Помер композитор Сергій Круценко

Помер композитор Сергій Круценко

9 Січня 2023
8373

Помер композитор Сергій Круценко

8373
Сергій Круценко був автором музики до понад 30 художніх фільмів («Хайтарма», «Микита Кожум'яка» та ін.), режисером фільму-опери «Коли цвіте папороть» і співавтором фільму «Адреса на стіні».
Помер композитор Сергій Круценко
Помер композитор Сергій Круценко

Помер український композитор і аранжувальник Сергій Круценко. Про це повідомляє «Укрінформ» за посиланням на допис співачки Джамали, яка тісно співпрацювала з покійним.

«Помер мій друг та без перебільшення – абсолютний геній. Музикант, композитор, аранжувальник, оркестровщик, поет, режисер, оператор та батько. Людина, з якою я працювала 1,5 року над масштабним проєктом, який не вписується в жодні стандартні рамки музичного твору», написала у фейсбуці Джамала.

Вона повідомила, що Круценко працював над авторською оперою, фільмом про Бабин Яр і був «головним у науковій роботі про дослідження і вплив звуку».

За словами Джамали, хоч Сергій Круценко помер не на фронті, проте вона «записує його смерть на рахунок нашого ворога, бо вони забирають не тільки наше життя, а й руйнують наше психологічне та фізичне здоров‘я».

Круценко весь час протягом повномасштабної війни залишався у Києві, працюючи між вимкненнями світла і ховаючись у бомбосховищі, розповіла музикантка. «Він дуже хвилювався. В прямому сенсі ховав від бомб весь матеріал, всю мою музику. І мав завантажити це все з поганим зв‘язком, щоб перекинути на жорсткі диски та файлообмінник. Він розповідав, як залишав будильник на кожні 2 години для того, щоб керувати завантаженням… Два тижні поспіль. Після цього він так хвилювався за дітей, яких потрібно було вивезти… За маму, яка була незрячою. Їй було 83 роки та яку повністю доглядав він»,  написала Джамала.

«Сергійку, я обіцяю тобі завершити нашу роботу та хочу, щоб твоє ім‘я звучало по всьому світу... Я впевнена, що ви точно будете вивчати його музику в підручниках та говорити про його внесок в українську музику», додала співачка.

Сергій Круценко був українським композитором, виконавцем-мультиінструменталістом, продюсером, режисером, а також поетом та спеціалістом з акустичних та візуальних технологій.

Він написав музику до понад 30 художніх фільмів («Хайтарма», «Микита Кожум'яка», «Її молитва» та ін.). Був художнім керівником та режисером всеукраїнського проєкту «Дивись українське». Як режисер створив фільм-оперу «Коли цвіте папороть», також був режисером і співавтором художнього фільму та міжнародного гуманістичного проєкту «Адреса на стіні» – виступив продюсером, режисером та саундпродюсером запису та зйомки фільмів.

Крім того, працював як продюсер запису великих симфонічних складів для саундтреків кіно та великих концертних, театральних та шоу-постановок. У 2004-2006 роках був радником міністра культури з питань кіно та музичної політики.

Круценко брав активну участь у розробці необхідних документів для вступу України до Eurimages – Європейського стандарту співвиробництва кінопродукту, у розробці та впровадженні законів про авторське право в Україні.

Фото: zn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8373
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду