Журналіст Росада наполіг на закритому слуханні справи про держзраду

Журналіст Росада наполіг на закритому слуханні справи про держзраду

26 Листопада 2022
2584
26 Листопада 2022
16:05

Журналіст Росада наполіг на закритому слуханні справи про держзраду

2584
«Будь-яка інформація, яка вийде у ЗМІ, може створити мені загрозу», — сказав Росада, висловлюючи незгоду щодо присутності журналіста.
Журналіст Росада наполіг на закритому слуханні справи про держзраду
Журналіст Росада наполіг на закритому слуханні справи про держзраду

Обвинувачений у державній зраді Іван Росада виступив проти присутності журналіста на своєму судовому засіданні. Через це Шевченківський райсуд Києва відклав розгляд справи, пише «Судовий репортер»

Перед цим суд ухвалив рішення про відкрите засідання, та, як наполіг Росада, про журналіста раніше не йшлося. Очікувалося, що 25 листопада будуть досліджуватися письмові докази — 8 томів матеріалів. Однак Росада, дізнавшись про присутність журналіста, став просити про закритий процес.

Як пояснив його адвокат Віталій Габрєв, небезпека пов’язана зі збройною агресією Росії, а також із тим, що обвинувачення висунуто в державній зраді. Після початку кримінального провадження Росаді і його родині начебто неодноразово надходили погрози, зокрема, фізичної розправи. Росада додав, що погрози отримували його батьки, і він має скріншоти цих залякувань. Також, за його словами, загроза є з боку російських спецслужб.

На прохання судді Віталія Циктіча надати ці докази, адвокат повідомив, що наразі є повідомлення СБУ про надходження погроз від спеслужб Росії, відповідь на яке так і не була отримана.

Прокурор запропонувала судді вирішити це питання на власний розсуд. Водночас вона зауважила, що на стадії досудового слідства подібної інформації не було і заходи безпеки щодо Росади не застосовували.

Суд оголосив перерву до 9 січня, даючи час захисту підготувати свою позицію щодо закритого розгляду.

25 листопада Росаді продовжили запобіжний захід — нічний домашній арешт. При цьому прокурор наголосила на ризику втечі і впливу на свідків, яких у справі 14-ть. Обвинувачений ризики заперечив та просив відпустити його під «особисту відповідальність» до бабусі у Черкаську область. Своє прохання він мотивував тим, що в помешканні бабусі не вимикають світло. Втім суд умови запобіжного заходу не змінив. Обвинувачений залишається під домашнім арештом у нічний час і не має права залишати Київщину.

Нагадаємо, Росаду Служба безпеки України затримала в середині лютого за підзорю в державній зраді. Його звинувачують у поширенні російських фейків у ЗМІ та соцмережах, а також організації проплачених мітингів за замовленням російських кураторів. У СБУ є докази щодо співпраці агітатора з представниками Росії. Росаду також внесено до списку «Миротворця» за поширення російської пропаганди, заперечення російської агресії та розповсюдження закликів до зміни конституційного ладу України.

Фото з фейсбук-сторінки Івана Росади

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2584
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду