detector.media
29.12.2022 17:36
Представництво президента в Криму засудило вирок журналісту Аметову
Представництво президента в Криму засудило вирок журналісту Аметову
Ернеса Аметова засудили до 11 років ув'язнення в колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим засудило злочинний вирок російського суду щодо громадянського журналіста з Криму Ернеса Аметова. Про це йдеться у заяві відомства.

«Держава-терорист продовжує порушувати права людини в окупованому Криму, незаконно переслідуючи та утримуючи громадян України. Представництво засуджує та не визнає злочинний вирок проти представника кримськотатарського народу Ернеса Аметова. Він, як і інші незаконно ув’язненні Росією, має бути звільнений», — йдеться у заяві.

У представництві додали, що «свобода та безпека наших людей можлива лише після деокупації Кримського півострова».

Сьогодні, 29 грудня, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону переглянув виправдувальний вирок цивільному журналістові з Криму Ернесу Аметову і присудив йому 11 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Крім того, Аметову після звільнення заборонили покидати територію Криму, організовувати публічні заходи та брати участь у них, змінювати місце проживання та перебування і покидати свій будинок з 22 до 6 години без згоди Федеральної служби виконання покарань Росії.

«Я — вірянин і приймаю свою долю. Я хочу сказати, що якби те, що відбувається тут, було б не до вподоби Господу, цього б не відбувалося. Значить, така Його воля. Я підкоряюся, будь-який Твій вирок буде справедливим. Але я відкидаю ті неправдиві звинувачення, які пролилися на мене, і хочу сказати: сьогодні ви вершите свій суд, а Господь нехай вершить свій. Дякую», — сказав Аметов після винесення незаконного вироку.

Раніше російська прокуратура вимагала для Ернеса Аметова 18,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Його звинувачували в участі в терористичній організації (частина 2 статті 205.5 КК Росії) та в підготовці до насильницького захоплення влади (частина 1 статті 30, стаття 278 КК Росії).

Арештували Ернеса Аметова 11 жовтня 2017 року у Бахчисараї разом із Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір'яєвим та Меметом Беляловим після обшуків у Криму.

Усі вони є членами організації «Кримська солідарність» — об'єднання адвокатів, родичів політв'язнів та активістів, яке допомагає кримцям, які зазнали переслідувань з політичних чи релігійних мотивів. За версією слідства, всі затримані перебували в одному осередку ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», що заборонена з 2003 року в Росії, але вільно діє в Україні та більшості європейських країн.

Під час трьох років слідства та судових розглядів Аметов перебував у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону. У 2020 році громадянського журналіста виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у «справах Хізб-ут-Тахрір» не лише в Криму, а й на території Російської Федерації. Однак 11 квітня Аметова викликали на попереднє слухання щодо повторного розгляду справи.

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі та стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Фото: «Кримська солідарність»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY