Том Девідсон: «Там, де є конкуренція на ринку, DTH процвітає»

23 Травня 2008
24816

Том Девідсон: «Там, де є конкуренція на ринку, DTH процвітає»

24816
Віце-президент Sony Pictures Television International – про плани компанії та перспективи платного телебачення в Україні.
Том Девідсон: «Там, де є конкуренція на ринку, DTH процвітає»
На ринок СНД вийшла транснаціональна компанія Sony Pictures Television International (SPTI), запустивши в грудні 2007 року в Україні російськомовну версію телеканалу AXN Sci-Fi (фантастика, містика), яка також представлена на ринку Росії, Казахстану та Білорусі. Ця подія стала початком експансії SPTI у Східній Європі. Не виключено, що наступною пропозицією для нашого ринку від компанії стануть телеканали Animax (аніме) та комедійний канал для сімейного перегляду. Про це Том Девідсон, віце-президент міжнародних мереж SPTI, розповів в інтервю «Детектор медіа». Розмова відбулася на XIV Київському міжнародному телерадіоярмарку.
 
– У якому напрямку зараз розвиваються мережі SPTI, які плани компанії на 2008 рік?
–Традиційно ми сфокусовані на швидкому досягненні лідерських позицій на ринках, що розвиваються. До цих ринків належать Україна, Росія, Казахстан; країни Центральної Європи. При цьому є ще цілий ряд країн, де наша компанія має інтереси. Наприклад, ми відкрили бізнес в Індії. При цьому, розробляючи нові напрямки розповсюдження своїх каналів у Сполучених Штатах і Великій Британії. Тож відповідаючи на ваше запитання, скажу так: на сьогодні стратегія SPTI полягає в просуванні власних канальних брендів, таких як AXN, AXN Sci-Fi, Sony Entertainment Television (SET), Animax на якомога більшу кількість ринків.
 
– Якщо розставити пріоритети, то які телевізійні ринки для SPTI є найбільш цікавими? Що є критерієм пріоритетності для вашої компанії?
– Напевно, на верхівці шкали пріоритетів знаходяться Росія та Україна. Це країни з великою кількістю населення, яке може бути нашими абонентами. На нашу думку, тут є невичерпний потенціал для розвитку, і, що цікаво, поява наших телеканалів може значно вплинути на локальний ринок. Також до пріоритетних ринків може бути зарахована Туреччина.
 
– Які мережі, крім AXN Sci-Fi, компанія SPTIпланує виводити на ринок Росії, України, Казахстану та Білорусі? Коли і за яких умов це можливо?
– Ми вирішили розпочати з AXN Sci-Fi – це був продукт, який ми хотіли протестувати на цих ринках. І по мірі того, як він тут буде розвиватися, ми запускатимемо й інші канали. Наразі ми дискутуємо про те, який канал буде наступним. Але я певен, що протягом півтора року ми виведемо на ринок пострадянських країн щонайменше два канали. Крім запуску власних мереж, ми також обговорюємо можливість придбання вже діючого на ринку локального каналу. Але які варіанти розглядаються, сказати поки не можу.
 

– Чому в пострадянських країнах піонером SPTIбуло обрано мережу AXN Sci-Fi (фантастика, містика)?
– Найголовнішим фактором, який вплинув на прийняття рішення, була відсутність подібного каналу на ринку. Ми спілкувалися з кабельними операторами, аби з’ясувати, який саме канал вони б хотіли бачити. Таким чином, ми обирали канал для запуску разом з гравцями місцевого ринку. У відповідь дізналися, що каналу, подібного за жанром до AXN Sci-Fi, тут немає. Тобто була вільна телевізійна ніша, яку ми заповнили, залучаючи різноманітні кола глядачів широким вибором програм, а саме: всесвітньовідомі «Загублені», номінанти Emmy – серіал «Мертві, як я» та українська прем’єра – «Кайл ХУ».
 
– На вашу думку, які ще телевізійні ніші є актуальними в пострадянських країнах?
– Що стосується, власне, пропозиції SPTI, прикладом незаповненої ніші є формат Animax. Це дуже специфічний канал, присвячений японській анімації та специфічній молодіжній культурі – аніме. У СНД він має гарні шанси на успіх. Ми також розглядаємо можливість запуску каналів комедійного спрямування для сімейного перегляду. Нам відомо, що такі канали вже представлені на східноєвропейському ринку. Але ми знаємо, що можемо запропонувати якісніший продукт.
 
– Чи відрізняється контент російської версії AXN Sci-Fi від контенту мережі в інших країнах?
– Ми купуємо контент для кожного ринку окремо. Тому програмування одного й того ж каналу в різних країнах неоднакове. Що стосується AXN Sci-Fi, то цей канал досить новий у регіоні СНД. Тому на даний момент ми хочемо отримати зворотний зв’язок від ринку, від наших споживачів, дізнатися, що саме вони хочуть дивитися. І відповідно до попиту будуватимемо нашу подальшу політику стосовно локального контенту.
 
– Які завдання поставлені перед AXN Sci-Fi в Україні? Яких фінансових показників має досягти мережа?
– Якщо говорити про загальносвітову практику компанії SPTI, телеканал виходить на рівень самоокупності приблизно за чотири роки. Наразі головне наше завдання покладене на дистрибуторів. Воно полягає в поширенні каналу. Наша мета – продати канал якомога більшій кількості кабельних операторів. Фінансовий успіх ґрунтуватиметься на поєднанні двох факторів: доходи від передплати і доходи від реклами. Наразі реклами на каналі немає. По мірі того, як ми наростимо певну базу передплатників, ми розглядатимемо можливість розміщення реклами на AXN Sci-Fi.
 
– Наскільки нам відомо, мережа AXN Sci-Fi взяла на себе зобов’язання створити українську версію. Якою є остаточна дата українізації та які умови ви поставили перед дистрибуторами?
– Так, ми справді обговорювали це питання. Я не можу назвати точної дати мовного переходу, але очевидно, що це станеться вже наступного року.
 
– Скільки передплатників потрібно вам залучити, аби запустилася українська версія?
– Власне, це питання і є предметом обговорення в компанії, але вважаю, що ми зможемо більш детально розповісти про це на початку 2009 року.
 
– З якими дистрибуторами ви працюєте в Україні? Наскільки ви задоволені їхньою роботою та результатами вашого виходу на український ринок?
– Наш дистрибутор в Україні – компанія «ВіаМедіа». Нас тішить певний прогрес, якого вони вже досягли. По-перше, ми вийшли на ринок з підписанням угоди з «Волею-кабель», одним з найбільших кабельних операторів в Україні. Мета, яку ми поставили перед дистрибутором – продовжувати продавати канал меншим операторам по всій країні. По-друге, з квітня ми з’явилися в мережі українського DTH-оператора Vision TV. У мене великі надії на цю компанію.
 

– Ви, між іншим, працювали в різних країнах Східної Європи, порівняйте, будь ласка, їхній досвід у впровадженні DTH. Які тенденції розвитку і перспективи DTH ви спостерігаєте нині?
– Навіть спостерігаючи лише за Східною Європою, зокрема за Угорщиною, Румунією та Польщею, я помітив, що ці три країни по-різному розвивалися в питаннях DTH. Це мене справді здивувало. Але є один спільний тренд: там, де є конкуренція на ринку, DTH процвітає. Наприклад, в Угорщині протягом 10 років не було конкуренції – там був один оператор, і ринок стояв на місці. Натомість у Румунії є п’ять конкуруючих компаній, у Польщі – три, і там зростання ринку відбувалося щороку на кілька сотень відсотків – дійсно дивовижні показники. Насправді супутникові оператори впливають на ринок платного телебачення навіть більшою мірою, ніж кабельники, адже вони спроможні одразу покрити всю територію країни.
 
Довідка «ТК»
Том Девідсон обіймає посаду віце-президента міжнародних мереж компанії SonyPicturesTelevisionInternational(SPTI) з травня 2006 року. Він керує розширенням діяльності SPTI у Європі, зокрема, розвитком мовлення міжнародних мережевих компаній AXN, AXN Sci-Fi, AXN Crime, Animaxі SonyEntertainmentTelevision (SET) – у традиційних платних мережах, а також на широкосмугових і мобільних платформах. До призначення на посаду віце-президента міжнародних мереж Європи, Том Девідсон керував компанією AXN CentralEurope.
 

SonyPicturesTelevisionInternational є підрозділом компанії SonyPicturesEntertainment (SPE) і відповідає за всі ТБ-проекти за межами США. SPTI працює за трьома напрямками бізнесу: дистрибуція художніх фільмів і телевізійних програм SPE на телебаченні, виробництво локальних телепрограм на основних міжнародних ринках, міжнародні телевізійні мережі (SonyEntertainmentTelevision, Animax, AXN).

 

Фото Валерія Милосердова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24816
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
абонент "Волі"(Київ)
5824 дн. тому
99% свого "ТБ-часу" я витрачаю на AXN Sci-Fi ! канал - Супер! ..і,слава Богу, - ніякої реклами...та дурнуватих політиків. .."совково -нахальних"... чекаю на український переклад.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду