Микола Вересень про своє звільнення з Прямого: «Петре Олексійовичу, що я вам зробив поганого?»

Микола Вересень про своє звільнення з Прямого: «Петре Олексійовичу, що я вам зробив поганого?»

22 Травня 2021
36637

Микола Вересень про своє звільнення з Прямого: «Петре Олексійовичу, що я вам зробив поганого?»

36637
Якими могли бути причини й передумови раптового звільнення, чи міг вплинути конфлікт із Софією Фединою, як Вересень домовився з Порошенком про книжку інтерв’ю, а тепер хоче передати власнику каналу листа в обхід його оточення.
Микола Вересень про своє звільнення з Прямого: «Петре Олексійовичу, що я вам зробив поганого?»
Микола Вересень про своє звільнення з Прямого: «Петре Олексійовичу, що я вам зробив поганого?»

Ведучий Микола Вересень зник з етеру Прямого каналу на початку березня і не з’явився на промоплакатах нового сезону. Тоді він заперечив, що справа йде до його звільнення, і сказав «Детектору медіа», що просто має вихідні. Однак у шоу «Прямий ефір» Миколу замінив Валерій Калниш, і ведучий опинився у невизначеному стані — не звільнений, але й без конкретної ролі на каналі. 20 травня Микола дізнався, що звільнений — без попередження та, за його словами, без остаточного розрахунку.

Сам Микола бачить імовірну причину звільнення в інтригах керівництва каналу. Він відкидає припущення, що це була ініціатива Петра Порошенка, який у лютому став офіційним власником каналу. Хоча розуміє, що без згоди Порошенка рішення не було би прийняте: «Або його обсіли якісь люди і щось йому в голову вклали, або десь він на мене образився».

Генеральна продюсерка Прямого Світлана Орловська заперечує, що Порошенко причетний до звільнення ведучого, й називає іншу причину — низькі рейтинги програм, які веде Вересень.

Ще наприкінці 2020 року в розмові з «Детектором медіа» Микола Вересень визнавав, що в ефірі Прямого часто поводиться радше як громадянин, а не як журналіст. «Є ситуації, коли баланс не підходить. І коли йде революція, треба розуміти, що об’єктивізм шкодить поступу — і, хоч як це парадоксально звучить, шкодить незалежній європейській журналістиці також. Але якщо Прямий зверне із проєвропейського шляху або почне поводитися не по-європейському, то мовчати знов не буду», — сказав він тоді. Чи цей час настав?

— Якщо це європейська солідарність, то я не знаю, що таке середньовічне варварство. Тому що в ідеологемах, мабуть, керівництво Прямого не відійшло від шляху, а в поведінці – безперечно. Це не європейська і не солідарна поведінка,  — відповідає ведучий.

— Історія з моїм звільненням почалася в день народження Михайла Горбачова. Але те, як повелися очільники каналу, — це щось догорбачовське, дуже радянське. 2 березня мене попросила зайти Світлана Орловська і сказала, що я звільнений. І я був здивований, тому що ніяких зауважень, жодної догани «із занесенням в облікову картку комсомольця» не було. Я поїхав до друзів, які мають дотичність до політичного керівництва каналу, і сказав, що я нічого не зрозумів.

Вони сказали: «Ми теж нічого не можемо зрозуміти». І згодом переповіли мені, що конструкцію зі звільненням зупинив пан Порошенко. Наказав залишити все, як є, — не чіпати мене, і дав доручення Святославу Цеголку (своєму прессекретарю. — Ред.) врегулювати ситуацію.

Ми зустрілися. Цеголко сказав, що я «цінний актив», потрібна людина, і ніяких питань до мене нема. Мовляв, почекаймо до кінця місяця. Потім «почекаймо до середини квітня». Потім — до перших травневих свят, до 9 травня. Я чекав, оскільки я людина, в принципі, лояльна. Минуло два з половиною місяці. 14 травня я знову потелефонував Святославу, вимагаючи пояснень уже суворішим тоном, бо зрозумів, що нормальним сигнал не проходить. Свят каже: «Ну, Свєта ж була вагітна», — мовляв, чіпати генеральну продюсерку не можна. Але обіцяв, що вона мені зателефонує. Втім ані дзвінків, ані обіцяних зустрічей не було.

Раніше генеральний директор Прямого Володимир Сташевський казав мені: «Ви йдете, ми вам заплатимо за три місяці зарплату». Я за перший і другий місяці отримав, але про всяк випадок спитав колег по каналу, чи була зарплатня. Кажуть: «Так». Мені ж гроші не приходили. І я зрозумів, що й тут обдурили.

— Світлана Орловська пояснила, чому вас звільняють?

— Ніхто. Жодного разу. Не пояснив. Нічого. Ані генеральний, ані Свєта, ані Цеголко. «Ти сам знаєш усе», — а далі набір вигуків. Знаєте, я колекціоную відходи з роботи. Такого не було ніколи, і я ніколи про таке не чув: щоб отак, сьогодні на сьогодні: «Ти йдеш», — і все.

У мене, слава Богу, є ім'я, але яку кількість людей просто так виганяють із роботи тільки тому, що комусь щось не сподобалось? Тому я всіх закликаю: підписуйте правильні контракти, боріться за себе, перемагайте.

Я, безперечно, подам у суд — на канал Прямий чи на когось конкретно, ще не знаю. У мене була доба, щоб подумати, завтра почну консультуватися зі своїми адвокатами. Я хочу поновитися на каналі і, звісно, отримати свою зарплатню.

— У вас є своє пояснення, чому вас звільнили? Можливо, щось напередодні в ефірі сталося? Або в когось терпець урвався?

— Хіба нам по 15 років, щоб терпець уривався? Ми дорослі люди. Це чутки-плітки, які я не буду навіть обговорювати. Ви що? Я ж Вересень. Перейшов дорогу — скажи мені про це. Зробив якусь «каку» — поясни мені, чому ти вважаєш, що це «кака», а не «цяця». Якщо ти журналіст і не можеш поставити питання — який ти журналіст? Якщо ти працюєш на заводі і там усі мовчать — це одна справа. А якщо ти журналіст, то працюєш з мовою. Може, вимовиш слово?

— Ви дуже детально розповідали, як ішли з «1+1». Говорили, що тоді в аурі каналу щось почало відбуватися. Цього разу ви щось відчували?

— На «Плюсах» відбувалися конкретні речі: припинили, скажімо, запрошувати туди, куди зазвичай запрошували. Зараз нічого такого не було, але оскільки я вже дуже довго працюю в цьому бізнесі, я відчував, що щось за спиною відбувається. Але я не можу бути голослівним.

— Чи були у вас неприємності після ефіру, з якого пішла Софія Федина, депутатка від «Європейської солідарності», якій ви під час токшоу сказали, що вона бреше?

— Ні, ніяких не було. Мені сказали: «Може, треба вибачитись?» Я спитав: «За що?» Взяв словник, подивився, що таке слово «брехня». Його тлумачення збігається з тим, що відбулося.

Якщо політики ображаються на журналістів, то винні не журналісти, а політики. Було кілька людей зі штабів, які сказали: «Миколо, клас! Це прекрасно, спасибі тобі, що ти це зробив! Тепер, якщо будь-хто скаже про канал криве слово, запідозрить якісь домовленості — ось доказ, що ми працюємо для всіх однаково». Я виганяв і «слуг народу», і депутатів «Європейської солідарності».

Я свічку не тримав, але давно працюю в журналістиці — мені розповідали люди із штабів, що Федина, і не вона одна, з кимось говорить, намовляє проти мене. Я на це не звертав уваги. Більше того, я її привітав із Днем народження — написав смс. Ніякої реакції не було.

За тиждень після ефіру з пані Фединою я зателефонував до Канади продюсеру National CBC News Алексу Шпрінцеру, а він запитує: «Що там у тебе сталося?» Бо він добре знає російську мову, а українську гірше. Я йому суть справи розповів, і він каже: «Оскільки я не дивився всю програму, але знаю, що ти кваліфікований журналіст, тому, мабуть, ти на 90% правий». Але коли я йому розповів історію від початку програми до інциденту, то він сказав, що я на 100% правий. Я в таких речах не помиляюся, як правило. Я думаю над своїми словами. Я не міг уявити собі такий сплеск. Тому я цю історію не пов’язую зі звільненням.

— Що відбувалося в політсилі власника каналу Петра Порошенка на початку березня? Що могло скластися таким чином, що ви стали незручним і непотрібним на Прямому?

— У лютому Петро Олексійович купив канал. І нібито виходить, що перший його крок — Вересня вигнати. Але мої розвідники кажуть, що це не його ініціатива, а керівництва каналу. Я не дуже вірю в намір Порошенка, тому що в нас із ним чудові стосунки.

За тиждень до того я Порошенку запропонував: «У вас за спиною унікальний досвід. І я хочу написати книжку. Як на Заході – велике інтерв’ю». Ми сиділи, розмовляли, пили чай. Він загорівся: «Класна ідея. Потім англійською перекладемо і за кордоном надрукуємо». Потисли одне одному руки. Хіба що не обійнялися. Хоча ми були колись на «ти». У нас із ним завжди були хороші стосунки. Перед виборами 2004 року я домовлявся з друзями з Європи (не маю права називати імена, бо це комерційна таємниця) про допомогу для його 5 каналу, з яким мене щойно запросили співпрацювати. З допомогою не вийшло, чому — я не питав.

Так почалися наші стосунки. Ми завжди віталися. Коли він був ще президентом, міг раптом подзвонити на Новий рік, привітати. Тож я не можу зрозуміти: або його обсіли якісь люди і щось йому в голову вклали, або десь він на мене образився. Тому, як я розумію, це Свєта і Цеголко. Я не подобаюся цим двом людям. Але ж це публічна робота. Якщо я вам не подобаюсь, це не означає, що мене ніде на екран не можна пускати.

— Ви хочете сказати, що не подобалися Світлані Орловській, вашій співведучій, із якою вже стільки часу ведете прямоефірні програми?

— Не знаю. Скажу, що я був заскочений. Якби в нас були розмови одне з одним, але ні. З менеджерської точки зору Свєта завжди кричить. Але переді мною вона двічі вибачалась, коли підвищувала тон, а потім розуміла, що щось не так. Ну, думаю, може, знов погарячкувала, передзвонить чи якось іще все владнає.

Є така плітка, що хтось сказав Свєті, що Вересень хоче її заступити на посаді генпродюсера каналу. Але зараз Світлана повернулася до роботи. Коли ми спілкувалися з Цеголком, я казав: «Святе, я комфортно почуваюсь. Якщо я комусь не подобаюсь, давайте будь-який формат — зі Свєтою, без Свєти, в запису, в прямому ефірі — все, що ви хочете. Ви хочете, щоб я пофарбував залишки волосся в зелений колір – нема питань. Я все одно залишусь Вереснем».

А вони  (керівництво каналу.Ред.) кажуть: «Это приказ сверху». Мені так не казали, бо я Вересень. А звичайним журналістам керівництво каналу каже, що все штаб спрямовує. А штаб як політична сила про це й не знає.

— А чия була ідея інсценувати у прямому ефірі захоплення студії?

— Ідея була моя. Я був переконаний, що коли вони її будуть втілювати, то стрілятимуть вгору. Це елементарно. Але коли вони наставили дула на людей, я сам хотів сховатися. Я сказав, що треба довести будь-яку історію до абсурду. «А як це?» Ну, обшук — один, другий, третій, ОМОН, виїмка документів. Це все, що я сказав. Але, перепрошую, я не генеральний продюсер. Свєта на 99% моїх пропозицій не погоджувалася, а тільки на цю погодилася.

— Як змінилася ситуація з весни 2017 року, коли закривали «Радио Вести», звільняли журналістів, якщо порівняти її з тим, як відбувається ваше звільнення з Прямого?

— Це небо і земля. На «Радио Вести» був чудовий колектив. Я досі не можу зрозуміти, чому людина, яка не любила Україну й емігрувала до Росії (власник радіостанції Олександр Клименко, міністр доходів та зборів в уряді Миколи Азарова. — Ред.), дозволяла робити те, що ми робили. Ми були вільні. Серед нас був Паша Шеремет. За ним стояла ціла «Українська правда». Якби там була якась лажа проросійська, то… зрозуміло. І враз усіх вигнали. Я переконаний, що зверху хтось натиснув. Хто — не знаю.

А тут висмикують по одному. Вересень. До мене Євген Кисельов. Після мене Кароліна Ашіон пішла.

Коли захиталося крісло під Кисельовим, я це побачив, ще не знаючи нічого, зателефонував йому і сказав: «Якщо від мене буде щось залежати, май на увазі: я за тебе». Я не знаю, чи в Москві таке буває, він усе ж таки там виховувався. Він, вибачте на слові, трошки о…єл і сказав: «Це дуже дивно і дуже цінно. Дуже дякую». Якби мене спитали, якби в нас були загальні збори, я вчинив би так. Ви знаєте, що у нас не відбувається на Прямому каналі загальних зборів ніколи? Новинний канал! На будь-якому каналі в світі три рази на день: що ми маємо зробити, що ми забули, що ми не зробили… На Прямому — жодного разу.

— А що сказали Кисельову – чому його звільнили?

— Я досі цього не знаю. Моя версія, що, як завжди, людям із російськими паспортами більше платять. І може, сталася ситуація, коли треба було когось скоротити через бюджетний дефіцит. Але я свічку не тримав. Із Женею ми говорили багато разів після цього, але я вважаю, що запитувати некоректно.

— Ви казали, що заздалегідь знали про плани влади запровадити санкції щодо каналів Медведчука. Як ви оцінюєте цей крок?

—  Мені, перепрошую, насрати, чому хтось робить гарні речі. Я критикував Зеленського ще взимку і навіть навесні. Але ви що, думаєте, я кину в нього камінь після слів, що Україні треба вступати в НАТО? Та я тільки буду плескати! Якщо це на благо моїй країні, то мені абсолютно все одно, чому ти це робиш.

Для мене очевидно, що це якась ознака європейськості. А може, він це зробив, щоб виграти наступні вибори? Та мені плювати. Я не знаю, чому ці канали не закрив Порошенко. Але це не було і передвиборчою програмою Зеленського. Я тільки знаю, що ті люди, які принишкли за Порошенка, повернулися за Зеленського. В адміністрації Порошенка на Банковій не було людей, які працювали на Януковича. А зараз є.

Місяць тому я казав друзям: якщо я залишаюся, це буде означати, що щось в Україні змінилося. Не за Порошенка, не за Зеленського, а з плином часу, коли люди починають чинити справедливість замість несправедливості. Але зараз я бачу, що помилився. І, як казав мені мій хороший приятель Михайло Жванецький, «значит, страна еще не подошла».

— А Петру Порошенку нічого не хочете сказати?

— Хочу. Хочу запитати: «Петре Олексійовичу, що і коли я вам зробив поганого?»

— А чи є у вас на думці поговорити з Порошенком і дізнатися, що сталося?

— Ні, немає. Але є на думці написати листа. І знайти спосіб обійти його оточення, яке блокує будь-що. Якщо я подзвоню Цеголку, який не відходить від Порошенка, то Цеголко йому не передасть. Тому що я 15 разів просив Святослава зв'язати нас задля книги — і жодного відгуку. Тому мені треба знайти когось, хто занесе цей лист. Він має бути короткий, бо у Порошенка дофіга роботи. І написати: «Якщо у вас є бажання мене послухати, я готовий зустрічатися».

Фото: архів «Детектора медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36637
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пилип
1076 дн. тому
Хоч і кажуть: "не чіпай - не смердітиме", але вичищати лайно все-таки треба.
Slava
1078 дн. тому
Вся "принципова" політична позиція всіх так званих журналістів закінчується на питанні особистого благополуччя і оплати праці.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду