detector.media
Юлія Билина
для «Детектора медіа»
04.12.2020 19:22
У Полтаві відкрилася фотовиставка військової журналістки Анни Чапали
У Полтаві відкрилася фотовиставка військової журналістки Анни Чапали
Сьогодні, 4 грудня, напередодні Дня Збройних сил України, в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського запрацювала виставка Анни Чапали, кореспондентки видання «Армія Inform».

Бліндажі, окопи, люди й котики… На виставці під назвою «Нам є що захищати, нам є що берегти» представлені фото переважно з передової, з самого «нуля», де Анні Чапалі часто доводиться бувати. Авторка каже: найбільше любить спостерігати за емоціями людей. А розкриваються бійці у хвилини тиші, спілкуючись із тваринами. Тому «Бійці і котики» – її улюблена тема. Хоча на виставці чимало й фотографій, що фіксують і більш важкі моменти армійського життя.

На виставці представлені роботи, зроблені в період із 2018 по 2020 роки. Ці фотографії вперше побачать очі цивільних глядачів, говорять організатори виставки. «Для мене кожна виставка – різна і не схожа одна на одну. Найголовніше – розповісти про людей на фото і щоб відвідувачі пережили ті емоції, що переживала я, фотографуючи», – сказала Анна Чапала «Детектору медіа».

Авторка робіт підкреслює: виставка – данина шани й вдячності воїнам Збройних сил України. Бійців ЗСУ Анна Чапала почала знімати, ще працюючи фотокореспондентом однієї з найстаріших газет області «Зоря Полтавщини», коли у 2015 році вперше з волонтерами вирушила до звільненого від російських окупантів Маріуполя.

Ще рік тому вона була цивільною людиною, а нині – фіксує історію війни. Анна Чапала сьогодні – молодший лейтенант Збройних сил України, як військовий кореспондент супроводжує бійців усюди, часто буває на «нулі». Вона не лише розповідає про воїнів, а й складає повідомлення про оперативну обстановку Операції об’єднаних сил, фіксує випадки порушення перемир’я. Тож із бійцями поруч доводилося бувати у різних ситуаціях. На фото – й хвилини відпочинку, й будні армії, й трагічні моменти прощання з полеглими побратимами.

«Я щоразу хвилююся, коли відбуваються виставки. Особливо виставки до Дня Збройних сил. Бо ж на цих фото – моя душа. Кожен кадр – це те, що пережито й побачено», – сказала авторка на відкритті виставки.

Колишній командир роти 16-ого окремого мотопіхотного батальйону Віктор Лебедєв, якому доводилося зустрічатися з Анною Чапалою під час служби, відзначає: її фото відрізняються особливою душевною теплотою, бо вона сама – світла людина. «Така маленька, тендітна, а мала при собі величезну сумку для фототехніки. Вона настільки ніжно ставилася до фотоапарату, як ми до автомата...» – пригадує колишній морпіх першу зустріч із фотокореспонденткою. Зараз він прийшов привітати Анну з її персональною виставкою й подякувати за участь у волонтерських проєктах. Бо крім армійських фото, Анна Чапала ще робила фотосесію дітей, яким збирали кошти на лікування.

Анна Чапала має визнання в професійній спільноті. Першу нагороду отримала ще у 2015 році на фотоконкурсі газети «День» – приз глядацьких симпатій за фото «Тато йде на війну». А згодом було й Гран-прі того ж конкурсу.

Її перша персональна виставка «#Дякую за службу» відкрилась у Полтаві 6 грудня 2017 року. На той час Анна Чапала була фотокореспонденткою обласного комунального інформагентства «Новини Полтавщини».

Фото Анни Чапали з сайту «Армія Inform»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY