Журналіст AP Мстислав Чернов відкрив виставку «Будинок, що спить», присвячену Сковороді

Журналіст AP Мстислав Чернов відкрив виставку «Будинок, що спить», присвячену Сковороді

5 Грудня 2020
3098
5 Грудня 2020
16:30

Журналіст AP Мстислав Чернов відкрив виставку «Будинок, що спить», присвячену Сковороді

3098
Інсталяція є третьою виставкою проєкту «Зазираючи у вікна». Вона присвячена річниці від дня народження відомого українського філософа-містика, богослова та поета Григорія Сковороди.
Журналіст AP Мстислав Чернов відкрив виставку «Будинок, що спить», присвячену Сковороді
Журналіст AP Мстислав Чернов відкрив виставку «Будинок, що спить», присвячену Сковороді

Відомий міжнародний фото- та відеожурналіст, кореспондент Associated Press, генеральний директор Української асоціації професійних фотографів (UAPP) Мстислав Чернов повернувся до роботи над проєктом «Зазираючи у вікна» та у співпраці з ГО «Мапа Реновації» 3 грудня відкрив фотовиставку «Будинок, що спить». Про це повідомляє пресслужба проєкту.

Інсталяція являє собою архівні фотографії, інтегровані у вікна закинутої будівлі на бульварі Тараса Шевченка, 19.

«Будинок, що спить» — вже третя виставка в рамках проєкту «Зазираючи у вікна».

Перший однойменний проєкт було реалізовано UAPP у співпраці з «Київським благодійним товариством» у 2013 році. Дореволюційні портрети українських фотографів прикрасили вікна будинку на вул. Ярославів вал, 15. Декілька років поспіль кияни могли відвідувати виставку під відкритим небом.

Друга частина проєкту була розміщена у вікнах будинку за адресою пров. Шевченка, 5 у 2014 році. Її присвятили 200-річчю Тараса Шевченка. Для виставки було відібрано найкращі портрети Кобзаря, написані сучасними художниками Майдану.

«Будинок, що спить» є продовженням цієї серії проєктів. Задля реалізації виставки фасад будівлі «Кам’яниця з драконами» було перетворено на галерею унікальних архівних портретів українців у традиційному одязі, які належать авторству видатного українського фотографа Івана Карпова.

Заплющені за допомогою комп'ютерної графіки очі на фотографіях — символ філософії Григорія Сковороди та інтерпретація сучасного світу, де люди все більше віддаляються від реальності й поринають у світ, створений медіа та рекламою. Головним елементом експозиції є великий портрет Григорія Сковороди.

«"Зазираючи у вікна" — проєкт, який надав можливість не тільки поглянути в обличчя давно минулої епохи, а й нагадати про фотографів початку попереднього століття, імена яких відомі тільки знавцям архівної фотографії. "Будинок, що спить" — частина цього проєкту і продовження роботи з темою сновидінь. Це було основою моєї попередньої виставки "Продукування снів, або що пропонує сучасна медіа-машина" і роману "Часи сновидінь"», — розповідає автор проєкту Мстислав Чернов.

Мета виставки — привернути увагу суспільства та влади до проблеми занепаду цінних будівель, популяризувати творчість українських фотографів та історію української фотографії. Використання порожніх вікон закинутої будівлі як рам для фотографій — синтез фотомистецтва та архітектури: вони збагатили одна одну новими сенсами і ніби промовляють до спостерігача, що свідоме зусилля зі збереження історії необхідне в усіх сферах культурного надбання нашого народу.

Українська асоціація професійних фотографів (UAPP) – це неприбуткова громадська організація, яка займається освітніми, соціальними та культурними проєктами і виступає представником української професійної фотографії в міжнародному фотографічному співтоваристві. UAPP є офіційним членом Федерації європейських фотографів (FEP) – міжнародної організації, яка представляє більше 50 тис. професійних фотографів в Європі та інших країнах світу.

Гендиректор UAPP Мстислав Чернов живе в Німеччині, є переможцем найпрестижніших світових конкурсів у сфері фото- і відеожурналістики. Працював у гарячих точках і під час революцій в Іраку, Сирії, Лівії, Секторі Газа, на сході України, у Гонконзі, Вірменії та Білорусі. Знімав терористичні атаки та протести в Парижі, Лондоні, Туреччині, Каталонії, Європейську міграційну кризу в Греції, Македонії, Сербії, Угорщині, пандемію COVID-19 в Україні та глобальну екологічну кризу за Північним Полярним колом.

Раніше повідомлялось, що у Полтаві відкрилася фотовиставка військової журналістки Анни Чапали.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3098
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду