Оператор Суспільного мовника Грузії осліп на одне око після побиття під час ходи ЛГБТК(ІА+)-спільноти

Оператор Суспільного мовника Грузії осліп на одне око після побиття під час ходи ЛГБТК(ІА+)-спільноти

15 Липня 2021
951

Оператор Суспільного мовника Грузії осліп на одне око після побиття під час ходи ЛГБТК(ІА+)-спільноти

951
Правоохоронці вже затримали двох осіб за звинуваченням в нападі на оператора.
Оператор Суспільного мовника Грузії осліп на одне око після побиття під час ходи ЛГБТК(ІА+)-спільноти
Оператор Суспільного мовника Грузії осліп на одне око після побиття під час ходи ЛГБТК(ІА+)-спільноти

Оператор Суспільного мовника Грузії Ілія Тваліашвілі осліп на одне око після побиття 5 липня, коли висвітлював заворушення, пов’язані з радикалами, які намагались зірвати ходу ЛГБТК(ІА+)-спільноти. Про це оператор розповів «Руставі 2», передає «Ехо Кавказ».

Ілія Тваліашвілі сказав, що на нього напали з різних сторін, коли він знімав репортаж. «Я до сих пір не можу зрозуміти, як можна так безжально бити абсолютно незнайому людину, яка нічого погано тобі не зробив. Хтось тиснув на ремінь для прямих включень, хтось бив мене ногами, хтось бив ... Пам'ятаю, що впав на землю і посипалися удари ногами по голові», – розповів він.

Оператор уточнив, що після одного з таких ударів він знепритомнів.

Правоохоронці вже затримали двох осіб за звинуваченням в нападі на оператора Суспільного мовника Грузії. Загалом за фактами нападу на журналістів затримали 21 особу. Їх звинувачують у порушенні трьох статей Кримінального Кодексу Грузії – «незаконне перешкоджання журналістам у здійсненні ними професійної діяльності, вчинене з погрозою насильства» (карається штрафом або позбавленням волі на строк до двох років), «переслідування, вчинене із застосуванням насильства» (карається штрафом або позбавленням волі на термін до трьох років) і «участь в груповому насильстві» (карається позбавленням волі на строк від чотирьох до шести років).

Нагадаємо, 5 липня в Тбілісі щонайменше 47 журналістів постраждали від нападів радикалів, які намагалися зірвати ходу ЛГБТК(ІА+)-спільноти. Постраждали представники 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами і операторами. Зокрема, напали на журналістів грузинської служби «Радіо Свобода» Торніке Мандара та Дато Коридзе. 

Того дня неподалік від парламенту Грузії жорстоко побили оператора телекомпанії «Пірвелі» Лексо Лашкарава. Його госпіталізували з переломами кісток обличчя, він потребував хірургічної операції. За декілька днів він залишив лікарню й продовжував лікування вдома. Однак 11 липня стало відомо, що Лексо Лашкарава помер. 13 липня телеоператора поховали.

11 липня Міністерство внутрішніх справ Грузії повідомило, що поліція затримала чотирьох осіб, підозрюваних у нападі на журналістів під час заворушень 5 липня. Того ж дня у Грузії пройшли масштабні акції протесту, учасники яких вимагали відставки уряду через смерть Лашкарава. Зокрема, провідні грузинські ЗМІ вимагали відставки повного складу уряду Грузії на чолі з прем'єром Гарібашвілі і дали владі термін для виконання ультиматуму до 12 години 12 липня.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі назвав масові протести у країні «невдалою спробою змови проти держави», а журналістів, які закликали до його відставки, звинуватив у зв’язках з експрезидентом Міхеілом Саакашвілі. 12 липня в парламенті Грузії сталась бійка після того, як до приміщення прорвались опозиційні громадські активісти і журналісти, у результаті пленарне засідання парламенту було зірвано. 

Міністерство внутрішніх справ Грузії розпочало розслідування щодо «підбурювання до самогубства», щоб встановити точну причину смерті журналіста. Під час пресконференції представник відомства припустив, що смерть могла бути спричинена передозуванням наркотиків. Родина та знайомі оператора це відкидає. Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» засудила спроби грузинської влади дискредитувати Лексо Лашкарава та закликала владу Грузії провести неупереджене та прозоре розслідування обставин смерті оператора.

14 липня чотири грузинські телекомпанії – «ТБ Пірвелі», «Мтаварі архі», «Формула» і «Кавкасія» – оголосили припинення на добу мовлення на знак протесту проти насильства щодо журналістів. Керівництво телекомпаній вимагає від влади розслідувати злочини проти журналістів та відставки керівника уряду Іраклія Гарібашвілі.

Фото: Ехо Кавказ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
951
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду