detector.media
21.09.2022 11:32
Олег Батурін: Люди з окупованих територій потребують україномовного контенту, російський і так скрізь
Олег Батурін: Люди з окупованих територій потребують україномовного контенту, російський і так скрізь
«Основні джерела інформації — це переважно телеграм-канали, куди теж заходить переважно молодь через VPN. На території Херсонської області давно вже російський інтернет з усіма його обмеженнями», — розповів журналіст.

Херсонський журналіст Олег Батурін, який побував у російському полоні, розповів про обмежений інформаційний простір окупованих територій. Про це йшлося під час експертного обговорення «Медіа та демократичні стандарти у воєнний час».

«Там працюють телеканали, випускають газети, засновують телеграм-канали та створюють чати в месенджерах — але для поширення своєї інформації. Місцеві намагаються бути в курсі того, що відбувається у нас і в світі, тому що важко взагалі зрозуміти, що є за межами твоєї оселі. Навіть об'єктивну інформацію про те, що в тебе в місті, ти дізнаєшся з інших джерел на підконтрольній території.

Тож основні джерела інформації — це переважно телеграм-канали, куди теж заходить переважно молодь через VPN. На території Херсонської області давно вже російський інтернет з усіма його обмеженнями», — розповів журналіст.

За його словами, люди, які виїхали на підконтрольну Україні територію, не знають, на що очікувати, яку допомогу вони можуть отримати. Отримати таку інформацію з російського інтернету непросто. І також, на його думку, є велика потреба саме в україномовному контенті.

«Я бачу, що люди потребують україномовного контенту. Велика кількість моїх знайомих, сусідів, які завжди були російськомовними, більше довіряють і шукають україномовну інформацію. Це для них теж елемент довіри. А російськомовного контенту і так задосить», — вважає Батурін.

Окремо торкнулися теми мовлення телеканалу «Дом», на який спрямовують гроші з бюджету.

«У Херсонській області про існування каналу "Дом" якщо і знали, то невелика кількість людей. Інформацію брали з інших джерел, а телебачення радше було для розваги», — відповів Батурін.

Журналіст із Дніпра Сергій Чернявський розвинув тему:

«На окупованих територіях немає телесигналу, тож канал "Дом" не дивляться. Єдине джерело — телеграм-канали з підключенням через VPN. Держава виявилася неготовою працювати з людьми, що лишилися на окупованих територіях. Є приватні люди та їхні ініціативи. Інформація йде хіба що від родичів», — вважає він.

Дискусія відбулася в межах другої частини експертного обговорення «Медіа та демократичні стандарти у воєнний час», яке провели Фундація «Суспільність», «Детектор медіа», Національна медійна рада. Стандарти журналістики та роботу журналістів у воєнний час обговорили також Наталія Лигачова та Олександр Мартиненко.

Нагадаємо, раніше шеф-редактор та журналіст каналу іномовлення UATV Олексій Мацука розповів в інтерв'ю «Детектору медіа», що «на окупованих територіях були дні, коли по телевізору транслювався лише канал "Дом"».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY