Іран хоче заборонити в’їзд журналістам з Великої Британії та США

Іран хоче заборонити в’їзд журналістам з Великої Британії та США

11 Травня 2021
1041
11 Травня 2021
17:05

Іран хоче заборонити в’їзд журналістам з Великої Британії та США

1041
Документ передбачає заборону іранським журналістам публікувати будь-що, оприлюднене в британських чи американських ЗМІ.
Іран хоче заборонити в’їзд журналістам з Великої Британії та США
Іран хоче заборонити в’їзд журналістам з Великої Британії та США

Влада Ірану хоче заборонити в’їзд до країни журналістам з Великої Британії та США, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» вже закликала іранський парламент відхилити відповідний законопроєкт.

Законопроєкт, поданий на розгляд іранського парламенту 18 квітня, пояснює пропоновані обмеження тим, що британські та американські журналісти нібито відповідальні за «дії проти національних інтересів Ісламської республіки Іран».

Також документ передбачає заборону іранським журналістам публікувати будь-що, оприлюднене в британських чи американських ЗМІ. В разі ухвалення законопроєкт передбачає наступне покарання: ув’язнення на строк від п’яти до 10 років, або штраф на суму 360 мільйонів іранських реалів (близько 16 350 доларів).

«Репортери без кордонів» заявили, що законопроєкт може «допомогти Ірану ще більше розмити вразливу свободу преси».

«Цей законопроєкт є недолугим та позбавлений будь-якого сенсу», – заявив голова регіонального офісу «Репортери без кордонів» Реза Моїні.

Моїні додав, що перськомовні відділи деяких міжнародних редакцій є «головними джерелами вільних та незалежних новин та інформації для іранців».

«Репортери без кордонів» припускають, що запровадження обмежень можуть бути пов’язані із президентськими виборами, запланованими в Ірані на червень 2021 року.

«Висвітлення виборів незалежними ЗМІ «навряд чи сподобається режиму, тому що очевидно, що виборчий процес є лише димовою завісою для майбутнього призначення президентом (вочевидь, мова йде про духовного лідера Ірану Аятолу Алі Хаменеї – Ред.)», – говориться в заяві.

«Репортери без кордонів» нагадали, що Іран наразі посідає 174 місце зі 180 у Індексі свободи преси за 2021 рік.

Ілюстративне фото: jeanbaptisteparis/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1041
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду