У Полтаві відкрилася фотовиставка військової журналістки Анни Чапали

У Полтаві відкрилася фотовиставка військової журналістки Анни Чапали

4 Грудня 2020
2892

У Полтаві відкрилася фотовиставка військової журналістки Анни Чапали

Голова громадської організації «Медіа-центр "Репортер"»
2892
Сьогодні, 4 грудня, напередодні Дня Збройних сил України, в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського запрацювала виставка Анни Чапали, кореспондентки видання «Армія Inform».
У Полтаві відкрилася фотовиставка військової журналістки Анни Чапали
У Полтаві відкрилася фотовиставка військової журналістки Анни Чапали

Бліндажі, окопи, люди й котики… На виставці під назвою «Нам є що захищати, нам є що берегти» представлені фото переважно з передової, з самого «нуля», де Анні Чапалі часто доводиться бувати. Авторка каже: найбільше любить спостерігати за емоціями людей. А розкриваються бійці у хвилини тиші, спілкуючись із тваринами. Тому «Бійці і котики» – її улюблена тема. Хоча на виставці чимало й фотографій, що фіксують і більш важкі моменти армійського життя.

На виставці представлені роботи, зроблені в період із 2018 по 2020 роки. Ці фотографії вперше побачать очі цивільних глядачів, говорять організатори виставки. «Для мене кожна виставка – різна і не схожа одна на одну. Найголовніше – розповісти про людей на фото і щоб відвідувачі пережили ті емоції, що переживала я, фотографуючи», – сказала Анна Чапала «Детектору медіа».

Авторка робіт підкреслює: виставка – данина шани й вдячності воїнам Збройних сил України. Бійців ЗСУ Анна Чапала почала знімати, ще працюючи фотокореспондентом однієї з найстаріших газет області «Зоря Полтавщини», коли у 2015 році вперше з волонтерами вирушила до звільненого від російських окупантів Маріуполя.

Ще рік тому вона була цивільною людиною, а нині – фіксує історію війни. Анна Чапала сьогодні – молодший лейтенант Збройних сил України, як військовий кореспондент супроводжує бійців усюди, часто буває на «нулі». Вона не лише розповідає про воїнів, а й складає повідомлення про оперативну обстановку Операції об’єднаних сил, фіксує випадки порушення перемир’я. Тож із бійцями поруч доводилося бувати у різних ситуаціях. На фото – й хвилини відпочинку, й будні армії, й трагічні моменти прощання з полеглими побратимами.

«Я щоразу хвилююся, коли відбуваються виставки. Особливо виставки до Дня Збройних сил. Бо ж на цих фото – моя душа. Кожен кадр – це те, що пережито й побачено», – сказала авторка на відкритті виставки.

Колишній командир роти 16-ого окремого мотопіхотного батальйону Віктор Лебедєв, якому доводилося зустрічатися з Анною Чапалою під час служби, відзначає: її фото відрізняються особливою душевною теплотою, бо вона сама – світла людина. «Така маленька, тендітна, а мала при собі величезну сумку для фототехніки. Вона настільки ніжно ставилася до фотоапарату, як ми до автомата...» – пригадує колишній морпіх першу зустріч із фотокореспонденткою. Зараз він прийшов привітати Анну з її персональною виставкою й подякувати за участь у волонтерських проєктах. Бо крім армійських фото, Анна Чапала ще робила фотосесію дітей, яким збирали кошти на лікування.

Анна Чапала має визнання в професійній спільноті. Першу нагороду отримала ще у 2015 році на фотоконкурсі газети «День» – приз глядацьких симпатій за фото «Тато йде на війну». А згодом було й Гран-прі того ж конкурсу.

Її перша персональна виставка «#Дякую за службу» відкрилась у Полтаві 6 грудня 2017 року. На той час Анна Чапала була фотокореспонденткою обласного комунального інформагентства «Новини Полтавщини».

Фото Анни Чапали з сайту «Армія Inform»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду