Сюжет Мирослава Отковича про Голодомор таки вийшов в ефір ТСН на «1+1» (+ВІДЕО)

2 Червня 2010
31393

Сюжет Мирослава Отковича про Голодомор таки вийшов в ефір ТСН на «1+1» (+ВІДЕО)

31393
Сюжет Мирослава Отковича про Голодомор таки вийшов в ефір ТСН на «1+1» (+ВІДЕО)

Сюжет Мирослава Отковича про Голодомор таки вийшов в ефір ТСН на «1+1». Він був показаний у випуску ТСН о 19.30 1 червня.

 

Інформаційним приводом для сюжету став законопроект депутата Василя Кисельова щодо змін до закону «Про  Голодомор».

 

Нагадаємо, місяць тому Мирослав Откович хотів зняти сюжет про заяву в Брюсселі президента України Віктора Януковича щодо того, що «...визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу, ми вважаємо, буде неправильно, несправедливо. Це була трагедія, спільна трагедія держав, що входили до СРСР». На думку журналіста, вислів президента розходився із чинним законодавством, а отже, потребував, як мінімум, громадського обговорення. Проте категорична відмова журналістові з боку менеджменту  на зйомку такого сюжету спричинили публічну полеміку про тотальну заборону на критичне висвітлення дій чинної влади таорганізацію журналістів у рух «Стоп цензурі».

 

«Це тактична перемога. Я вдячний випусковим редакторам за спільну позицію. Ми справді просунулись вперед, втім, ніхто не застрахований від того, що вже завтра цензуру можуть посилити. Тому треба рити профспілкові окопи і бути готовими відстоювати право на професію», - прокоментував вихід сюжету в ТСН Мирослав Откович сайту «Без брехні».

 

 

Нагадаємо, напередодні колектив ТСН зустрівся з власником телеканалу «1+1» Ігорем Коломойським. Журналісти ТСН проінформували пана Коломойського про факти порушення редакційного статуту телеканалу. Ігор Коломойський, у свою чергу, запропонував почати роботу «з нового аркуша».

 

 

Наводимо також розшифровку сюжету Мирослава Отковича.

 

Переглянути відео можна тут:

 

 

 

 

 

Сюжет №4

19:37:46-19:41:00

 

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Закон про Голодомор може зазнати змін. Позафракційний депутат, колишній член фракції Партії регіонів Василь Кисельов вже зареєстрував законопроект про внесення змін до нього. Якщо документ ухвалять, зі статті першої зникне слово "геноцид". Вбивство голодом, а за різними даними, від 4 до 7 мільйонів українців загинули під час великого голоду, "регіонал" пропонує замінити на злочин тоталітарного режиму.

 

 

Мирослав ОТКОВИЧ, кореспондент: 226 голосів - саме стільки потрібно, аби внести зміни до закону про Голодомор. В ідеологічно роз'єднаній країні навіть пам'ять про мільйони жертв українців становить привід для дискусії політиків. Здавалося, одні вже встановили історичну справедливість і визнали геноцид, але зараз інші шукають власної правди і добирають нові слова, як то "злочин" чи "трагедія". Президент у Стразбурзі - заявив, партія - підтримала. Голодомор був, але немає ознак геноциду. Ще недавно "регіонал", а нині позафракційний депутат Василь Кисельов запропонував прибрати із закону слово "геноцид". Суть думки депутата така: Сталін - злочинець, але наміру вбивати лише українців не мав.

 

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України: "Геноцид був у 14-му році і 15-му проти армян, яких вирізали... Геноцид був, Голокост, коли Гітлер поставив за мету знищити євреїв. Це був геноцид. А те, що вмирали мільйони українців, це була страшна трагедія. Це був злочин сталінського режиму. Я це повторю на любому форумі. Але це не був геноцид".

 

Мирослав ОТКОВИЧ, кореспондент: Вперше злочин геноциду визнали на нюрнберзькому трибуналі. Згодом відповідальність за геноцид чітко прописали в нормах міжнародного права. Лише за останні декілька років Голодомор в Україні геноцидом офіційно визнали 23 держави світу. З-поміж них - Австралія, країни Прибалтики, Ватикан, Іспанія, країни Латинської Америки та весь північноамериканський континент.

 

В'ячеслав КИРИЛЕНКО, народний депутат України: "Тепер, не базуючись на жодних фактах, із політичних міркувань частина українського парламенту пропонує переглянути цю концепцію взагалі. І таким чином перекреслити весь зовнішньополітичний курс багатьох останніх років. Причому не тільки за попереднього президента, але ще і курс за президента Кучми".

 

Мирослав ОТКОВИЧ, кореспондент: Чому депутатам так кортить одне слово замінити на інше? Геноцид на злочин чи просто трагедію, і навпаки. Врегулювати пам'ять народу на законодавчому рівні практично не можливо.

 

Михайло ІЛЛЯШЕВ, адвокат: "Закон про математику напишуть. Стаття 2: 2 плюс 2 дорівнює 5. То ми з вами завтра, я як юрист, будемо змушені говорити, що 2 плюс 2 - 5. Будемо сперечатися, казати, що це неправильно, але це 5. Тобто це нісенітниця - визначати такі поняття на законодавчому рівні".

 

Мирослав ОТКОВИЧ, кореспондент: Зрештою долю закону парламент має вирішити більшістю голосів, тоді як в Міністерстві освіти працюють на випередження. Міністр Дмитро Табачник чекати рішення Верховної Ради не став і заявив про намір переписати підручники з історії. У школі більше не вивчатимуть геноциди українців. В новій редакції учням розкажуть уже про спільну трагедію братніх народів.

 

«Детектор медіа» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31393
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду