Російські окупанти дев'ять днів катували фіксера Radio France

Російські окупанти дев'ять днів катували фіксера Radio France

24 Березня 2022
1690
24 Березня 2022
15:38

Російські окупанти дев'ять днів катували фіксера Radio France

1690
Чоловік отримав численні гематоми голови та тіла, травми кінцівок від струму, набряк ноги тощо.
Російські окупанти дев'ять днів катували фіксера Radio France
Російські окупанти дев'ять днів катували фіксера Radio France

Російські окупанти викрали та протягом дев'яти днів катували українського фіксера Radio France, про що він розповів правозахисній організації «Репортери без кордонів».

32-річного Микиту (ім'я вигадане) викрали 5 березня. З 2013 року він періодично працював перекладачем для іноземних ЗМІ, в тому числі France 2, BFMTV та RFI. Минулого місяця у IT-компанії, яка його найняла, почалися проблеми через війну, тому він почав працювати повний робочий день фіксером для Radio France.

5 березня Микита супроводжував журналістів під час поїздки в центрі країни, неподалік від села, де шукала притулку його родина. Щоб побачитись із близькими та евакуювати їх, чоловік позичив машину журналістів з табличкою «Преса». Микита потрапив у засідку російської розвідки. За його словами, окупанти здійснили 30-40 пострілів з автоматів по його автівці. Чоловік намагався втекти, але врізався в дерево. Російські військові схопили його, обшукали та побили.

Микита намагався пояснити, щоб є фіксером та перекладачем для іноземних журналістів, але його били та робили вигляд, що застрелять. Протягом 9 днів його тримали в холодному підвалі, били залізним прутом, позбавляли їжі на кілька діб, катували електрикою тощо.

13 березня Микиту та інших ув'язнених, яких тримали поруч із ним, відпустили в ліс.

«Репортерам без кордонів» вдалося перевірити його історію через родичів, колишніх полонених та журналістів, а також пересвідчитись у його пораненнях під час медичного огляду. Микита отримав численні гематоми голови та тіла, травми кінцівок від струму, набряк ноги тощо.

Нагадаємо, за місяць повномасштабного нападу Росія скоїла 148 злочинів проти журналістів та ЗМІ в Україні.

Ілюстрація: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1690
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду