Інституту масової інформації виповнилося 25 років

Інституту масової інформації виповнилося 25 років

20 Лютого 2021
1915

Інституту масової інформації виповнилося 25 років

1915
Місія ІМІ – сприяти розвитку суспільно відповідальної журналістики та підвищенню медіаграмотності населення заради успішного сталого розвитку України на засадах європейських цінностей.
Інституту масової інформації виповнилося 25 років
Інституту масової інформації виповнилося 25 років

Інститут масової інформації відзначає своє 25-річчя: 20 лютого 1996 року він отримав офіційну реєстрацію як громадська організація. Про це повідомляється на офіційному сайті ІМІ.

ІМІ засновано в жовтні 1995 року групою українських та іноземних журналістів на чолі з Аллою Лазаревою, яка стала першою виконавчою директоркою організації. 

У різні роки ІМІ очолювали також Сергій Таран, Вікторія Сюмар, із серпня 2013 року виконавчою директоркою є Оксана Романюк.

Місія ІМІ – сприяти розвитку суспільно відповідальної журналістики та підвищенню медіаграмотності населення заради успішного сталого розвитку України на засадах європейських цінностей.

IMI працює над підготуванням аналітики у сфері свободи слова, професійних та етичних стандартів журналістики, організовує кампанії, розробляє зміни до законодавства України й веде діяльність у сфері медіаграмотності та захисту прав журналістів. Має мережу представників у 20 регіонах України.

Зокрема, у 2020 році загальна аудиторія досліджень IMI становила понад 5 млн осіб.

ІМІ підготував Білий список якісних українських онлайн-медіа. Згідно з результатами анонімного опитування головних редакторів провідних українських онлайн-медіа, 40% постійно використовують моніторинги IMI для спілкування з рекламодавцями, 40% використовують їх час від часу (залежно від їхньої позиції в рейтингу).

Інститут масової інформації систематично моніторить прозорість українських онлайн-медіа і консультує їх з приводу покращення підзвітності перед суспільством.

Через гарячу лінію ІМІ у 2020-му було надано 342 юридичні консультації журналістам та ЗМІ (на 40% більше, ніж у 2019-му).

Представники ІМІ в регіонах України провели понад 20 зустрічей з місцевою поліцією і домоглися повторного перегляду щонайменше 10 справ, пов'язаних з нападами на журналістів. Регіональні представники ІМІ передали до уваги обласних відділень Нацполіції понад 50 випадків порушень, пов'язаних зі свободою слова і тиском на журналістів. 

ІМІ проводить систематичні дослідження медіа в Східних і Південних регіонах України, зокрема дослідження медіа окупованих територій. Понад 30% матеріалів про Україну в медіа окупованих територій Донбасу містять фейки й маніпуляції. 

На сайті про безпеку журналістів Jmama вийшов 51 матеріал, серед них тести й рекомендації, які були підготовлені з допомогою провідних експертів із безпеки та юристів. Також у 2020 році медіаекспертка, тренерка з безпеки ІМІ Ірина Земляна підготувала електронний посібник «Робота під PRESSом. Посібник для безпечної повсякденної роботи медійників».

Механізм подання скарг на журналістські матеріали «МедіаЧек», запроваджений за підтримки IMI та «Детектора медіа», отримав 103 звернення від громадян у 2020 році. Експерти та юристи підготували 54 висновки за результатами звернень. 

У 2020 році ІМІ в партнерстві з «Детектором медіа», НАМ, Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика, Донецьким інститутом інформації та Media Development Foundation запустив сайт для журналістів «Антиковід. Гід для медійників». На сайті зібрано 74 актуальних матеріали, зокрема з рекомендаціями щодо висвітлення інформації про коронавірус, правові поради стосовно роботи журналістів, наприклад під час надзвичайного стану, та поради з безпеки й захисту медійників під час пандемії.

Загалом протягом 2020 року ІМІ провів понад 10 тренінгів і навчальних заходів, у яких узяло участь 756 журналістів, експертів та посадовців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1915
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду