БЕЗ ПОДВІЙНИХ СТАНДАРТІВ

27 Липня 2005
1305

БЕЗ ПОДВІЙНИХ СТАНДАРТІВ

1305
Скандал, що виник у стосунках між Президентом України і журналістами (сьогодні їх вже, як мінімум, 200), знаменує дуже добру зміну в державі: нарешті в Україні запрацювала Система, система свободи слова. Не свобода слова, контури якої хтось окреслив. Не свобода слова, кимсь дарована.
БЕЗ ПОДВІЙНИХ СТАНДАРТІВ
Запрацювали загальні для всіх закони і кожен має по цих законах відповісти. Повів себе негідно Президент - будьте добрі, треба вибачитися. І Президент вибачився. Вимагає суспільство в особі журналістів звіт про доходи і витрати Президента, - треба їх представити. Живе син Президента не за доходами — треба з’ясувати, покарати і припинити цю практику. Це і є справжня демократія і транспарентність влади. Це і є вищий ступінь реалізації бажань Майдану. Коли хтось сьогодні кричить, що "ми не за те стояли на Майдані", це від лукавого, і на Майдані він лукавив. Ми на Майдані саме тому й стояли: щоб доля суспільства не залежала від однієї людини, а щоб була саморегулятивна система.

Хтось з вас знає, як себе поводила і в межах яких сум вела життя Олена Франчук (Кучма), а яким є мораль першого зятя Кучми - І. Франчука? Не знаємо ми досі і про розмах життя екс-Президента Л.Кучми. Але ніхто не спромігся "промоніторити" співвідношення їх витрат і декларації.

Ми не знаємо про витрати сина Леоніда Кравчука, хоча можна не сумніватися - вони не співпадали з його "білими доходами". Недарма, Г.Омельченко його звинувачував у дуже масштабному "дерибані". Якось тихо і з хохмою всі згадують про "хатинку" Л.Кравчука у Швейцарії, ні, щоб послати туди кореспондента, де б він в деталях описав параметри "хатинки"... Але про витрати Ющенка-молодшого ми тепер знаємо майже все.

І провина в цьому, насамперед... Віктора Ющенка. Саме він приніс в суспільство нові правила, де ніхто не обмежує свободу слова, де журналістів не викрадають і не відрізають голови, де журналістів не звільняють з роботи за їх погляди, де журналіст і Президент відрізняються не статусом, а характером виконуваної роботи.

Людина, у якої є гідність, не може сприймати звертання на "Ти", "морду" і негідний тон. Тому можна тільки вітати порив журналістів, які не сприйняли відверто негідної поведінки Президента у цій ситуації. І емоційний стан Президента - тому не виправдання. Але і тут треба дотримати міри - з брудною водою не можна вихлюпувати дитину. Президент також людина, і його можна і треба пробачати. Як кожен з нас пробачає подібні зриви від своїх товаришів і знайомих.

Президент держави - це особа з величезними повноваженнями (принаймні, у президентсько-парламентських державах). Як головнокомандуючий, він може посилати по кілька сотень тисяч солдатів на смерть, як особа, що призначає міністрів, він може робити масові репресії і затикати всім рота. З усіх своїх можливостей він скористався лише однією - словом образив журналіста.

Наш Президент допоміг нам вийти з бандитської неволі, дорого заплативши за це. Наш Президент навчив цілу націю, як робити безкровно революцію. Наш Президент показав, що своєю державою можна пишатися. І якщо ми запам'ятаємо Віктора Ющенка лише по емоційній репліці журналісту - гріш нам ціна, ми будемо гідні лише кучм, лукашенків і інших персонажів совкового зоопарку. Нація, яка не цінує своїх героїв, не вартує їх.

Дивує інше. Чому ми виставляємо моральний стандарт лише до Президента? Чому не виставити його і до журналістів, що підписали звернення? Скажімо, чому вони працювали під час "мочилова" Ющенка на каналах, що показували рекламу про "трисортність" України, чому вони подають руку Кисельову, Піховшеку, Мустафіну, врешті, чому беруть зарплату в "конверті"? Серед підписантів під Вимогою до Віктора Ющенка вже з'явилося багато "відомих" прізвищ - прес-секретар Б.Колесникова, редактор сайту СДПУ (о). Добра тенденція, друзі...

Читайте також:

Президент готовий до дискусії з журналістами

Прем’єр Юлія Тимошенко закликає журналістів та політиків вибачати один одного

Ющенко ледь не викинув телефон свого сина

Звернення Мирослави Гонгадзе та Сергія Шолоха до Президента України

Піскун передасть справу Гонгадзе до суду, коли підозрювані ознайомляться з матеріалами слідства

Запитaння „ТК”: Як ви оцінюєте реакцію Віктора Ющенка на публікації в «Українській правді» щодо його сина, Андрія? Поясніть вашу точку зору? Яка б реакція, на вашу думку, була б оптимальною – наявна чи якась інша?

Мыкола Вересень: Реакция журналистов на критику Ющенко слишком жесткая

ВИМОГА ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЮЩЕНКА

Лубченко: Ющенко дал карт-бланш чиновникам, которые грубят журналистам

Особенности Украинской правды

ЮЩЕНКО ВЛАСНОРУЧ СТВОРИВ СОБІ ПРОБЛЕМУ

Віктор Ющенко про скандал з сином: "Перед мордою того журналіста постав той рахунок, а потім піди в суд!"

Запитання «ТК»: - Протягом двох днів жоден iз телеканалів не повідомив своїх глядачів про скандал у зв'язку з публікацією „Української правди” щодо любові сина Ющенка до дорогих машин, ресторанів, вин тощо. Як ви вважаєте, чому?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
політолог, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1305
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду