Національна асоціація медіа заявила про неприпустимість анулювання ліцензій ТРК без рішення суду

Національна асоціація медіа заявила про неприпустимість анулювання ліцензій ТРК без рішення суду

2 Листопада 2020
1464
2 Листопада 2020
20:47

Національна асоціація медіа заявила про неприпустимість анулювання ліцензій ТРК без рішення суду

1464
Запропонована в проєкті норма створює умови для корупції, адже працівники СБУ фактично на підставі власних підозр, з метою політичного чи фінансового тиску чи особистої помсти, зможуть скласти подання та вимагати анулювання ліцензії будь-якої телерадіоорганізації, яка є важливим джерелом інформації для громадян та сплатила за цю ліцензію значні кошти, вважають у НАМ.
Національна асоціація медіа заявила про неприпустимість анулювання ліцензій ТРК без рішення суду
Національна асоціація медіа заявила про неприпустимість анулювання ліцензій ТРК без рішення суду

Національна асоціація медіа (НАМ) заявила про неприпустимість анулювання ліцензій ТРК за поданням СБУ без рішення суду. Заяву оприлюднено на офіційному сайті.

НАМ просить повернути на доопрацювання законопроєкт «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» № 3196-д від 26.10.2020

«Звертаємо увагу на те, що здійснення мовлення відповідно до отриманої ліцензії на мовлення є способом реалізації права на свободу вираження поглядів, яке гарантується в статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Таким чином, анулювання ліцензії на мовлення фактично є однією із найнебезпечніших форм обмеження цього права, адже права на свободу вираження поглядів позбавляється не одна особа, а цілий журналістський колектив. Водночас, обмежується право на доступ до інформації всієї аудиторії відповідної телерадіоорганізації», - йдеться в заяві.

Як зазначають у НАМ, відповідно до практики Європейського суду з прав людини, «втручання у свободу вираження поглядів є допустимим, якщо воно встановлене законом та є необхідним в демократичному суспільстві». Відповідно, суд має розглянути, чи було втручання у цій справі «встановлено законом». Анулювання ліцензії на мовлення може застосовуватися лише у виключних випадках за надзвичайних обставин, що створюють загрозу безпеці держави. Таке рішення може бути прийняте виключно судом із дослідженням всіх обставин справи та всіх доказів, наданих сторонами. І навіть за таких умов, ЄСПЛ може визнати анулювання ліцензії порушенням статті 10 Конвенції.

В асоціації також звертають увагу, що в поданому законопроєкті не встановлено вимог до змісту та порядку затвердження подання СБУ, за яким анулюється ліцензія ТРК.

«З урахуванням зазначеного вище, запропонована в проєкті норма створює умови для корупції, адже працівники СБУ фактично на підставі власних підозр, з метою політичного чи фінансового тиску чи, навіть, особистої помсти, зможуть скласти подання та вимагати анулювання ліцензії будь-якої телерадіоорганізації, яка є важливим джерелом інформації для громадян та сплатила за цю ліцензію значні кошти», - йдеться в заяві.

Крім того, анулювання ліцензії на підставі подання СБУ у НАМ вважають грубим порушенням конституційного статусу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення як незалежного галузевого регулятора та порушенням міжнародних вимог до незалежності регуляторних органів у сфері аудіовізуальних медіа.

«З огляду на викладене вище, вважаємо, що прийняття вроєкту в чинній редакції неприпустиме, навіть у першому читанні, оскільки буде створювати загрозу для незалежних медіа, а також стане кроком до порушення Україною своїх міжнародних зобов’язань щодо забезпечення базових прав та свобод. Просимо рекомендувати повернути Проєкт на доопрацювання», - додали в Національній асоціації медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1464
Читайте також
03.09.2020 16:25
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 519
20.08.2020 13:20
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 494
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду