Комітет свободи слова рекомендував Нацраді повторно розглянути питання радіостанції Прямого каналу

Комітет свободи слова рекомендував Нацраді повторно розглянути питання радіостанції Прямого каналу

17 Вересня 2020
1503
17 Вересня 2020
11:24

Комітет свободи слова рекомендував Нацраді повторно розглянути питання радіостанції Прямого каналу

1503
«Прямий ФМ» поскаржився Комітету свободи слова на тиск Нацради.
Комітет свободи слова рекомендував Нацраді повторно розглянути питання радіостанції Прямого каналу
Комітет свободи слова рекомендував Нацраді повторно розглянути питання радіостанції Прямого каналу

Комітет з питань свободи слова на черговому засіданні 16 вересня розглянув питання про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал “Прямий”» Володимира Сташевського стосовно тиску з боку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Про це йдеться на сайті комітету.

Члени Комітету свободи слова вирішили звернутися до Нацради з рекомендацією повторно розглянути результати перевірки «Прямого ФМ» у зв’язку з фактами, наданими під час засідання, і враховуючи обмежувальні заходи, запроваджені Кабінетом Міністрів через пандемію.

Річ у тім, що Нацрада 3 вересня за результатами планової перевірки анулювала ліцензію радіостанції Прямого каналу «Прямий ФМ» на шість міст через відсутність мовлення на двох частотах із шести через рік після отримання ліцензії.

Генеральна продюсерка каналу Світлана Орловська нагадала, що на засіданні Комітету свободи слова 2 вересня відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич сказав, що в порядку денному засідання Нацради, запланованому на наступний день, немає питання про анулювання ліцензії «Прямий ФМ» і, загалом, таке рішення – прерогатива суду, однак, рішення було ухвалене. Представниця каналу вважає анулювання ліцензії незаконним, оскільки радіомовлення було розпочато в чотирьох із шести міст, передбачених ліцензією.

Юрій Зіневич повідомив, що Нацрада планувала розглянути питання про результати планової перевірки радіостанції, а пропозиція прийняти рішення щодо анулювання ліцензії було внесено з голосу під час засідання. Нацрада, за його словами, прийняла рішення про анулювання ліцензії, оскільки компанія не розпочала мовлення протягом року від дня видачі ліцензії, як це передбачено законодавством.

«Ліцензію скасовано, оскільки статтею 37 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» інших дій, або санкцій у вигляді попередження, не передбачено», - сказав відповідальний секретар Нацради.

Володимир Сташевський назвав ухвалене рішення політичним тиском і зауважив: «Це перше рішення, коли є мовлення і Національна рада анулює ліцензію згідно даної статті – ми не знайшли інших подібних випадків», додавши, що телеканал буде оскаржувати рішення у судовому порядку.

Голова комітету свободи слова Нестор Шуфрич наголосив: «На підставі інформації, наданої представником Національної ради, комітет 2 вересня відмовився від наміру клопотати про відкладення розгляду питання про скасування ліцензії телеканалу до завершення карантину, коли можна буде оголосити конкурс на частоти. Ми обмежились тільки зверненням щодо забезпечення присутності на засідання трьох представників компанії». Однак, Національна рада вже наступного дня проголосувала за анулювання ліцензії «Прямий FM». Він назвав дане рішення наступом на свободу слова і запропонував звернутися до Нацради з рекомендацією його переглянути. Члени Комітету його підтримали.

Члени Комітету також розглянули звернення директора ТОВ «Телерадіокомпанія Клуб-ТВ» Мельника В.В. стосовно перешкоджання журналістській діяльності представникам знімальної групи телеканалу Odesa.Live 10 вересня в Одесі під час спецоперації з буксирування танкера «Делфі».

Шеф-редактор телеканалу Odesa.Live Олексій Майоров повідомив про врегулювання цієї ситуації, оскільки міський голова Одеси Геннадій Труханов, який заважав діяльності знімальної групи, 16 вересня під час сесії Одеської міськради вибачився перед одним з учасників інциденту. «Канал приймає вибачення пана Труханова. Ми будемо й далі стежити за його роботою і роботою одеських чиновників. Конфлікт вичерпано», - сказав представник телекомпанії.

Нагадаємо, раніше Комітет з питань свободи слова планував попросити президента України Володимира Зеленського замінити члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Юрія Зіневича, який «ввів в оману» парламентський комітет у зв’язку з питанням «Прямого ФМ».

7 вересня ТОВ «Телеканал "Прямий"» подало до Окружного адміністративного суду Києва позов проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, у якому оскаржує рішення регулятора анулювати ліцензію радіостанції «Прямий ФМ» на мовлення в шести містах. 14 вересня суд відкрив судове провадження за цим позовом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1503
Читайте також
28.10.2020 10:20
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
2 357
03.09.2020 16:25
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 482
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду