У Казахстані з виборчої дільниці вигнали журналіста «Радіо Свобода»

У Казахстані з виборчої дільниці вигнали журналіста «Радіо Свобода»

10 Січня 2021
1738

У Казахстані з виборчої дільниці вигнали журналіста «Радіо Свобода»

1738
Від репортера вимагали результати тесту на COVID-19, хоча, за даними Центральної виборчої комісії Казахстану, ця вимога не поширюється на журналістів.
У Казахстані з виборчої дільниці вигнали журналіста «Радіо Свобода»
У Казахстані з виборчої дільниці вигнали журналіста «Радіо Свобода»

У Казахстані 10 січня проходять парламентські вибори. Як пише «Радіо Свобода», представника казахської служби РС вигнали з однієї з дільниць.

«Керівник виборчої дільниці вимагав від нього тесту на COVID-19. Однак, за даними Центральної виборчої комісії Казахстану, ця вимога не поширюється на журналістів. Подібні вимоги до журналістів РС висували ще щонайменше на одній дільниці в Алмати», - йдеться в повідомленні.

Керівництво територіальної виборчої комісії заявило, що журналіста виштовхали через непорозуміння. Мовляв, голова дільниці подумав, що це прийшов спостерігач, який зобов’язаний мати результат ПЛР-тесту на коронавірус. Водночас журналіст стверджує, що кілька разів повторював, що є працівником ЗМІ, коли його виштовхували з дільниці.

В іншому випадку репортер казахської служби Маншук Ассаутай зафіксував момент вкидання зайвих бюлетенів до урни членом дільничної комісії та іншими громадянами. Присутні спостерігачі порушень не побачили.

Очікується, що партія президента Нурсултана Назарбаєва, яка править з 1999 року, після виборів збереже своє домінуюче становище у нижній палаті парламента. Також у виборах беруть участь ще чотири лояльні до уряду партії.

Опозиція фактично не бере участі у виборах. Правозахисники і опозиційні політики звинуватили владу Казахстану у навмисній відмові в офіційній реєстрації опозиційних політичних груп в останні місяці.

У день виборів на вулицях найбільшого міста Казахстану Алмати відбулись акції протесту, було затримано щонайменше 31 людину. 

Протягом останніх тижнів були ув'язнені десятки активістів. Правозахисники вважають це тиском на активістів і незалежних спостерігачів за виборами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1738
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду