Стенограма прес-конференціі Президента України

8 Вересня 2005
667
8 Вересня 2005
15:14

Стенограма прес-конференціі Президента України

667
Стенограма прес-конференціі Президента України
Запитання журналістів

В.Ю. Останні три дні і ночі я провів для того, щоб команда, яка розійшлася, зійшлася знову. Ключове питання, яке постало, за яке я боровся весь цей час, – це питання довіри. Власне, мова йде про те, що команда почала деградувати, що з’явилися блоки, які почали грати у самостійну гру, закулісну гру, неприємну гру, з компроматами і без, з фотографуваннями і шантажами, і так далі, і так далі. Насправді, тема єдності команди, як не прикро, стала дуже гострою. Персональні конфлікти переросли в командні, потім вийшли на державні справи. І учора, зокрема, цей день і ніч, яку ми присвятили тому, що все-таки, якщо є можливість зберегти командний дух, залишитись разом, це була б краща відповідь, і така домовленість була прийнята. На жаль, за ніч вона була змінена – не мною. Була домовленість про те, що реакція на ті звинувачення, які пролунали, переконаний, що звинувачення, які є безпідставними, але сильними, на які я політично повинен реагувати. Я колега! м сказав: я піду на відставку ключових осіб, бо ті звинувачення, що прозвучали, піарні, вимагають від мене політичної реакції. Я мушу це робити. Розуміючи витоки всього цього, розуміючи причини, тому що на поверхні ми маємо тільки наслідок. Три дні я проводив глибоку чесну розмову між авторами цих усіх інцидентів. Моя мета була одна – побачити, що вони подають одне одному руки, і цим закріплюють більш м’який варіант урегулювання теми з відставкою осіб, які відповідають за боротьбу з корупцією у цій країні, наприклад, Секретаря РНБО, можливо одну-дві особи з уряду, які, очевидно, не справилися з речами, що стояли на порядку року. Хоча основну частину цих речей я запропонував зробити уже за підсумками дев’яти місяців. А зараз зробити виключно збалансовану політичну реакцію на події – оце був варіант.

- Хто буде виконувати обов’язки Прем’єр-міністра?

В.Ю. Я сьогодні доручу Єханурову Юрію Івановичу формувати новий склад Уряду.

– Що ви можете сказати людям, які відчувають велике розчарування від того, що відбувається в країні, можливо, у вас особисто і фактично у розвалі команди? В.Ю. Я думаю, що те, що зараз відбувається, це є відображенням процесу, який є. Я думаю, що це не криза політична, я думаю, що це криза стосунків певних політичних осіб.

– Вікторе Андрійовичу, буквально два слова про нову команду. На Вашу думку, чи можлива ситуація, коли прийдуть люди без власних корупційних схем?

В.Ю. Я хотів би, щоб ні журналісти, ні політики, не гралися темами для влади дуже, я сказав би, визначальними. Коли ми говоримо, наприклад, про тему корупції, коли людина, яка зі мною пройшла Майдан, сформувалася велика довіра, що людина, яка в кабінеті Секретаря, в Секретаріаті Президента займається боротьбою з корупцією, це заявляє, не представивши фактів, не провівши жодного засідання, одним словом, не довівши справу до суду. Навіть попри все, це вимагає ретельної розробки і уваги. Чому? Тому що по молодій команді починають бити тим, про що ми говорили на Майдані, ради чого ми йдемо. Тобто, почали девальвуватися ідеали Майдану. Друзі, якщо це правда, я позавчора призначив комісію, яка б всі факти, які є, опрацювала і сказала – це корупціонер чи некорупціонер. Переконаний, що цих фактів не буде. Але тема запущена в команді, не в опозиції, тема запущена в команді. І мета цієї теми була, звичайно, радикально розрушити і змінити основи команди. Я! не можу дивитися на це. Для мене це елементи некоректної поведінки. Коли ми говоримо про тему влади і бізнесу, друзі, я ще раз хочу сказати, це не принцип, за яким в Уряді повинні працювати бідні люди, вибачте. Це принцип, який засвідчує, що людина, яка мала до цього бізнес, не використовує своє службове становище для організації цього бізнесу. Не більше і не менше. Що вона не плутає державну функцію з інтересами бізнесу, який веде хтось, – чи дружина, чи син. Якщо є такі факти, я просив тих людей, які займаються цією частиною роботи, будь ласка, ви публічно повинні про це говорити. Але носити марку, що тебе називають корупціонером і немає доказів, людям, яким по 31, по 39 років, які прийшли в політику з надією, що вони будуть працювати в цій політиці на благо людей, багато, багато десятків років, то це, повірте, особиста трагедія. І ці три доби, які я прожив у дискусії, полеміці з цими людьми із різної сторони, чесно кажучи, я хочу, щоб у моєму житті більше не повторювалися! – Вікторе Андрійовичу, ці люди, яких ви сьогодні звільнили, вони залишаються у владній команді, і яка буде доля Тимошенко і Порошенко? В.Ю. Я хотів би, щоб вони залишилися у владній команді. Це питання потребує вивчення. Я думаю, що зараз прямої і швидкої відповіді і багато з них не мають. Я хочу сказати одне: якщо вони можуть працювати спільно, якщо вони доказово змінять свою поведінку, моя оцінка ролі цих людей залишається незмінною. Це важливі люди для новітньої історії України. Я шаную їхні позиції, але ставлю єдину умову – здатність працювати єдиною командою. Більше я не хочу, щоб інтриги між двома-трьома людьми вели до формування державних проблем.

– Вікторе Андрійовичу, «здатність працювати» – це єдиний блок на вибори?

В.Ю. У тому числі. Хоча я сказав би, що не було б виключенням, якби там був і другий формат. Коли ми говоримо про коаліцію сил, ми повинні говорити про спільну платформу виборчу. Чи в єдиному блоці, чи трьома-чотирма блоками ми підемо в коаліції – це справи не міняє. Найголовніше одне – вимога, яка мною не буде скасована ніколи. Між керівниками цих інститутів і цими інститутами повинна бути установлена виключно командна робота – без приватних інтриг. Я хочу державну владу відділити від конфліктів, які 9 місяців точаться між певними поважними для мене людьми. Вони залишаються моїми друзями, вони залишаються людьми, яких я поважаю, але, друзі, понад усе – інтереси України.

– Вікторе Андрійовичу, що буде з Олександром Третьяковим?

В.Ю. Значить, щодо Третьякова. Я сьогодні видам Указ про відсторонення його від посади на період проведення слідства.

– А Турчинов? В.Ю. Відносно Турчинова я проведу консультації.

Запитання журналістів

В.Ю. У даному випадку мета не ця була. Я переконаний в одному: ця команда, яка сьогодні представляє Уряд, РНБО і Секретаріат Президента, буде слабка у формуванні державної стратегії, введенні державної політики, просто, якщо вона не виграє темпи України – це рокове послаблення, фундаментальне. Повторюю, та основа стосунків, яка була в останні вісім місяців, давайте відверто говорити, і вас, і мене, і 48 мільйонів почала розчаровувати. Нам треба зупинити розчарування, нам треба, щоб ідеали Майдану не поставили під сумнів. Коли це робиться зсередини команди, коли Микола Томенко коментує, по справі Гонгадзе щось там,... знаєте, мабуть, за п’ять місяців у справі Гонгадзе ми зробили більше, аніж за попередні чотири роки. Ми знаємо, кому сьогодні представлені звинувачення у вбивстві, але ми не знаємо, хто замовив це убивство. Ми розуміємо, що тепер відповідь на перше питання, хто убив, уже стало легше, тому що з’явилися люди, які повірили ме! ні, повірили владі і під розписку дали пояснення. Але знайти відповідь, хто замовив – це набагато складніше. Я переконаний, що відповідь буде. Треба просто більше часу для вивчення ситуації.


Стенограма надана офіційним інтернет-представництвом Президента України
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
667
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду