ІМІ склав список загальнонаціональних сайтів з якісною інформацією

ІМІ склав список загальнонаціональних сайтів з якісною інформацією

21 Січня 2021
4192

ІМІ склав список загальнонаціональних сайтів з якісною інформацією

4192
Пані Романюк вважає, що ці видання можуть слугувати альтернативним джерелом для громадян, які черпають інформацію в соцмережах.
ІМІ склав список загальнонаціональних сайтів з якісною інформацією
ІМІ склав список загальнонаціональних сайтів з якісною інформацією

Інститут масової інформації склав «білий список» – перелік з 10 сайтів загальнонаціональних медіа, які подають майже 100-відсотково якісну інформацію.

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк наголосила на необхідності шукати шляхи для того, щоб громадян скеровувати на ці сайти, передає «Укрінформ». На її думки, ці видання можуть слугувати альтернативним джерелом для громадян, які черпають інформацію в соцмережах.

Водночас вона зазначила, що з телебаченням ситуація складніша. «Окрім Суспільного, складно назвати якесь телебачення, яке я можу рекомендувати як повністю неупереджене, деолігархізоване. Це ще попереду, і це якраз завдання для наших державників, законотворців», – пояснила пані Романюк.

Крім того, вона додала, що ця сфера потребує компетентного й незалежного регулятора.

«Якщо ці дві засади забезпечено, тоді я буду довіряти такому національному регулятору. Зараз у нас, на жаль, бракує компетентного, незалежного національного регулятора. Я би дуже хотіла, щоб він з’явився в Україні і щоб він був дійсно потужним, і тоді ми можемо сподіватися на покращення ситуації на інформаційному полі», – зауважила виконавча директорка ІМІ.

Нагадаємо, 17 листопада 2020 року Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), Центр прав людини Zmina та Інститут масової інформації повідомили, що запустять проєкт «Медіа фуфло», у межах якого складуть «чорний список» ЗМІ, блогерів, сторінок у соцмережах та телеграм-каналів, які розповсюджують фейки, маніпуляції та дезінформацію про журналістів, правозахисників і громадських активістів.

29 грудня 2020 року Інститут масової інформації (ІМІ) оприлюднив результати моніторингу дотримання профстандартів в українських онлайн-медіа. Згідно дослідження, понад 96% матеріалів, написаних без порушень професійних стандартів, був у таких медіа: «Дзеркало тижня», «Українська правда», «Український тиждень», «Суспільне», «Ліга», «Букви» та Укрінформ. Другим у рейтингу став сайт «Цензор» з показником у 94% матеріалів без порушень професійних стандартів. Третю позицію розділили сайти «Гордон» та «РБК-Україна». Найгірші показники з дотримання професійних стандартів демонструє сайт Politeka, на якому 80% матеріалів містить грубі порушення стандартів професійної журналістики. 

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4192
Читайте також
01.12.2020 09:00
Наталя Гуменюк
для «Детектора медіа»
2 970
22.09.2020 17:53
Вікторія Романюк, Олена Чуранова, Інститут масової інформації
2 827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду