Редакція Yar Media всім складом йде з проєкту через кілька днів після запуску медіа

Редакція Yar Media всім складом йде з проєкту через кілька днів після запуску медіа

27 Жовтня 2021
12827

Редакція Yar Media всім складом йде з проєкту через кілька днів після запуску медіа

12827
Євген Сафонов: На тому, що можна робити від імені Музею Бабиного яру, а чого робити принципово не можна, ми з видавцем не зійшлися.
Редакція Yar Media всім складом йде з проєкту через кілька днів після запуску медіа
Редакція Yar Media всім складом йде з проєкту через кілька днів після запуску медіа

Головний редактор Yar Media Євген Сафонов повідомив, що редакція всім складом звільняється з проекту і «йде у вільне плавання». Про запуск нового медіа на чолі з Сафоновим стало відомо 22 жовтня, його видавцем став Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

«У Музеї Бабиного яру працюють професійні чесні сміливі люди. Вони створюють визначні проекти. Одним із таких проектів міг стати YAR. Але на тому, що можна робити від його імені, а чого робити принципово не можна, ми з видавцем не зійшлися. Редакція всім складом йде у вільне плавання»,  написав Сафонов у фейсбуці.

Напередодні запуску видавець пообіцяв, що медіа сконцентрується на дослідженні людини й суспільства, шукатиме шляхи для подолання ксенофобії та нетерпимості. Також Yar Media опублікував маніфест видання.

«Єдиний спосіб виправити минуле – це не повторювати його; творити світ, де Бабин Яр неможливий, світ для всіх: світ, де різні – можливі; світ, де можливості різних – рівні; світ, де ми разом, тому що ми – різні», – говориться в маніфесті.

Блогер Анатолій Ульянов, який мешкає у США та називає себе «політичним біженцем» заявив, що саме він займався розробкою концепції нового медіа.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Євгена Сафонова, а також до видавця Yar Media.

Нагадаємо, що благодійний фонд Меморіального центру Голокосту «Бабин яр» фінансує розробку та будівництво меморіального комплексу на місці трагедії. Проєкт з'явився з ініціативи бізнесменів Михайла Фрідмана, Павла Фукса та Германа Хана.

У 2019 році художнім керівником проєкту був затверджений російський режисер Ілля Хржановський. Запропонована Хржановським концепція меморіалу викликала обурення в суспільстві. 

Зокрема, відомі діячі мистецтва, учені, громадські активісти звернулися до мера столиці Віталія Кличка і Київради з відкритим листом, в якому закликали не підтримувати проєкт Хржановського. В них є побоювання, що меморіал може транслювати російські історичні наративи, які дискредитуватимуть Україну.

Наприклад, українські євреї вважають, що меморіал «Бабин Яр» може стати зброєю для роспропаганди.

У квітні 2020 року медійники, діячі культури й науки України закликали Наглядову раду Меморіального центру Голокосту звільнити Хржановського з посади художнього керівника центру. Київські активісти розпочали збір підписів із закликом припинити підтримку російського проекту меморіалу у Бабиному Яру.

До збору підписів долучилися відомі художники, вчені, громадські активісти, зокрема: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Віталій Портников, Мустафа Джемілєв, Володимир В'ятрович, Микола Княжицький. Однак голови єврейських громад України закликали київську владу підтримати цей проєкт створення меморіалу у Бабиному Яру.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не вбачає ризику в реалізації саме російського проєкту меморіалу.

У квітні 2021 року в Бабиному Яру відкрили меморіальну синагогу.

Фото: Eugene Safonov/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду