Ірина Цілик відмовилася від звання, яке їй присвоїв Зеленський

Ірина Цілик відмовилася від звання, яке їй присвоїв Зеленський

11 Листопада 2020
47781
11 Листопада 2020
15:59

Ірина Цілик відмовилася від звання, яке їй присвоїв Зеленський

47781
Про присвоєння їй звання режисерка дізналася зі ЗМІ.
Ірина Цілик відмовилася від звання, яке їй присвоїв Зеленський
Ірина Цілик відмовилася від звання, яке їй присвоїв Зеленський

Письменниця та кінорежисерка Ірина Цілик відмовилася від звання «Заслуженої діячки мистецтв України», яке їй присвоїв президент Володимир Зеленський. Про це вона повідомила 11 листопада на своїй сторінці в Facebook.

Пані Цілик вважає недоречним приймати відзнаку, коли «багатьох [її] колег із кіноспільноти було скривджено несправедливими діями нинішньої влади».

«Щиро кажучи, я дуже хочу бути корисною і заслужити любов та довіру своєї країни різними добрими справами. Але наразі було б недоречно мати таке звання, дивлячись на це з різних точок зору. По-перше, я лише починаю свій шлях у кінорежисурі. Крім того, вважаю недоречним приймати з легкою душею такі відзнаки в часи непевності, коли багатьох моїх колег із кіноспільноти було скривджено несправедливими діями нинішньої влади», – пояснила вона.

Режисерка не знала, що її кандидатуру подали на це звання. З нею також ніхто не зв’язався після присвоєння відзнаки – про неї пані Цілик дізналася зі ЗМІ.

Як писав ДМ, 11 листопада український режисер, оператор, сценарист і продюсер Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, який йому присудив Володимир Зеленський. Своє рішення він пояснив протестом «проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками».

Очевидно, йдеться про звернення Держкіно до експертів 14-го пітчингу, в якому їх просили «при оцінюванні проєктів під час другого туру врахувати інформацію щодо наявності незакритих кримінальних проваджень щодо компаній (відповідно до звернень правоохоронних органів) та наявність незавершених та не зданих до Держкіно проєктів у попередніх роках». Йшлося, зокрема, про компанії «Трафік філмз», «Лаймове світло», «Артхаус трафік», ГО «Молодість» та інші.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, 9 листопада, відзначив державними нагородами низку українських режисерів, акторів та діячів культури. Серед інших орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагородили сценариста, кінопродюсера, режисера фільмів «Атлантида», «Рівень чорного» та «Відблиск» Валентина Васяновича; а письменниці та режисерці фільмів «Земля блакитна, ніби апельсин», «Я і Фелікс» Ірині Цілик присвоїли почесне звання «Заслужена діячка мистецтв України».

Фото: Ірина Цілик / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47781
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду