З життя пішов музичний журналіст Олександр Євтушенко

З життя пішов музичний журналіст Олександр Євтушенко

24 Грудня 2020
6213

З життя пішов музичний журналіст Олександр Євтушенко

6213
Він тяжко хворів на енцефалопатію, ця хвороба дала ускладнення на серце.
З життя пішов музичний журналіст Олександр Євтушенко
З життя пішов музичний журналіст Олександр Євтушенко

Мистецтвознавець, музичний оглядач, продюсер, радіо і телеведучий Олександр Євтушенко помер. Йому було 63 роки. Про це 24 грудня повідомив Сергій Лихолай, який працював разом з паном Євтушенком над видавництвом антології «Рок-легенди України».

Пан Євтушенко тяжко хворів на енцефалопатію, ця хвороба дала ускладнення на серце. «Я вже кілька років хворію на енцефалопатію – досить небезпечну хворобу, пов’язану з кров’яним тиском та проблемами з вестибулярним апаратом. Ця хвороба виявилася досить підступною, оскільки зараз, у якийсь момент я почав відчувати якісь дивовижні і невідомі мені раніше приступи. Ці приступи завжди супроводжувалися болями в лівій частині тіла, а також в голові», – розповідав він на початку листопада.

Олександр Євтушенко народився 27 вересня 1957 року в Умані Черкаської області. У 1982 році закінчив Київський художній інститут. Він був редактором першої регулярної музичної газети «Аудіо-толока» (1992-1995 рр.), альманаху «Рок-око» (1992 р.), музичного журналу «Галас» (1996-1998 рр.), підготував кілька випусків газети про незалежну музику «Нєформат» (2002 р.), активно співпрацював як журналіст з провідними виданнями: «День», «Слово просвіти», ПІК, «Собеседник», «Дзеркало тижня» тощо.

Був постійним ведучим музичної телепрограми «Тинди-Ринди» з 1994 року, автор та ведучий радіопередачі «Рок української вдачі» (25 радіо-ессе про визначні рок-групи України), який транслювали Радіо «Київ», Радіо «Нарт», «Молоде радіо», працював ведучим програми «Музичний острів» на «Радіо Свобода».

Співавтор книги «Зірки Червоної Рути», автор книги-каталогу «100 альбомів з України. Вибрана дискографія»; української рок-енциклопедії «Легенди химерного краю»; «Обличчя музики. Творчі портрети українських зірок»; монографії «КОМУ ВНИЗ: Музика Високого Духу».

Виконавчий продюсер CD-компіляцій: «Легенди химерного краю» (2 CD); «Революція на граниті. Золоті рок-балади України»; «В майбутнє — без Чорнобиля. Золоті рок-балади України»; «Перлини сезону. Нова українська хвиля»; «Рок-екзистенція» (2 CD); а також окремих альбомів груп: «Королівські зайці», «Небесна копалина», «Вій», «Вогні Великого міста», «Рутенія», «Кобза». У 2002 році разом з аудіокомпанією «Атлантік» заснував великий компактовий серіал «Українська колекція», яка на сьогодні нараховує близько 30 позицій: «Кому вниз», «Плач Єремії», «Мертвий півень», «Брати Гадюкіни», «Скрябін», «Віка Врадій», «Тарас Петринеко», «Піккардійська терція», «Неборок» та інші.

В різні роки Олександр Євтушенко виступав як прес-аташе найзнаковіших українських фестивалів та імпрез: "Червона рута-89-91-93", "Перлини сезону-98-99", "Таврійські Ігри-94-96", "Альтернатива. Львів-95-96", "Мазепа-фест. Полтава". Видавав в рамках фестивальних подій спеціальні пресові випуски. Співпрацював з часописом "Україна" в якості музичного оглядача, а також як виконавчий продюсер серії компакт-дисків, які позиціонувались як музичні додатки до журналу: "Душа України. В різдвяну ніч" (січень 2004); "Майбутні звуки України. Актуальна електронна музика" (лютий, 2004); "Рок-Кобзар. Пісні на вірші Тараса Шевченка" (березень, 2004); "Український нєформат. Всі кольори альтернативи" (квітень 2004).

Редакція «Детектора медіа» висловлює щирі співчуття дружині Олені Євтушенко (Яковлевій), рідним та близьким Олександра Євтушенка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6213
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду