«Чесним новинам» чотири роки

7 Вересня 2007
13983

«Чесним новинам» чотири роки

13983
Репортаж зі святкування дня народження 5 каналу.
«Чесним новинам» чотири роки

5 канал відсвяткував свій четвертий день народження. Сама його наявність в телеефірі вже давно здається безумовною й обов’язковою. Хтось і досі закидає йому надмірну політичну заангажованість, інші вважають, що час 5-го скінчився, щойно розсмокталася по політичних партіях та каналах частина старого завзятого творчого колективу. Тим не менше, саме 5 канал свого часу ризикнув стати першим, і появою на сьогоднішній медіаарені численних інформаційних каналів, напевно, завдячуємо й справді йому.

 

Гостей збирали в київському ресторані «Авалон». Їхня вибірка була досить широкою: від київської леді «овер гламур» Тетяни Кремешної (яку важко було впізнати одразу через відсутність у руках не менш відомого песика) і Петра Червоненка до колишніх та теперішніх облич каналу. Не оминув увагою свято і Петро Порошенко. Приїхавши до ресторану з дружиною, він зворушливо фотографувався та вітав усіх присутніх. Керівники каналу Іван Адамчук та Юрій Стець приймали привітання у білій та чорній вишитих сорочках, символізуючи чи то певний дуалізм усього, що відбувається, чи то боротьбу і єдність протилежностей. На вході цілком у дусі «каналу чесних новин» на всіх запрошених чекали анкети з опитуванням. Цього разу навіть обійшлося без питання про вибори. Здебільшого цікавилися, за які саме програми ми так любимо 5-й канал.

 

 

Книга - найкращий подарунок. Генеральний продюсер 5 каналу Юрій Стець отримав від маркетинг-директора «Детектор медіа» Юлії Магай колекційне видання "Папа і Україна" про Івана Павла II

 

Щодо програми самого свята, то було помітно, що її ретельно готували. Привітати з днем народження прийшов навіть товариш Сталін і ще купа історичних і не дуже персонажів. Найефектнішим здався гостям виступ напівоголених людей із мечами. Вони так правдоподібно голосно взялися відтворювати бої первісних людей, що дехто іронізував – номер, напевно, має символізувати боротьбу п’ятого за свободу слова. Особливо помітно жвавою в колективі була дівчина. Така собі українська амазонка. Головний редактор журналу «Публичные люди» теоретизувала про можливість використання цього номеру на мітингах пані Тимошенко.

 

 

Головний редактор журналу «Публичные люди» Наталя Влащенко нагородила Данила Яневського дипломом

 

Приємно вразило, що свято мало присмак тієї вже трохи забутої атмосфери, яка панувала за первинного творчого кістяка команди. Тоді відчувалося, що люди, зібрані на каналі, об’єднані не лише спільним місцем роботи, а перш за все однією професією. 

 

Тетяна Попова, генеральний директор агенства MediaExpert:

– На данный момент это единственный рейтинговый канал информационного вещания. У нас есть попытки сделать что-то подобное, но таких рейтингов не имеет никто. В принципе, канал зарекомендовал себя достаточно хорошо еще с 2004 года, когда собственно и был его взлет. Конечно, хотелось бы, чтобы 5-й больше развивался и был более современным, шел впереди своей аудитории, а не догонял ее. Но для клиентов это все равно очень интересный канал, мы покупаем здесь достаточно много рекламы и для деловой, и для общей аудитории. Было бы, наверное, хорошо быть больше на острие… Ведь всегда нужно стремиться к совершенству, и пространство для такого стремления всегда есть. На нашем уровне как пример можно назвать российский канал РБК. Но самый хороший пример – это, конечно, CNN или BBC...

 

Іван Адамчук, генеральний директор 5 каналу:

– Хочеться говорити тільки про приємне, бо в цей момент навколо 5 каналу відбуваються якісь абсолютно дивні речі. Я не буду про них згадувати. Мені хочеться одного: щоби той колектив  каналу, який уже склався, – а ці чотири роки насправді знаменуються більшим проміжком часу, це вже 10 років, –і ті люди, які в перспективі працюватимуть на 5-му, почувалися комфортно, почувалися повноцінними професіоналами. Ось це найголовніше. 

 

 

Засновника каналу Петра Порошенка вітає кандидат у народні депутати Ірина Геращенко

 

Петро Порошенко, засновник каналу, народний депутат 5-го скликання:

– Враховуючи усі злети та падіння, з чим прийшов 5-й канал на свій день народження?

– Без падінь, тільки зі злетами, з гордо піднятою головою, з командою професіоналів, однодумців, які знають одне одного, довіряють одне одному і не дозволять всадити ножа одне одному в спину. Зі збереженими традиціями демократії, з таким збереженим революційним духом, який є прикладом для інших каналів (хай він інколи і шкодить менеджменту каналу). П’ятий встановив нові стандарти свободи слова. Я думаю, що зараз він буде встановлювати й нові стандарти якості.

 

– Чого нам очікувати від каналу?

5 канал завжди започатковуватиме абсолютно нові ініціативи. Ми перші голодували за свободу слова, ми перші почали марафон; формат 5-го каналу – це єдиний формат, який дозволяє надзвичайно швидко реагувати на будь-які події. Буде більше прямих включень, прямого ефіру, буде менше комерційних програм, буде вищим рейтинг, буде не менше правди.

 

Конкуренцію ми тільки вітаємо. Звичайно, нам було легше, коли тільки ми мали право казати невідцензуровану правду. Після революції, коли з’явилася така можливість для інших каналів, 5-й встановив нові стандарти – чим він має відрізнятися. Думаю, далі це триватиме. Протягом наступного року ви побачите нові програми, нові стандарти, нових людей.

 

 

Президент медіа-холдингу «Главред-медіа» Віктор Шлінчак та директор з розвитку Інна Кузнецова розмовляють із Євгеном Червоненком

 

Віктор Шлінчак, президент холдингу «Главред-медіа»:

– Головне, що 5-й канал зайняв свою нішу інформаційного каналу. Це була перша спроба в Україні створити інформаційний канал. Я вважаю, що ця спроба не була провальною. Навпаки, в каналу є майбутнє. За правильного і професійного менеджменту, він може стати й каналом із високими рейтингами, і каналом, який збільшуватиме свою частку на телевізійному ринку.

 

Можливо, свою політичну функцію він виконав, але він не виконав свою суспільно-політичну і суспільну функції. Думаю, що в Україні зараз дуже мало інформаційних каналів і П’ятий серед них – це, звичайно, канал номер 1 в Україні.

 

– На яку оцінку, на вашу думку, він заслуговує (за десятибальною шкалою)?

– Враховуючи українські реалії, я би поставив йому 9 балів, враховуючи ті реалії, які є зараз на телевізійному ринку, думаю, потенційно він може набрати і 12 балів.

 

 

Міністр Нестор Шуфрич пожартував і з ведучим 5-го Святославом Цеголком…

 

 

…і з Євгеном Червоненком

 

Фото Сергія Бечка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13983
Теги:
Читайте також
12.05.2008 12:19
Игорь Лосев
, для «Детектор медіа»
16 499
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду