У Туреччині ексжурналіста опозиційної газети Cumhuriyet засудили до 27 років ув'язнення

У Туреччині ексжурналіста опозиційної газети Cumhuriyet засудили до 27 років ув'язнення

25 Грудня 2020
1776

У Туреччині ексжурналіста опозиційної газети Cumhuriyet засудили до 27 років ув'язнення

1776
«Репортери без кордонів» засудили «божевільне рішення турецького суду» та закликали скасувати цей вирок.
У Туреччині ексжурналіста опозиційної газети Cumhuriyet засудили до 27 років ув'язнення
У Туреччині ексжурналіста опозиційної газети Cumhuriyet засудили до 27 років ув'язнення

Суд у Стамбулі 23 грудня засудив колишнього головного редактора турецької опозиційної газети Cumhuriyet Кана Дундара до 27 років ув'язнення за звинуваченнями «в шпигунстві та сприянні терористичній організації». Про це повідомила Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів».

Сторона обвинувачення вимагала для журналіста до 35 років в'язниці. Його засудили до 18 років та дев'яти місяців ув'язнення за «шпигунство», ще на вісім років і дев'ять місяців за «допомогу терористичній групі», яку нібито очолює мусульманський проповідник Фетхуллах Гюлен. Сам Кан Дюндар із 2016 року живе у вигнанні в Німеччині.

«Репортери без кордонів» засудили «божевільне рішення турецького суду» та закликали скасувати цей вирок. «Це божевільне та шокуюче рішення підтверджує, що режим президента Ердогана не в змозі зупинити стрімкий політ у все більший авторитаризм», – заявила головна редакторка RSF Полін Адес-Мевель.

Нагадаємо, турецькі журналісти Кан Дундар і Ердем Гюль працювали в опозиційній газеті Cumhuriyet. Вони опублікували низку статей з фотографіями та відео про те, що турецькі військові допомагала постачати зброю повстанцям у Сирії. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у відповідь погрожував, що журналісти за свої статті «дорого заплатять». Він також подав проти них позов.

Кана Дундара заарештували в листопаді 2015 року за звинуваченням в «отриманні та розповсюдженні секретної державної інформації з метою політичного або військового шпигунства» й «підтримці збройної терористичної організації, не будучи її членом». Після трьох місяців ув'язнення його звільнили. Конституційний суд ухвалив, що його арешт був неконституційним.

Перед оголошенням вироку 6 травня 2016 року в Кана Дюндара стріляли. Він не постраждав, проте поранення у ногу отримав один з тележурналістів. Того ж дня, його та Ердема Гюля засудили до п’яти років позбавлення волі за «розголошення державної таємниці».

У березні 2018 року Касаційний суд Туреччини виправдав Ердема Гюля, а вирок пана Дундара скасував і закликав переглянути його справу та включити з неї звинувачення в «шпигунстві». Перегляд справи розпочався в квітні 2019 року.

Проте ще в 2016 році Кан Дюндар емігрував до Німеччини, де заснував турецький веб-сайт новин Özgürüz («Ми вільні»).

Фото: AFP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1776
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду