «Інтері». А я питаю - а де ж телебачення? Телебачення нема - є Зеленський. Чекайте, Зеленський - це КВН. А де люди, яких ви виховали? Що, успіх телебачення залежить від наявності чи відсутності на ньому «95-го кварталу»?

 

- Можливо, це питання смаків аудиторії. Ну, ми ж уже говорили неодноразово, що інтелектуальна аудиторія пішла з телебачення. От спитайте у Леся, чи він дивиться телевізор.

- Він не дивиться.

 

Лесь Подерв'янський: Я дивлюся.

 

- Що саме? Новини? «95-й квартал»?

Лесь Подерв'янський: Мені байдуже. У мене немає жодного упередження щодо телебачення. Я можу дивитися кіно, хісторі, про звірів щось таке.

 

Микола Вересень: Тобто, він не дивиться українське телебачення. Він дивиться Discovery або Viasat.

 

Андрій Крітенко: А я дивлюся ТВі. Оскільки я вже 20 років живу в Штутгарті, то я дивлюся ТВі в інтернеті, але не всі програми. Ті, на яких вони заробляють, я не дивлюсь, а дивлюся переважно ті, за які їх хочуть закрити.

 

 

 

Андрій Крітенко з Миколою Вереснем

 

- Чому так складається, що українське ТБ останнім часом не витримує критики?

Микола Вересень: Головна причина - телебачення в Україні ні для кого не є профільним активом. Олігархи накупили каналів. А займаються заводами. А каналами займаються часом ті, хто під руку підвернувся.

 

 

Микола Вересень: «На теренах пострадянських було два з половиною - три продюсери»

 

- Отже, Миколо, на «Плюсах» ми все-таки побачимо продюсерський проект?

- Я сподіваюся. Мені самому дуже цікаво - я хочу зрозуміти - що таке «продюсерський».

 

- А ти не розумієш?

- Поки що ні.

 

- Тобто що таке «авторський» - розумієш?

- Да.

 

- ... що таке «режисерський» - теж?

- Так чи інакше - да. Я розумію, хто відіграє головну роль і що він робить.

 

- І чим авторський від режисерського відрізняється, якщо там є ведучий?

- Чекай, будь-який правильний продюсер - це дуже скромна людина, що сидить дуже далеко ззаду. Який бере важливі, цікаві суспільству обставини і просто їх підкреслює. Тобто, наприклад, Епштайн, котрий зробив The Beatles. Продюсери скажуть - це він їх зробив, а автори скажуть - ні, це вони себе зробили. І ті, й інші мають рацію. Він почув, що це дуже круті хлопці, але ж він їм не казав, як співати чи грати. Тому правильний продюсер не розповідатиме мені, як вести програму, він бачитиме, що за людина і в яку програму її поставити можна, щоб вона заграла.

 

- Де ж таких продюсерів узяти?

- У Голлівуді. Насправді, для мене були очевидними дві речі. Зараз Подерв'янський на мене кричатиме, але я скажу. На теренах пострадянських було два з половиною - три продюсери. Роднянський, досі залишаються Ернст і Тодоровский із РТР - він якось примудрився вставити кіно.

 

- Тобто у нас окрім Роднянського нема нікого?

- Я так не сказав. Я сказав - Роднянський. Крапка. Більш нічого не казатиму, бо мені рано чи пізно доведеться з ними працювати, адже рано чи пізно вони збагнуть, що я найкращий. Українські телевізійники дивляться все ще на Схід, а треба - на Захід, хоча кажуть, що хочуть у Європу.

 

- А якщо вони туди не хочуть? Навіщо їм у Європу, що там робити?

Микола Вересень: Вони саме хочуть, але хочуть європейські вершки. Всі хочуть такі дороги, такі квартири, такі зарплати, таку їжу, такий відпочинок, але при цьому працювати як при совку - перекури-чаєпітіє-перекури-чаєпітіє.

 

Лесь Подерв'янський: Оце те, чого в нас у театрі немає. Що таке київські театри - вони всі отримують величезну зарплатню і нічого не роблять. Вони роблять одну виставу на рік і отримують півтори тисячі євро. А ми робимо виставу за 19 днів.

 

- Якщо плануються гастролі і ти сподіваєшся на проект на «Плюсах», як плануєш це поєднувати?

Микола Вересень: Ти собі не уявляєш, як я собою пишаюсь. Я за роки роботи навчився поєднувати багато різних праць, так що мені це не важко. Але це питання не до мене, а до продюсера.

 

- Тобто це не прямі ефіри будуть?

Микола Вересень: Не прямі. Але я не по всіх гастрольних містах поїду, хоча продюсер театру мені пропонує зарплатню майже як на телебаченні. Але оскільки я дав слово «Плюсам», я його дотримаю.

 

- Користуючись нагодою, хочу спитати в Леся, наскільки Микола передає той образ і той настрій, які ти відчував, коли писав п'єсу?

Лесь Подерв'янський: Я ж не просто автор. Тому що автор, як правило, до театру не має жодного стосунку. Я розумію, що таке театр, бо я займався сценографією, і розумію, що таке режисура. При тому, що текст п'єси і те, що ми бачимо на виході - це зовсім різні речі. І те, що написав автор, часом можна просто засунути десь у дупу.

 

- І ти спокійно до цього ставишся?

Лесь Подерв'янський: Абсолютно. Я добре це розумію, і коли ми працюємо, я якісь речі прибираю, якісь дописую. Але це не головне.

 

- Режисер про це просить чи ти сам відчуваєш?

Лесь Подерв'янський: Коли як. Часом не вистачає динаміки, а часом треба скоротити щось. В мене ж тут специфічна роль, бо, зазвичай, драматург чіпляється за свої слова і своє бачення, а я, насправді, ще й театральний художник, і співавтор режисера по драматургії, і ми все це ліпимо разом, тому я чітко розумію, що текст - це лише відправна точка. Насправді, Микола - чудовий, але коли буде хтось інший, який дасть іншу трактовку - це теж дуже непогано. Тому що нема нічого кращого чи гіршого. Як казав наш кумир Мао Цзедун: «Хай розквітає 100 квітів». Для мене нема «добре» чи «погано», для мене є «різне».

 

- Тобто глядач у різних містах у різні дні може побачити різні спектаклі, залежно від того, хто з акторів сьогодні зайнятий, і від його настрою?

Лесь Подерв'янський: Так, у нас є дублер. І він дає іншу трактовку. Вона не гірша і не краща - вона інша. Я проти цього детермінізму, що потрібно щось вибудовувати в оцінці «добре-погано», один відносно іншого. Червоне не краще за зелене, але й не гірше.

 

Микола Вересень: Ну, він мене похвалив?

 

- Та ні, він наче себе похвалив. Чого б йому тебе хвалити?

Микола Вересень: От і добре. Він, коли робить спектаклі, завжди стає зазнайкою, і всі мусять казати, який він величний.

 

Лесь Подерв'янський: Та нє - я люблю своїх друзів. Я не дружу з покидьками. Вважаю, що мушу пишатися друзями. Я завжди люблю хизонути своїми друзями, це певним чином відбиває позитивну тінь і на мне, бо може я ще кращий. А вони у свою чергу щось про мне скажуть. Дружба вона така - це ж альтруїзм.

 

Андрій Крітенко: Я, до речі, прилітаю в Україну за критикою від своїх друзів. Вони мене критикують і вставляють мені нові мізки. Хоча я цю країну ненавиджу.

 

- За що?

Андрій Крітенко: А за все.

 

 

Лесь Подерв'янський: «Коли б Яник був завгаром, я б із ним бухнув»

 

Лесь Подерв'янський: Нещодавно я зробив два великих українських відкриття стосовно гламуру і стосовно Маркса. І вони пов'язані, до речі. Ми вивчаємо жлобів із Миколою.

 

Микола Вересень: Так, у нас таке «заніматєльноє жлобознавство».

 

Лесь Подерв'янський: Я зрозумів, чому жлоби полюбляють гламур. Це настільки очевидно. Це фізичний закон, як Ломоносова-Лавуазьє. Жлоб, по суті, - корявий, а гламур - гладенький. Коряве тягнеться до гладенького по природі своїй, як інь до янь, холодне до теплого, мокре до сухого. Це закон. Тут нічого не поробиш. Чим корявіша країна, тим більше в ній гламуру, бо гламур - гладенький, лакований. У Парижі жоден мудак не купуватиме собі сумочку Louis Vuitton за 2 тисячі євро, бо Франція - гладенька країна, тому вона експортує гламур у коряві країни. Адже гладеньке на гладенькому з'їжджає, гладеньке чіпляється лише за коряве.

 

Стосовно Карла Маркса. Ми всі вивчали про боротьбу класів. А що таке класи у світі - це бідні й багаті. Бідні не люблять багатих - звідси боротьба. Але тут це накрилося мідним тазом. Тому що жлоби, насправді, - це клас, де багаті й бідні не мають жодного значення, бо бідний жлоб і багатий жлоб - все одно жлоби. Тому класова близькість бідного жлоба ближча багатому жлобу, а не бідному інтелігенту. Тому бідний жлоб завжди голосуватиме за багатого жлоба, а не за бідного інтелігента. Тобто бідний жлоб і багатий жлоб - це один клас, і Маркс пролітає.

 

Микола Вересень з Лесем Подерв'янським

 

- А оцей феномен жлобства як класу в чому?

Лесь Подерв'янський: Для мне жлоб - це, насамперед, людина, яка знаходиться не на своєму місці. Пояснюю. Микола знає, в мене є хатинка на хуторі в Полтавській області, і там мене оточують пречудові мої друзі. Вони абсолютно прекрасні. Але якщо уявити собі, що вони раптом стануть начальниками, я перестану з ними дружити, бо вони стануть гнусними падлюками. Оце і є феномен жлобства. Бо коли селянина пересувають із його звичного місця на інше, де він геть некомпетентний, він стає жлобом - гнусним, агресивним, страшним гадом.

 

- Як у «Собачому серці» - «славний же був песик»?

Микола Вересень: Так.

 

Лесь Подерв'янський: Я точно знаю, що коли б Яник був завгаром, я б із ним бухнув і ми обидва відчули б задоволення від спілкування.

 

Микола Вересень: Я певен, що він був би потрясний завгар і всі машини були б у нього чисті, відремонтовані і порядок би був.

 

Лесь Подерв'янський: І як тільки цього персонажа ставлять в інше місце, він стає смішним, неконтрольованим і абсолютним жлобом. Не можна людей пересувати з однієї касти в іншу.

 

- Тобто це питання некомпетентності чи внутрішнього стану?

Лесь Подерв'янський: Це питання того, що людина однієї касти має в ній перебувати.

 

Микола Вересень: Тут я не погоджусь із Подею. Якби були касти, я жив би в Камброді на Луганщині і крутив би коровам хвости. Але мій батько вивчився і став академіком, а я став Миколою Вереснем. Америка не стала б Америкою, якби були касти, а була б Індією. І якщо мене завтра спитають, чи хочу я бути президентом, я погоджуся, щоб президентом не був Янукович. Бо певен, що бути кращим президентом, ніж він - дуже легко.

 

- Хочеш бути президентом, Микола?

- Я хочу бути президентом. Я вважаю, що проблема Януковича не в тому, що він хороший чи поганий - він мало того, що не вміє книжки читати, він реально не розуміє, навіщо їх узагалі читати. Коли я був молодий, вважалося, що є розумні і дурні, так от до розумних прираховували й тих, хто визнав, що вони дурні. Коли я бачу сьогоднішній уряд, я твердо розумію, що 99% - це люди, які не читали книжок. Чому 99%, бо там є Герман, яка, я точно пам'ятаю, читала.

 

Я певен, що рано чи пізно ця лафа, в якій перебуває ПР, скінчиться, бо питання там в нечесності й несправедливості.

 

 

- А хто ж чесний, Миколо? Я, наприклад, нікому не вірю.

- Чекай, якщо ми візьмемо Кравчука, Кучму, Ющенка і Януковича, то за наявності ручки і великого листка паперу я можу тобі довести, хто з них найбільш нечесний.

 

- Хто?

- Янукович, певна річ.

 

- А хто найбільш чесний?

- Звісно, Кравчук. Послати генерального секретаря ЦК КПРС дуже непросто.

 

- До того ж акуратно так. Тобто він найрозумніший? Але ж ми говоримо про чесніть.

- Перемогти комунізм - найчесніша позиція у світі. Навіть якщо ти тричі комуніст, але коли ти перемагаєш найбільшого ворога - ти найбільш чесний.

 

- А Лесь як вважає?

Лесь Подерв'янський: Я вважаю, що найчесніший із них Ющенко. Просто що з геніального економіста і фінансиста вийшов кепський президент. Це означає, що не можна змінювати професії так різко. Бо професія президента ось у чому - треба бути хорошим кадровиком, добре розбиратися в людях. Насправді я не певен, що Рейган був хорошим економістом, але в нього була хороша команда. Потрібно набрати фахівців, які розуміються у своїй галузі, тоді все починає працювати.

 

- Чи є в нас такі люди, хто міг би бути президентом?

Микола Вересень: У політиці - ні.

 

Лесь Подерв'янський: Президент не має розбиратися у всьому, насправді, таких людей в історії мало. Головне - розбиратися в людях і розставити всіх по місцях. І все. А якщо ти розставив по місцях людей з огляду на те, хто хрестив твоїх дітей, то не факт, що в тебе щось вийде. Ющенко хотів як краще, він чудовий економіст, його визнали найкращим банкіром, він був найкращим прем'єром - про це забули, але він витяг економіку країни, чого ж Кучма його й запросив. А от коли він став президентом, він облажався, бо роль інакша.

 

Микола Вересень: Лех Валенса - ремонтник електрокарів. Але коли він став президентом, запитав: «А хто мені може зробити Швецію із цієї країни? Я хочу щось середнє між Швецією й Німеччиною». Йому відповіли: «Бальцерович». І Бальцерович із Мазовецьким це все й зробили. Тому президент не мусить розбиратись геть у всьому. Він мусить розуміти перспективу, що потрібно створити і хто це може втілити. І ти знайдеш у цій країні тих людей, які можуть це зробити.

 

Країна взагалі золота, і я ненавиджу тих, хто тихо чи голосно критикує народ. Золоті люди оточують мене, моїх друзів, у мене золоті студенти. Все в країні чудово, окрім влади. І тут проблема, що українці ніколи історично не обирали своєї влади. Українську владу обирали в Москві, Варшаві, Відні, Бухаресті й ніколи в Києві. Але українці хороші учні. Це я кажу як викладач.

 

Фото автора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39001
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
truthlover
4179 дн. тому
Боже, как скучно! Вересень умеет много говорить, но без явной сути. Подя - типичный хохол: трепач в позе , и Крот - просто "нещацте". Пора бы о душе подумать.
irikoz
4188 дн. тому
Лесь пьёт с Вереснем-Ситником в точности так же, как пил бы с Янеком-завгаром. И при этом каждый остаётся в своей касте намертво: Ситник - в касте детей "академиков"-лысенковцев-коньюнктурщиковчленов ЦК-истфак(а куда ж!) - ТВ (совснобизм уже не катит) - и Подеревянский - в касте потомственных интеллигентов, талантливых художников (гены!). Оба друг друга используют: Лесь Ситника для своих эпатажных приколов (его талант всё равно при нём) - Ситник Подеревянского ("А вот МЫ пахали"). ЛП, наверно, тихо изучает ещё одну разновидность жлобов (многочисленную): "жлоб мимикрирующий".
Олена Швець
4189 дн. тому
Миколо, мені дуже подобається Ваша компанія і Ваші думки.Те, що колись Ви робили на ТБ заслуговує високої оцінки. Ви - не штамповка, сьогодні такі люди на екрані - на пальцях однієї руки. Ви і Лесь у цьому інтерв"ю сказали стільки цінних і влучних речей, яких я не чула вже давно.Спасибі, що Ви не зраджуєте себе.
Читач-глядач-колега
4191 дн. тому
Це добре, що Вересень повертається у велике телебачення. І дуже добре, що у нього склалося саме з рідним "1+1", частиною бренду якого він був, є і, сподіваюсь, далі буде завжди. Добре, що у Саші Ткаченка вистачило мудрості взяти Вересня назад. Значить, не все ще пропало. І якщо Іонова чи Дончик стануть його продюсерами, то ми побачимо справді гарні педерачі, заради яких знову варто буде вмикати ящик. Успіхів, Миколо! Дякую "Телекритиці"!
Газетний
4192 дн. тому
Мені якось то "пофіг" хто кого кинув, але інтерв"ю сподобалося. Молодці хлопці! І пані Локош, зрозуміло, молодчина.
Песня
4192 дн. тому
о том, как "плюсы" и "интер" кинули старика Козлодоева, брюзжащим вереснем ползущего по крышам
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду