«Чекаємо на остаточне рішення Австрії». Американський дипломат прокоментував затягування екстрадиції Фірташа

«Чекаємо на остаточне рішення Австрії». Американський дипломат прокоментував затягування екстрадиції Фірташа

24 Липня 2021
1955

«Чекаємо на остаточне рішення Австрії». Американський дипломат прокоментував затягування екстрадиції Фірташа

1955
Джордж Кент: Ми розпочали процес екстрадиції Фірташа, на жаль, більш ніж сім років тому. І донині ми чекаємо.
«Чекаємо на остаточне рішення Австрії». Американський дипломат прокоментував затягування екстрадиції Фірташа
«Чекаємо на остаточне рішення Австрії». Американський дипломат прокоментував затягування екстрадиції Фірташа

США очікують на рішення австрійського суду в справі екстрадиції українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Про це заявив в інтерв’ю «Радіо Свобода» тимчасовий повірений у справах США, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент

Також він підкреслив, що «Австрія є країною з верховенством права, і є процедура». 

«Ми розпочали цей процес, на жаль, більш ніж сім років тому. І донині ми чекаємо. Кожна людина в Австрії має право на апеляцію. Чекаємо на остаточне рішення судової системи Австрії», – сказав американський дипломат.

Нагадаємо, що раніше група конгресменів звернулася до Держдепу з проханням активізувати зусилля з екстрадиції Фірташа до США. «Ми стурбовані тим, що пан Фірташ використав своє значне багатство та зловмисний вплив, щоб зруйнувати правову систему цієї країни для уникнення екстрадиції та відповідальності перед законом», – йшлося в листі.

Речниця Окружного суду Відня з кримінальних справ Крістіна Зальцборн у коментарі «Голосу Америки» сказала, що рішення щодо олігарха наразі немає. «Запит на відновлення справи є доволі обширним, як і заяви прокуратури та зустрічної сторони. Таким чином, ми не можемо передбачити, коли слід очікувати рішення», – пояснила вона.

18 червня 2021 року РНБО запровадила персональні санкції проти Дмитра Фірташа. Секретар Радбезу Олексій Данілов заявив, що «повний пакет санкцій» проти Фірташа запроваджений через його участь у титановому бізнесі та через постачання сировини на військові підприємства Росії. Данілов додав, що відповідний факт був встановлений українською розвідкою. 24 червня 2021 року Зеленський підписав санкції проти Фірташа.

Дмитро Фірташ, серед іншого, був прямим власником підприємства «Кримський титан», що розташоване в окупованому Криму. Він є одним з найбагатших бізнесменів України, зокрема, він контролює майже всі українські облгази. Дмитро Фірташ категорично заперечує звинувачення Радбезу, які, на його думку, «невірні».

Зараз Фірташ у Відні під домашній арештом через справу ФБР проти нього. У 2014 році американська прокуратура звинуватила Фірташа у хабарництві. З того часу олігарх протидіє спробам США домогтися його екстрадиції з Австрії, де він живе більшу частину часу.

США звинувачують Фірташа та ще п’ятьох людей у змові у 2006-2010 роках з метою виплати не менше 18,5 мільйона доларів хабаря індійським чиновникам для придбання титанової шахти в Індії. Український олігарх нібито мав намір продати частину продукції американському аерокосмічному гіганту Boeing.

Йому висунули обвинувачення в червні 2013 року, а потім заарештували у Відні на прохання США в березні 2014 року – менше ніж через два тижні після втечі президента України Віктора Януковича з Києва внаслідок Революції Гідності.

28 лютого 2019 року стало відомо, що генеральний прокурор Австрії оскаржив ухвалене в лютому 2017 року рішення Вищого земельного суду Відня (OLG) про екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США. 

25 червня 2019 року Верховний суд Австрії відхилив скаргу Дмитра Фірташа на рішення апеляційного суду про екстрадицію до США. Остаточне рішення про видачу бізнесмена має прийняти федеральний міністр юстиції Австрії. 16 липня стало відомо, що міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер дозволив екстрадицію Дмитра Фірташа до США. У Земельному суді Відня з кримінальних справ тоді повідомили, що екстрадиція українського олігарха до США відбудеться не раніше зими через те, що він звернувся з клопотанням про відновлення судового розгляду справи.

Також Кент заявив, що санкції США проти Ігоря Коломойського є лише початком і що є інші можливості впливу

Фото: obozrevatel

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1955
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду