detector.media
18.12.2020 14:16
Суд Гааги може розглянути напад на Андрія Цаплієнка в Криму в 2014 році
Суд Гааги може розглянути напад на Андрія Цаплієнка в Криму в 2014 році
Розгляд справи може тривати і 5, і 10 років.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі офіційно оголосив про початок розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності на Донбасі та в Криму, серед яких – напад у березні 2014 року в Севастополі на журналіста Андрія Цаплієнка та знімальну групу телеканалу «Інтер», з якою він тоді працював. Про це 12 грудня кореспондент «1+1» повідомив у Facebook.

«Серед кейсів, які будуть розглянуті, – побиття та знищення матеріалів нашої телевізійної групи в перші дні окупації Криму.  Це, звичайно, дрібниця у порівнянні з тим, що почалося після того. Втім, надзвичайно тішуся, що процес пішов. Європейська судова система дуже повільна, але покарання незворотне. І Гаазький трибунал – це, схоже, єдине, чого насправді боїться Путін», – написав пан Цаплієнко.

Доктор юридичних наук, суддя Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії Володимир Василенко каже, що розгляд справи може тривати і 5, і 10 років, передає газета «День».

«Звинувачені можуть бути фізичні особами, а не держава. Але це може бути керівництво Російської Федерації, яке віддавало злочинні накази щодо України – як і безпосередні виконавці цих наказів. Як заявляють експерти, те, що РФ не ратифікувала Римський статут і заявила, що не буде співпрацювати з Судом, розслідування не зупинить», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 7 березня 2014 року Андрій Цаплієнко  разом із групою українських та грецьких журналістів був жорстоко побитий озброєними проросійськими активістами після зйомок штурму російськими військовиками української військової частини № 2355 – «зачисток» у Козачій бухті Севастополя. Андрій Цаплієнко та двоє операторів каналу «Інтер» зазнали побоїв легкої й середньої тяжкості. Рятуючись від переслідування, Андрій із колегами був змушений покинути територію Криму.

У серпні 2014 року пан Цаплієнко звільнився з телеканалу «Інтер», на якому пропрацював 17 років. Перехід на «1+1» журналіст аргументував, зокрема, тим, що цей канал дає можливість робити репортажі українською мовою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY