Суд Гааги може розглянути напад на Андрія Цаплієнка в Криму в 2014 році

Суд Гааги може розглянути напад на Андрія Цаплієнка в Криму в 2014 році

18 Грудня 2020
5489

Суд Гааги може розглянути напад на Андрія Цаплієнка в Криму в 2014 році

5489
Розгляд справи може тривати і 5, і 10 років.
Суд Гааги може розглянути напад на Андрія Цаплієнка в Криму в 2014 році
Суд Гааги може розглянути напад на Андрія Цаплієнка в Криму в 2014 році

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі офіційно оголосив про початок розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності на Донбасі та в Криму, серед яких – напад у березні 2014 року в Севастополі на журналіста Андрія Цаплієнка та знімальну групу телеканалу «Інтер», з якою він тоді працював. Про це 12 грудня кореспондент «1+1» повідомив у Facebook.

«Серед кейсів, які будуть розглянуті, – побиття та знищення матеріалів нашої телевізійної групи в перші дні окупації Криму.  Це, звичайно, дрібниця у порівнянні з тим, що почалося після того. Втім, надзвичайно тішуся, що процес пішов. Європейська судова система дуже повільна, але покарання незворотне. І Гаазький трибунал – це, схоже, єдине, чого насправді боїться Путін», – написав пан Цаплієнко.

Доктор юридичних наук, суддя Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії Володимир Василенко каже, що розгляд справи може тривати і 5, і 10 років, передає газета «День».

«Звинувачені можуть бути фізичні особами, а не держава. Але це може бути керівництво Російської Федерації, яке віддавало злочинні накази щодо України – як і безпосередні виконавці цих наказів. Як заявляють експерти, те, що РФ не ратифікувала Римський статут і заявила, що не буде співпрацювати з Судом, розслідування не зупинить», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 7 березня 2014 року Андрій Цаплієнко  разом із групою українських та грецьких журналістів був жорстоко побитий озброєними проросійськими активістами після зйомок штурму російськими військовиками української військової частини № 2355 – «зачисток» у Козачій бухті Севастополя. Андрій Цаплієнко та двоє операторів каналу «Інтер» зазнали побоїв легкої й середньої тяжкості. Рятуючись від переслідування, Андрій із колегами був змушений покинути територію Криму.

У серпні 2014 року пан Цаплієнко звільнився з телеканалу «Інтер», на якому пропрацював 17 років. Перехід на «1+1» журналіст аргументував, зокрема, тим, що цей канал дає можливість робити репортажі українською мовою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5489
Читайте також
09.03.2021 15:10
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
7 996
27.12.2018 16:15
Олена Холоденко
для «Детектора медіа»
8 842
16.03.2018 19:02
Наталя Іщенко
День
1 578
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду