У Грузії вимагають відставки уряду через смерть оператора. Провідні грузинські ЗМІ виснули владі ультиматум

У Грузії вимагають відставки уряду через смерть оператора. Провідні грузинські ЗМІ виснули владі ультиматум

12 Липня 2021
3667

У Грузії вимагають відставки уряду через смерть оператора. Провідні грузинські ЗМІ виснули владі ультиматум

3667
Понад 70 ЗМІ поширили спільну заяву, у якій наголосили, що випадки порушення прав журналістів «наблизилися до критичної межі».
У Грузії вимагають відставки уряду через смерть оператора. Провідні грузинські ЗМІ виснули владі ультиматум
У Грузії вимагають відставки уряду через смерть оператора. Провідні грузинські ЗМІ виснули владі ультиматум

У Грузії 11 липня пройшли масштабні акції протесту, учасники яких вимагали відставки уряду через смерть оператора телекомпанії «Пірвелі» Лексо Лашкарава, якого жорстоко побитого під час заворушень 5 липня. Про це повідомляє видання «Новини-Грузія».

Зокрема, провідні грузинські ЗМІ вимагали відставки повного складу уряду Грузії на чолі з прем'єром Іраклієм Гарібашвілі. «Ми дали владі термін до 12 години завтрашнього дня (12 липня). Для нас прийнятне одне-єдине рішення: відставка повного складу уряду на чолі з прем'єром Гарібашвілі і відставка голови Служби державної безпеки Лілуашвілі. Якщо зазначена вимога не буде виконана, завтра ми знову збираємося тут о 6 годині», – заявив один з організаторів акції, генеральний директор телеканалу Mtavari Arkhi Ніка Гварамія.

Акція під слоганом «Система вбиває! Виходь за життя! » була спланована у відповідь на загибель оператора Лексо Лашкарава. До парламенту принесли квіти та запалили свічки. Інші активісти тримали плакати з написами «Хто наступний?», «Уряд-гвалтівника – у відставку» тощо. До мітингу приєдналися тисячі людей – політики, громадські активісти, журналісти, звичайні громадяни. На захист свободи ЗМІ висловилися всі медіаорганізації, що працюють в Грузії. Протягом чотирьох годин багато з них в прямому ефірі транслювали акцію.

Протестувальники вирішили завершити демонстрацію ходою до канцелярії уряду Грузії приблизно в п'ятистах метрах від парламенту. Журналісти обіцяють, що влада отримає «щоденний протест», в тому числі і в регіонах, якщо їх вимоги не будуть виконані.

Протести на знак солідарності з журналістами протягом 11 липня пройшли в Тбілісі, Батумі, Зугдіді, Горі, Руставі, Телаві, Ахалцихе та інших містах. За цілий день вимоги протестуючих не прокоментували ні в уряді, ні в правлячій партії «Грузинська мрія».

Незадовго до початку акції понад 70 ЗМІ поширили спільну заяву, у якій наголосили, що випадки порушення прав журналістів «наблизилися до критичної межі». Автори звернення закликали дипломатичний корпус і міжнародні організації «надати негайне і ефективне реагування на цілеспрямоване переслідування представників ЗМІ на проспекті Руставелі 5 липня», а також на факти «перешкоджання виконанню професійних обов'язків і бездіяльність влади Грузії».

Нагадаємо, 5 липня 2021 року в Тбілісі щонайменше 47 журналістів постраждали від нападів радикалів, які намагалися зірвати ходу ЛГБТК(ІА+)-спільноти. За даними місцевих ЗМІ, постраждали представники 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами і операторами. Зокрема, напали на журналістів грузинської служби «Радіо Свобода» Торніке Мандара та Дато Коридзе. 

Того дня неподалік від парламенту Грузії жорстоко побили оператора телекомпанії «Пірвелі» Лексо Лашкарава. Його госпіталізували з переломами кісток обличчя, він потребував хірургічної операції. За декілька днів він залишив лікарню й продовжував лікування вдома. Однак 11 липня стало відомо, що Лексо Лашкарава помер. 12 липня Міністерство внутрішніх справ Грузії повідомило, що поліція затримала ще чотирьох осіб, підозрюваних у нападі на журналістів під час акції проти ходи ЛГБТК(ІА+)-спільноти 5 липня.

Фото: Netgazeti, NewsGeorgia, Новини-Грузія» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3667
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду