Як 5 канал святкував свою третю річницю

4 Вересня 2006
9279

Як 5 канал святкував свою третю річницю

9279
Вже втретє 5 канал зібрав друзів у ресторані «Фортеця». Про святкову атмосферу, «пунктуальних» гостей і спину Миколи Вересня - у нашому репортажі. (Додано фотозвіт.)
Як 5 канал святкував свою третю річницю

Тримаю в руках запрошення, виконане в козацькому стилі:

 

 «Керівництво 5 каналу має честь запросити Вас на Козацьку Раду, присвячену 3-річному ювілею мовлення в ефірі, аби зволив запрошений явитись або прислати своїх Отаманів».

 

Ресторан «Фортеця». Далеченько... Якщо пам’ять не зраджує, дві попередні річниці 5 канал відзначав у тому ж самому місці. Цікаво, чим саме воно так припало до душі працівникам каналу. Втім, сьогодні я маю нагоду побачити все на власні очі.

 

Подолавши велику відстань, нарешті наближаюсь до місця події. Ще здалеку помічаю гірлянду з ліхтариків, що чітко вимальовувала силует фортеці. Навколо безліч авто - на парковці немає місця.

 

В перший день осені погода відповідає настрою. Періщить дрібненький дощик, і в ресторані просто неба трошки незатишно. Серед знайомих облич можна  вирізнити тільки самих організаторів свята. Черговий раз пересвідчуюсь у тому, що на подібних заходах пунктуальність – зайва риса.

 

Серед офіціантів, що метушаться навколо заставлених делікатесами столів, бачу дві досить колоритні постаті українського шоу-бізнесу. У куточку під накриттям самотньо стоїть телеведуча Катя Осадча. Капелюшок на голові підказує, що Катя тут у робочих справах. Другий - Богдан Бенюк. Відомий шоумен стоїть біля сцени, тримаючи в руках  папку, дуже схожу на сценарій вечора.

 

Близько восьмої години свято нарешті набуває офіційних рис. На сцені пожвавлення. Хлопчики в шароварах починають виносити музичні інструменти. Нарешті, виходить ведучий. Мої припущення були слушні – вечір відкриває Богдан Бенюк. На знак гостинності кожному присутньому особисто підносять хліб-сіль. Бенюк вітає 5 канал із річницею, піднімає чарочку і навіть цокається з усіма бажаючими.

 

Гості поволі підтягуються. Серед присутніх помічаю ведучих інших каналів, політичних діячів. В їх числі Ірина Геращенко, Борис Тарасюк, Петро Порошенко, Тарас Стецьків, Владислав Каськів. Прес-служба каналу повідомила, що запрошено було й самого главу держави. На жаль, Віктор Ющенко не знайшов у своєму щільному графіку часу, аби відвідати свято з нагоди Дня Народження 5-го.

 

Завітали на свято й колишні працівники каналу: Роман Скрипін, Андрій Шевченко та Євген Глібовицький. Річниця каналу стає непоганим приводом для зустрічі давніх друзів, і їхні міцні обійми та радісні привітання привертають увагу більшості операторів та фотографів.

 

Користуючись нагодою, прошу колишніх засновників каналу відповісти на кілька запитань.

 

Андрій Шевченко, народний депутат України, голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, співзасновник  і колишній шеф-редактор 5 каналу:

 

- Для початку, треба сказати, що таке 5 канал. Насправді 5-й – це гімн свободі вибору. Тому що канал створювався саме тоді, коли всіх журналістів переконували в тому, що вибору в них немає в принципі. Є колія, а кроку праворуч-ліворуч бути не може. Тоді всю професію поставили на коліна і змусили брехати. Це був такий хуліганський, максималістський, хлоп’ячий виклик. Думаю, своїм існуванням канал показав усій професії і всій країні, що вибір є. І думаю, що місія каналу не змінилась, і зараз він має стояти на своїх трьох принципах: перший – збалансована інформаційна політика, другий – новини не продаються, третій – власники не втручаються в редакційну політику.

 

- Тепер, як глядач 5 каналу, що б ви могли в ньому покритикувати?

- Зараз я дивлюся 5 канал значно частіше, ніж коли був його шеф-редактором. Як не дивно, Він мені дуже подобається. Він став набагато ціліснішим.

 

- Можливо, чогось бракує?

- Вважаю, що зараз треба посилювати вечірній прайм-тайм. Це завжди було найсильнішою позицією. Потрібні сильні знакові програми, яскраві й авторитетні особистості. Історично це завжди був головний козир 5 каналу. Мені здається, за останній рік це втрачено, і багато людей вечорами почали «зраджувати» 5-й з іншими каналами. Тому, якби я зараз сидів і з нуля верстав сітку мовлення для 5 каналу, для мене це було б питанням номер один. Я б не займався наповненням денного ефіру, де треба вирішувати щось із телемагазином, ні ранком, який зараз втрачає конкурентноздатність. Потрібні сильні системоутворюючі і сіткоутворюючі вечірні праймові програми. Цим потрібно відрізнятись від того, що є на інших каналах. Потрібно відходити від бажання охопити все, зосередитись на головних подіях вечора і повернути собі постійну публіку.

 

Але всі ці поради не знімають загального враження. Воно дуже позитивне. Потенціал каналу далеко не вичерпаний. 5 канал – це альпініст, який піднявся до середини гори. Вершина далеко.

 

 

Євген Глібовицький, співзасновник, у минулому ведучий 5 каналу:

 

-                     Бажаю каналу нарешті стати бізнесом.

 

-                     А зараз він ним не є?

-                     5-й зараз спинився десь по дорозі. Це не політичний проект. Я дуже радий, що команда намагається тримати марку. Якщо канал стане бізнесом, тоді прийдуть остаточні рішення, підніметься конкурентноздатність каналу. Це буде непросто. Сподіваюся, вистачить мудрості, волі і сил. Бажаю каналу отримати нове приміщення, в якому буде легше працювати.

 

Дуже сумую за багатьма людьми, з якими я працював. Це була молода і дуже кайфова команда. Я шалено їм вдячний.

 

-                     Ви зараз дивитесь 5 канал?

-                     Я взагалі майже не дивлюсь телевізор. Свою першу чашку кави вранці випиваю під ВВС. Сподіваюсь, що одного дня робитиму це під 5 канал.

 

-                     Які зміни в роботі 5 каналу, на ваш погляд, є найбажанішими?

-                     Ці зміни мають бути похідними від системи рішень всередині каналу. Власник має визначитись, що він хоче робити з каналом. Менеджмент – нарешті визначитись зі стратегією. А далі буде бізнес-план, якісна проробка ідеї та якісна її реалізація. Має бути прийняте ключове рішення, яке визначить долю каналу.

 

 

 

Владислав Лясовський,  член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення,   екс-голова правління 5 каналу:

 

-                     Вони дуже голосно увійшли в українську телевізійну команду. Я сподіваюсь, що вони зможуть залишити назавжди цей нервовий, але адекватний імпульс. Я вдячний своїй долі за те, що я колись якось стосувався до 5 каналу. Ця історія назавжди залишиться з мною. Мені дуже приємно, що люди, які починали зі мною, зараз стали серйозними директорами і топ-менеджерами. Для мене був новиною прихід нового шеф-редактора каналу. Я дуже давно знаю його, для мене це людина-легенда. В нього тридцятирічний стаж інформаційника. А саме цього, на мою думку, не вистачає 5-му.

 

-                     Тобто, на ваш погляд, бракує досвіду?

-                     Так, саме досвіду. В каналу є бажання, але поки що немає досвіду. Чому? Тому що в Україні ні школи, ні прецеденту того, щоб хтось колись працював у такому форматі. А прихід людини, яка цей досвід має – дуже вагомий внесок у майбутнє каналу. Перші три роки – це тільки становлення. А потім тільки починаються висновки щодо того, як воно зроблено і що робити далі.

 

-                     А які зміни, на вашу думку, будуть найважливішими?

-                     Я б хотів бачити зміни в новинах. Щоб вони стали більш динамічними і не повторювались. Мені не цікавий дизайн студії та зачіска ведучої. На інформаційному каналі мене цікавлять якісні та оперативні новини.

 

-                     Зараз цього немає?

-                     Я вважаю, що ні. Я бачу більше можливостей для того, щоб глядач міг відчувати потребу залишатися з каналом від випуску до випуску новин. Це найважливіша проблема інформаційного каналу. Якщо каналу вдасться це вирішити, він буде першим.

 

 

Відповісти на ті ж самі запитання пропоную й нинішнім працівникам каналу.

 

 

Святослав Цеголко, спецкореспондент 5 каналу:

 

- Бажаю каналу завжди рости. Йти до повноліття настільки незалежним, наскільки він є зараз.

 

- Яку конструктивну критику ви могли б висловити, як людина, що має погляд зсередини?

 

- Більше дослухатися до конструктивних ідей, які є на заході, особливо на ВВС та CNN. Не винаходити велосипеда в той час, як його вже винайшли 20 років тому. Завжди використовувати всі помилки лише для росту.

 

- До нового сезону готуються певні зміни. Які з них є найбажанішими?

- Це нові проекти, вдосконалення новин та підтримання того унікального клімату, який може бути тільки на демократичному каналі. В новому сезоні з’явиться декілька нових проектів. В тому числі історичний проект, автором якого є я. Він має назву «Українська незалежність» - документальний фільм про людей, які за останні 15 років найбільше змінили історію України.

 

 

Єгор Соболев, автор та ведучий програми «Чи на 5?»:

 

- Бажаю каналу берегти наш дух свободи і багатьох людей з амбіціями. І поміняти все інше.

 

- Яких змін вам би хотілося?

- Якщо чесно, я професійно щасливий на 5 каналі. В мене є повна свобода дій, розуміння і підтримка з боку менеджменту та прекрасні стосунки з усіма колегами. Єдиний виклик – це власне невміння все робити. Тож у мене є побажання самому собі – навчитися. Мені інколи хотілося працювати на інших каналах. Є канали, на яких більше досвідчених телевізійників та талановитих режисерів та операторів. А потім розумію, що там -  цензура, замовні сюжети і небажання створювати щось нове. На 5-му є головне – це журналістика. Люди працюють не тільки за гроші. В нас хороші душі і серця і в деяких, не в мене, непогані мізки. Але в нас немає досвіду.

 

Андрій Палаєв, ведучий програми «Час спорту»:

 

- Хотів би побажати безумовно розквіту, нових цікавих людей. Бажаю стати якомога вагомішими.

- А що могли б покритикувати в роботі каналу?

- Більшість моїх знайомих критикують 5 канал за те, що мовляв, «такий був цікавий матч, а ви його так мало показали». Але інформаційний канал вимагає стислої інтерпретації подій. Мені б хотілося, щоб наш канал ставав ще більш дружнім.

- А взагалі, дружня атмосфера на каналі?

- У нас в редакції - так.

 

Ігор Татарчук, ведучий програми «Час новин»:

 

- Бажаю 5 каналу розвиватися далі, згуртовувати колектив, розвивати творчі здібності кожної людини. Це відбувається. Бажаю стати певним еталоном для людей, які теж прагнуть бути журналістами і працювати в новинах.

 

- Що б ви могли покритикувати в 5 каналі як його працівник?

- Складно. Бо я працюю лише рік. Все ніколи не буває ідеально. Хотілося б розвинутися. Приємно бачити, що коли ти працюєш і викладаєшся на повну, то це повертається до тебе якимось суспільним процесом. Це дуже втішливо. Я себе чудово почуваю в новинах. Я збираюсь розвиватися в цьому напрямку.

 

- І все ж таки, що хотілося б покращити?

- Хотілося б більшого контакту з глядачем, можливо, інтерактивних проектів. Глядач має розуміти, що він може впливати. Потрібно більше розмовляти з ним. 

 

 

Опитавши працівників каналу, я ставлю кілька запитань гостям свята.

 

 

Владислав Каськів, голова громадянської партії «ПОРА»:

 

- Спочатку хотів побажати 5-му стати першим. Потім згадав Перший... тому не хотів би йому такого бажати. Тоді виходить так, що я бажаю Першому стати громадським, а 5-му - першим.

 

- Що могли б покритикувати в 5 каналі?

- Тут конфлікт інтересів. Якщо я почну критикувати, це може загрожувати мені серйозними санкціями. (Посміхається) Тому утримаюся. Краще скажу в якому аспекті не можна критикувати 5 канал. Не можна критикувати колектив, бо там працюють чудові люди.

 

- Ви з багатьма знайомі?

- Якщо не з усіма, то майже з усіма. Я працюю над цим.

 

- Які зміни в роботі каналу були б, на ваш погляд, найбажанішими?

- Думаю, що 5 канал чекають серйозні виклики. Збільшується конкуренція. Сподіваюся, що покращиться якість інформаційного продукту.

 

Марічка Падалко, ведуча каналу «1+1»:

- Це побажання не сподобається моєму чоловікові, але я бажаю, що 5 канал і далі заважав людям жити нормальним життям вдома. Щоб він тримав постійну увагу глядача. Бажаю бути на першому місці в відповідальні дні.

 

- Що б могли покритикувати в роботі каналу?

- Мені хочеться, щоб 5 канал навчився берегти своїх людей та використовувати на повну можливості інформаційного каналу. Не жаліти час на трансляції та прямі включення.

 

- А які зміни не завадили б каналу?

- Думаю, на каналі бракує якогось шоу, на зразок «Свободи слова». Політичні ток-шоу могли б мати успіх.

 

Мортен Енберг, керівник відділу з питань демократії ОБСЄ:

 

-   Мортене, чи часто ви дивитесь 5 канал?

-   Часто.

-   Що могли б покритикувати?

-   Мені абсолютно не подобається програма „5 елемент”. Я її абсолютно не розумію. Я б її прибрав.

-   Що ви вважаєте слабкою стороною каналу?

-   На каналі дуже мало міжнародних кореспондентів, що могли б висвітлювати міжнародні новини. Інші новини – добрі.

 

 

В ході святкування і погода, і настрій істотно покращились. Атмосфера й справді дружня, всі присутні – дуже привітні й охочі до спілкування. Навіть щойно призначений шеф-редактор каналу веселиться від душі та, здається, почувається «в дошку своїм».

 

Втім, дехто вже вкотре виявляє небажання спілкуватися і ввічливо демонструє «ТК» спину. Протягом вечора Микола Вересень набагато охочіше насолоджується компанією Петра Олексійовича Порошенка.

 

Медійно-політичну тусовку «розбавляють» естрадні зірки. До святкових урочистостей приєднується Славко Вакарчук з «Океану Ельзи». І, хоч пісень мегазірка не співає, але в телеверсії свята саме йому дістається один із найдовших синхронів. Під кінець вечора, о пів на дванадцяту, з'являється ще одна зірка – співачка Камалія, яка, судячи з яскравого вбрання, збиралась виступати.

 

До речі, хазяйка «Світських хронік» («ТОНІС») Катя Осадча на святі так і не залишилась. Мабуть, забракло їй терпіння чекати «пунктуальних» гостей. А дарма – кандидатів для розмови з нею було чимало.

 

 

Привітав канал і сам власник, народний депутат Петро Порошенко. Його подарунок каналу – ікона-оберіг. „Я думаю, що її крила ангелів будуть розпростерті над 5 каналом. Все добре, що починається з любов'ю. Все добре, що починається з Богом. Думаю, що з цього дня справи на 5 каналі підуть краще,” – промовив Петро Олексійович, піднімаючи бокал.

 

 

 

Вечір закінчився традиційним куштуванням святкового торту. Перший шматочок дістався власникові, що був присутній на святі від початку й до самого кінця.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9279
Теги:
Читайте також
12.05.2008 12:19
Игорь Лосев
, для «Детектор медіа»
16 497
07.09.2007 19:58
Любов Цибульська
для «Детектор медіа»
13 982
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду