Тимошенко - небезпечна зброя в ефірі?

13 Вересня 2005
1316
13 Вересня 2005
11:44

Тимошенко - небезпечна зброя в ефірі?

1316
Унікальний минулий тиждень приніс не лише карколомні зміни у найвищих ешелонах влади, а й подарував два незабутні телезвернення Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко.
Тимошенко - небезпечна зброя в ефірі?
Нагадаємо: Ющенко виступив зі своєю заявою у четвер, 8 вересня, її транслювали НТКУ та 5 канал. Відповідь опальної прем’єрки прозвучала у п’ятницю, 9 вересня в програмі „Подробности” на телеканалі „Інтер”. Попри те, що ці звернення містили архіважливу інформацію, вони ще й були цікавими з погляду новостворених телеобразів розколотої верхівки Помаранчевої революції.

Передували цим виступам скандальна заява Зінченка, а далі й Томенка. Все публічно. Власне, весь колишній уряд хворів на публічність (оскільки його складали дуже відомі політики), але про кризу влади до цих заяв не говорили: комусь не хотілося виносити сміття з хати. Та й ЗМІ не дуже й втручались. Тож скандал, без жодної допомоги преси, на золотій таці був винесений на екрани перед глядачами і зрежисований самими політиками.

Перш, ніж перейти до телеобразів політиків, зупинимось на деталях обраного формату телевиступів Тимошенко та Ющенка.

Як вже зазначалось, обидва виступи мали лунати в прямому ефірі. Однак пряма трансляція виступу Ющенка в НТКУ в останню хвилину була відмінена. І транслювали цю прес-конференцію (хоча за форматом це більше нагадувало телезвернення) з різницею у 25 хвилин. Причини цього рішення могли бути різні. Однак пізніше прес-секретар Ющенка Ірина Геращенко наголошувала на технічних проблемах. Хоча в день прес-конференції „ТК” отримувала суперечливу інформацію з НТКУ: спочатку нам казали, що причини затримки зовсім не технічні, натякаючи на цензуру, потім - що вона йде в прямому ефірі.

Про те, як обирався формат проголошення звернення Президента розповідала у п’ятницю на брифінгу Рибачука Ірина Геращенко. Спочатку планувалося оприлюднити цю заяву в запису, але Ющенко хотів дивитись журналістам в очі, коли розповідатиме про відставку уряду. Тому в його кабінеті зібрались представники провідних рейтингових телеканалів.

Що ж обрала екс-прем’єрка? Юлія Володимирівна проголосила свою заяву на телеканалі „Інтер”. Самі телевізійники назвали формат цієї програми ток-шоу. Прямий ефір виступу Тимошенко, де вона розповідала про протиріччя влади і відповідала на запитання ведучого, журналістів та глядачів, побив усі рейтинги інформаційно-публіцистичних програм каналу. „Постраждали” й інші канали, адже їхні глядачі проігнорували навіть прем’єрне шоу Савіка Шустера, зажадавши із перших рук отримати інформацію про подальші ходи пані Ю.

Щодо звинувачення оточення Ющенка у корупції Тимошенко нових імен не називала і фактів до скандальних заяв Зінченка і Томенка не додала. Цей виступ, який вона виголошувала нібито експромтом, не читаючи з папірця, мав і жорстку композицію: преамбулу (перелік успіхів уряду під її керівництвом), зав'язку (розповідь про три дні, які передували відставці), кульмінацію (розповідь про те, як Тимошенко тримала Президента за руку і їй здалося, що в певний момент він „дрогнув в своєму намірі”), розв’язку (Тимошенко ще не в опозиції, але на вибори йде окремо, і демонстрація помаранчевої і блакитної стрічки). Все за законами жанру. Режисура на вищому рівні.

Ще одна відмінність форматів - запитання (адже біля обох політиків були присутні журналісти). Якщо Президент намагався їх уникнути і перенести відповіді на них на завтрашній брифінг, то Тимошенко демонструвала свою готовність відповідати на будь-які запитання, і з неабияким умінням використовувала це на свою користь.

Далі. Час виступу. Випадково чи ні (адже Ющенко мав реагувати одразу після заяв Томенка і Порошенка), але Президент виступив о 12 годині в четвер, коли всі з завмиранням серця ще з 10.30 чекали його заяву. Юлія Тимошенко не поспішала - чи то вела переговори, чи аналізувала ситуацію - і з’явилась на „Інтері” в п’ятницю. 20.00. Прайм-тайм. Увага до виступу була повна і цілковита.

Телеобрази. Рейтинги були побиті недаремно, також недаремно колись Тимошенко назвали Медузою Горгоною - через вміння вести себе перед камерами і тримати погляд. Від неї не можна відвести очей, бо вона тримає своїм поглядом аудиторію. Відпрацьований був кожен жест, кожна фраза, смуток в очах, сумне зітхання. Інколи вона навіть перегравала (ті ж самі блакитні і помаранчеві стрічки), але й це робила майстерно. Вона намагалась демонструвати свою щирість, відвертість сильної жертви. Тимошенко наголошувала, що була несправедливо принесена в жертву через зубасте оточення Ющенка, оскільки Президент настільки опиняється під впливом, що не може розгледіти в ній надійного друга. Але вона начебто пробачає Президента, хоча й натякає, що ще не раз ставитиме йому свої ультиматуми. Доповнювали її телеобраз і контрастні кадри з життя колишньої прем’єрки: то її „парламентський тріумф” - усміхнене обличчя Тимошенко виглядає з обіймів Президента і букетів квітів, то останнє фото уряду, то знову Помаранчева революція. До речі, неодноразово різні телеканали намагалися „ліпити” з Тимошенко образ „вічної революціонерки”. Однак сама леді Ю. позиціонувала себе не інакше, як минулого і майбутнього прем’єра.

Телеобраз Віктора Ющенка програвав. Змучений Президент ледь не з болем в очах виголошує свою заяву, не приховуючи своєї складної місії, коли він має жертвувати друзями заради величних завдань. Образ Президента, втомленого суперечністю власної команди, дуже контрастував з усіма заявами про вольове рішення, на яке спромігся „лідер нації”. Однак Ющенко, як завжди, намагався грати батька народу, заради якого він має жертвувати, „месію”, який підіймається над власними почуттями. Дублював своє улюблене звертання „друзі мої”, називаючи урядовців тільки так. Кидав гарні фрази, на кшталт „Розрубати гордієв вузол в ім'я України”, тоді як Тимошенко просто застосовувала марковану лексику: „Як я їм руку подам, коли вони постійно тирять”, яка, можливо була більш зрозумілою для простого глядача. Але очі Президента постійно пробігали листочком з текстом заяви. Це йшло йому не користь.

Не на користь Ющенку і подальші телезвернення. Зокрема, виступ на його підтримку Леоніда Кучми, який став своєрідною антирекламою. Ще один показовий момент - це реакція самого „рішучого Президента” на обвинувачення у свою адресу. Від Тимошенко прозвучало, поміж іншим, два звинувачення: Ющенко наказує відкрити проти неї кримінальну справу та звертається з проханням забрати в неї звання Людини року. Реакція Ющенка спокійна і втомлена (чи не забагато втоми для Президента?). Він сказав, що це є неправдою. Це, по суті, звинувачення одне одного в брехні. (Президент і екс-прем'єр. А глядачам залишається проковтнути і чекати хто кого переговорить.) Іншої реакції поки не було.

Не слід забувати, що і мотивація створення своїх образів в телеефірі у Ющенка і Тимошенко була різна. Президент намагався викликати розуміння і співчуття, а екс-прем'єрка - довіру. Ющенко доводив, що цей крок вимушений, і що це не зрада Mайдану, а Тимошенко говорила, щоб їй вірили і повірили в неї.

Так чи інакше, а ораторські здібності Тимошенко дуже відмінні від Президента. Тут можна згадати її прямий ефір на каналі „Україна”, одразу після виборів. Коли зовсім невипадково пані Ю. (ще не будучи прем'єром), як перший представник помаранчевої влади прибула у Донецьк. Формат виступу такий cамий, як і зараз: ведучі, журналісти і глядачі. Одна відмінність: усі були проти неї. На її адресу лунали швидше не запитання, а обвинувачення з усіх боків. Але й тоді вона продемонструвала усю силу своєї харизми. Без жодного роздратування, вміло володіла собою і довірливо і твердо дивилась в очі.

Принаймні, ці два ефіри Тимошенко підштовхують до певних висновків. Один із них, який напрошується сам собою - це те, що Тимошенко небезпечна для Ющенка в ефірі (і не лише для нього). Рівень цієї небезпеки буде визначений після виступів її опонентів. Але однозначно, її вплив на електорат незаперечний. І очевидно, що Тимошенко ним неодноразово користуватиметься під час майбутньої виборчої кампанії (старт якій вже покладено), коли так само довірливо заглядатиме крізь товсте скло екрану телевізора в очі майбутнім виборцям і демонструватиме щирість.

Що мають робити її опоненти, коли ареною протистоянь залишається ТБ? Шляхів є кілька. Можна, приміром, спробувати переграти Тимошенко в ефірі. Однак це буде непросто, таланти екс-прем’єрки на дорозі не валяються. Другим варіантом знешкодження цієї „зброї”, себто жінки з німбом, може бути позбавлення доступу до ТБ. Однак тут свобода слова і обіцянки Майдану, очевидно, вступлять в суперечність з такими діями. І,нарешті, Тимошенко можуть закидати масштабним різнобічним інформаційним контрнаступом, коли з усіх боків на її адресу лунатиме критика і литиметься компромат.

От і побачимо, хто виграє, і як діятимуть наші телеканали, які зараз як один кажуть про свою незаангажованість ані владою, ані власниками, у подібній непростій ситуації, коли наші політики вестимуть, раптом, не цивілізовані дискусії, а розпочнуть брудний "турнір компрамату" в Королівстві кривих дзеркал. Чи знайдуть в собі сили наші телеканали не стати заручниками подібної війни без правил і з непередбачувальними наслідками?

Читайте також:

Тысяча и один мессидж Юлии Тимошенко

Запитання „Детектор медіа”: Як ви оцінюєте з точки зору піартехнологій, формування іміджу, два телезвернення до народу – Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко?

Заява Президента України

Віч-на-віч

Запитання „Детектор медіа”: За останні кілька днів українські політики зробили кілька резонансних заяв щодо корупції у вищих ешелонах нової влади. Як ви гадаєте, чи стануть ці теми приводами для журналістських розслідувань на ваших каналах?

Стенограма прес-конференції Президента України Президент України підписав низку кадрових указів Тимошенко виступить у прямому ефірі телеканалу "Інтер" Ющенко призначив нового голову СБУ

Ирина Геращенко: прямой трансляции заявления Виктора Ющенко не было по техническим причинам Сьогодні відбудеться прес-конференція Петра Порошенка (анонс)

Тимошенко не говорила, що Ющенко її зрадив і обіцяє все розповісти

Домовленості зруйнував Томенко?

На відставку уряду Президента штовхнуло "руйнування домовленостей"

Глава держави провів нараду за участю Державного секретаря, прем’єр-міністра і секретаря РНБОУ

Прес-конференція Віктора Ющенка транслювалася у відеозапису

Перший канал почав пряму трансляцію прес-конференції Президента України

Прямую трансляцию пресс-конференции Ющенко отменили из-за цензуры?

Ющенко проведе прес-конференцію
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1316
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду