Силовики, які розправилися з інтерівцями в Криму, погрожували помститися їхнім родинам (ДОПОВНЕНО)

Силовики, які розправилися з інтерівцями в Криму, погрожували помститися їхнім родинам (ДОПОВНЕНО)

8 Березня 2014
8056

Силовики, які розправилися з інтерівцями в Криму, погрожували помститися їхнім родинам (ДОПОВНЕНО)

8056
Силовики, які розправилися з інтерівцями в Криму, погрожували помститися їхнім родинам (ДОПОВНЕНО)
Силовики, які розправилися з інтерівцями в Криму, погрожували помститися їхнім родинам (ДОПОВНЕНО)

У журналістів, яких у Криму побили силовики, відібрали паспорти. При цьому нападники погрожували, що тепер знають домашні адреси представників ЗМІ, і, як тільки ті посміють розказати про інцидент, будуть жорстоко мститися їхнім родинам. Про це у коментарі «Детектор медіа» розповіла Голова Кримської асоціації вільних журналістів Лілія Буджурова.

 

За її словами, силовики захопили авто з журналістами «Інтера» - кореспондентами Оленою МеханікАндрієм Цаплієнком, двома операторами «Інтера» та грецьким журналістом Костасом Онісенком

 

Лілія Буджурова, яка спілкувалася цієї ночі із постраждалими у лікарні швидкої допомоги Севастополя, каже, що ушпиталено сім осіб. Окрім інтерівців, до лікарні потрапив водій, який перевозив кореспондентів, побитий напередодні грецький журналіст Костас Онісенко та кореспондент інтернет-видання «Русская планета» Павло Нікулін (РФ), якого було побито до крові. 

 

Як розповів в ефірі  «Інтера» Андрій Цаплієнко, у пана Онісенка зламано ніс. Решта чоловіків відбулися побоями легкої й середньої тяжкості. 

 

Журналісти розповіли пані Буджуровій, що були на території військової частини №2355 тактичної групи Крим, розташованій на та території Козачої бухти у Севастополі. «Почалися переговори між загарбниками й українськими військовими. Журналісти стояли довкола них. Під`їхали дві жінки, оглянули все і почали комусь телефонувати», - каже пані Буджурова.

 

Невдовзі, за її словами, до частини прибули на 5-6 авто «дебелі міцні чоловіки». «І відразу почалося побоїще. Били всіх підряд представників ЗМІ та розбивали їм камери», - розповідає Голова Кримської асоціації вільних журналістів.

 

Андрій Цаплієнко відзначив, що ці люди були одягнені у спортивний воєнізований одяг, мали на обличчях маски та технічно розташувалися серед натовпу біля військової частини.

 

Журналіст каже, що дії цих силовиків свідчили про те, що вони виконували чиєсь завдання, вочевид, російської сторони,   й робили все, щоби залякати предлставників ЗМІ. Також, як з`ясувалося пізніше, нападники мали при собі пістолети Макарова й повноваження перекривати трасу, аби захопити авто з інтерівцями.

 

 

 

Деякі журналісти, за її словами, врятувалися на території військової частини. Деякі сіли в авто та намагалися виїхати із Севастополя.

 

«Силовики кинулися за ними, підрізали, зупинили на автошляху, - ділиться пані Буджурова свідченнями постраждалих колег. - Чоловіків, у тому числі й водія,  витягли з машини. Олену Механік не чіпали. Силовики погрожували журналістам і стріляли в повітря. Потім дуже жорстоко побили - кидали на землю, били ногами, запихали до багажника авто, закривали його й погрожували, що вивезуть. Розбили всю апаратуру, відняли все - документи, телефони, особисті речі, а потім кинули на дорозі. Журналісти майже всі лишилися без засобів зв`язку - приміром, у Андрія Цаплієнка було три телефони, і всі було знищено».

 

Лілія Буджурова, після того, як заявила про зачистку у Козачій бухті під час прямого включення на «Шустер live» 7 березня, почала шукати журналістів по всьому місту. Тривалий час про них не було відомо нічого, а телефони не відповідали.

 

У лікарню швидкої допомоги, до дістатися до якої силовики дозволили журналістам на їхньому авто, пані Буджурова 7 березня викликала міліцію. Кореспонденти вночі дали свідчення. 

 

Перш за все усім постраждалим зараз необхідна психологічна допомога. Вони перебувають у шоці», - розповіла пані Буджурова. Також вони лишилися без  документів. «Я не знаю, як вони залишатимуть Крим. У них немає паспортів», - додала Лілія Буджурова.

 

Як писала «Детектор медіа», про зачистку журналістів у Севастополі стало відомо 7 березня від Лілії Буджурової.  Режисеру 5-го каналу Антону Локтіонову, який стрімив на території частини, нападники також завдали тяжких побоїв і зламали йому пальці. У Севастополі мешкають його рідні, які надали допомогу пану Локтіонову.

 

Увечері 7 березня  на  знімальну групу телеканалу СТБ у Симферополі невідомі напали під час прямого включення щодо ситуації в Севастополі та пошкодили техніку.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - http://podrobnosti.ua

Відео - EvromaidanSOS

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8056
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
синичка
3673 дн. тому
Как можно так поступать к представителям прессы? Это же беспредел.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду