Євген Каленський: «Ми працювали, як чітко злагоджений механізм».

16 Вересня 2005
1571
16 Вересня 2005
17:49

Євген Каленський: «Ми працювали, як чітко злагоджений механізм».

1571
Так оцінив роботу Національної телекомпанії в період «темників» кандидат на посаду керівника Першого каналу від профспілок на сьогоднішній прес-конференції в УНІАНі. Сьогодні представники трьох профспілок НТКУ на прес-конференції в УНІАНі наголосили на легітимності зборів, проведених 13 та 14 вересня.
Євген Каленський: «Ми працювали, як чітко злагоджений механізм».
На цих зборах, як вже повідомляла "ТК", була висловлена недовіра теперішньому керівництву компанії та прийняте рішення про обрання кандидатом від колективу на посаду президента НТКУ Євгена Каленського.

Як вже повідомляла "Детектор медіа", керівництво Першого національного вважає збори не легітимними. Про це, зокрема, в коментарях "ТК" наголошував Олег Кузан, перший віце-президент НТКУ. На тому, що постать Євгена Каленського виглядає досить дивним вибором профспілок, наголошував віце-президент НТКУ Андрій Шевченко. І справді, адже Каленський був віце-президентом телекомпанії у 2002-2005 роках, займався фінансовими та комерційними справами у період «темників» та розквіту всіх тіньових схем у телекомпанії.

На сьогоднішній прес-конференції представники профспілок НТКУ мотивували причину рішення про недовіру керівництву. Першою такою причиною є скорочення (чи оптимізація) працівників НТКУ, кількість яких, нагадаємо, складає 2000.

Голова незалежної медіапрофспілки Катерина Казан наголосила: "На останньому засіданні керівництво проголосувало за скорочення 183 працівників. Це рішення не підтримали профспілки. Однак далі було скорочено 220 осіб Ми не проти скорочень, але ми хочемо, щоб кожний випадок розглядався окремо, щоб до скорочень підходили індивідуально. Керівництво НТКУ порушує трудове законодавство по відношенню до тих людей, яких скорочують. Ми ж маємо статус державного підприємства, тож всі питання щодо реорганізації і скорочень має приймати Кабмін, якому підпорядковується НТКУ".

А Мар'яна Ангелова, голова Нової профспілки, розказала, що така кількість працівників (2000) створювалась під існування двох каналів: "У нас забрали ефір, час, відведений для національного мовлення. Не може НТКУ існувати в кастрованому вигляді, у нас порушена цілісність каналу. В Німечині, приміром, 7 тисяч працівників обслуговують 2 громадські канали. Ми пропонуємо не програму скорочень, а програму розвитку". Також вона додала, що під скорочення підпадало 75 журналістів: "На НТКУ всього працює 300 журналістів", а керівництво, за її словами, не приділяло уваги проектам колективу та їхнім ідеям реорганізації телекомпанії: "Наше нове керівництво - це ракета, якій заважає космос. Як може колектив заважати керівництву?".

Також профспілки занепокоєні малим відсотком виробництва власних телепрограм. Зокрема, Катерина Казан зазначила: "В ефірі, крім новин, не з"явилось жодного продукту власного виробництва. З 14 годин лише 4 години власного мовлення. Інше заповнене рекламою і продуктом продакшн-студій".

Також представники прoфспілок звинуватили керівництво у закритті "Вечірньої казки" та тимчасовому знятті з ефіру 22 програм державного замовлення.

Далі учасники прес-конференції довго розказували про неналежне ставлення до колективу керівництва, що Тарас Стецьків не хотів знайомитись з працівниками і не вітається з ними в ліфті, про те, що працівників НТКУ позбавляють робочих місць і викидають їх речі.

Також на прес-конференції був присутній і кандидат від профспілок на посаду голови НТКУ Євген Каленський. Він розказав журналістам, як його шокувала команда Андрія Шевченка: "Я був в шоці від того, що робила нова команда. Їхня енергія і комерційний заряд призвели до того, що зараз НТКУ знаходиться на порозі розорення". Далі він демонстрував документи, де йшлося про тимчасове закриття 22 програм і просив "такі видання, як "Детектор медіа", спиратися на факти у подачі матеріалів про НТКУ".

Щодо Суспільного мовлення, то Каленський сказав, що не є його противником, однак сказав, що спершу НТКУ має віддати 38 мільйонів боргу.

Також він та представники профспілок зазначали, що канал має подавати офіційну інформацію Президента, голови ВР тощо, а не неперевірену: "Ми маємо давати об'єктивну інформацію, а не чутки, такі, як слова Березовського".

Далі, відповідаючи на запитання "ТК": "Ви були одним з керівників НТКУ, коли він працював за «темниками». Як ви цьому протидіяли?", - Каленський відповів: "Дуже коротка відповідь. Чим я займався на НТКУ? Я займався спортивною дирекцією, рекламно-комерційною дирекцією, музикою. І тому, дякувати Богові, я не займався інформаційним блоком. На той момент в НТКУ була присутня чітка субортинація, і тому ми працювали як чітко злагоджений механізм. Я не влазив у інформаційний блок, цим займались інші люди, я був позбавлений необхідності читати «темники». Повірте мені, я був дуже загружений роботою, і якби я влазив у справу Канішевського, то це б викликало нерозуміння з його боку, бо він теж був керівником, і, до того ж, це був не той продукт, яким я займався чи мав право туди лізти".

Однак, попри це, Каленський заявляє, що якщо він стане президентом НТКУ, «темники» не повернуться.

Друге запитання "ТК": "Відомо, що НТКУ в минулому використовувала масу «тіньових» схем, тому є багато свідчень. Як ви вважаєте, у зв'язку з чим ці тіньові схеми фінансування та оплати праці співробітників набули такого розмаху? І хто до цього був причетний?" викликало дуже бурхливу реакцію у присутніх працівників НТКУ. Ще коли питання не прозвучало до кінця, звідусіль лунали гучні вигуки: "Откуда вы это взяли?" (хоча пізніше дівчина, яка виконувала роль модератора прес-конференції (вона не представилась) вибачилась, що перебила на півслові). "Це питання звучить з вуст Андрія Шевченка, давайте дивитись правді у вічі. Ми пережили 18 перевірок, починаючи з КРУ і закінчуючи Генрокуратурою. І повірте мені...", - почав відповідати Євген Каленський, однак після цього повідомили, що час прес-конференції вичерпався. Тож остаточку відповідь він-таки дав «ТК» пізніше: "Коли я прийшов на НТКУ, після пана Долганова в лютому 2002 року, цьому є документальне підтвердження, було 56 томів кримінальної справи по факту попередніх керівників - це комерційні студії, це непрямий продаж реклами. До кінця 2002 року, коли прибуток від реклами, якщо я не помиляюсь, становив 2-3 мільйони гривень, у нас гроші від реклами лежали у спецфонді. Наприкінці 2002 року ми заробили 12 мільйонів. Які були схеми? Це була схема повного зникнення третіх осіб при продажу рекламної кампанії. Ви можете підняти будь-яку рекламну угоду, де ви побачите, що гроші від реклами йшли безпосередньо від рекламодавця в касу телекомпанії". "Тобто, ви заперечуєте існування на НТКУ тіньових схем?" - "Я не можу обійняти увесь спектр за 10 років. Але ми вийшли на можливість утричі підняти премії людям, за рахунок зароблених від реклами коштів. В нашій телекомпанії жодного разу не була затримана заробітна плата. Є багато юридичних колізій, з якими я готовий боротись. Але фінансова діяльність, що стосується реклами, тобто, те, чим займався я, виражалась у підписанні прямих договорів". Щодо того, хто міг бути причетним до цих «тіньових» схем, Каленський зазначив: "Я говорю про те, що робив я, у мене все було прозоро і чисто. А щодо іншого - у них і питайте".

Р.S. від «Детектор медіа»: - Ми продовжимо тему коментарями всіх зацікавлених сторін, а також, сподіваємося, і членів парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, які володіють достатнім обсягом матеріалів щодо діяльності НТКУ. Читайте також:

Профспілки Національної телекомпанії висловили недовіру топ-менеджерам

НТКУ обрали собі президента з команди Савенка

Конфлікт на Першому каналі: чому саме зараз?

Ющенко підтримав Шевченка, який не пішов до слуг Медведчука

Хто в державі керує державним медіапростором? Точно не Президент!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1571
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду