СБУ затримала чоловіка, який планував створити та очолити «республіку Україна»

СБУ затримала чоловіка, який планував створити та очолити «республіку Україна»

22 Грудня 2021
2732
22 Грудня 2021
18:43

СБУ затримала чоловіка, який планував створити та очолити «республіку Україна»

2732
На проведених зборах його «обрали» «президентом».
СБУ затримала чоловіка, який планував створити та очолити «республіку Україна»
СБУ затримала чоловіка, який планував створити та очолити «республіку Україна»

У Дніпрі затримали та оголосили підозру чоловіку, який планував створити «республіку Україну» з альтернативними органами влади. Про це йдеться у повідомленні СБУ.

Чоловік вважає нелегітимними наявні державні українські інституції. У соцмережах він збирав спільників та поширював свої програми майбутньої «нової держави», яку сам планував очолити. Через організований ним «Всеукраїнський національний конгрес» формував тіньовий уряд. На перших зборах його «обрали» «президентом», а також обрали людей на інші «посади» – «голова верховної ради», «прем’єр-міністр», керівники силових відомств.

Чоловік намагався залучити до свого руху ветеранів АТО/ООС та чинних військовослужбовців ЗСУ.

У ході обшуку у нього вилучили:

  • печатки й бланки фейкових псевдоутворень;
  • комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності;
  • «фейкові» розпорядження самопроголошених органів влади та «дипломатичні паспорти» «високопосадовців».

Йому оголосили підозру за ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

СБУ не називає імені затриманого, однак імовірно це Анатолій Балахнін. Рік тому СБУ опублікувала повідомлення про схожу ситуацію, вилучивши і тоді печатки з «республікою Україна».

На початку листопада 2021 року депутати Львівської міської ради та низка нардепів Верховної Ради написали до СБУ звернення через антивакцинаторську діяльність Стахіва. 16 листопада СБУ провела обшуки у львівському помешканні Стахіва, йому повідомили про підозру. У пресцентрі СБУ повідомили, що у Львівській області спецслужба заблокувала антиукраїнську мережу, яка під кураторством Росії розробляла плани захоплення влади.

Перше засідання у справі Стахіва мало відбутись 17 листопада, але адвокат заявив, що його клієнт перебуває в лікарні у місті Свалява на Закарпатті і не може явитись на суд.

Увечері 17 листопада працівники СБУ забрали Стахіва з лікарні, щоб примусово доставити на суд для обрання запобіжного заходу.

Стахіву обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 16 січня 2022 року. Або він може вийти на свободу за 998,8 тис грн застави.

1 грудня антивакцинатор Остап Стахів вийшов із СІЗО після внесення застави у майже 1 млн гривень. Згідно з рішеням суду, Стахів повинен з'явитися до Львівської обласної психіатричної лікарні, де має пройти судово-психіатричну експертизу.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2732
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду